Filmverdenens 5 fedeste rumvæsener 

Rumvæsner på film
Foto: E.T./Universal Pictures/Album/Ritzau Scanpix

Der er ikke umiddelbart noget tegn på, at vi løber tør for materiale, når det gælder film om og i det ydre rum. Rumskibe, rumrejser og fremmede nye planeter skal nok holde genren i live i mange år endnu. Men ingen rumfilm uden rumvæsener.

Skulle man finde de fedeste, er der rigeligt med muligheder for at vælge fra Star Wars, Star Trek eller en anden rum-franchise. Da de som oftest blot er med til at skabe baggrund til de menneskelige hovedpersoner, har vi i stedet valgt at vælge de fem fedeste rumvæsener, der er filmens fokus.

5. Predator – Predator

Alt fra Arnie-filmens store rumjæger skriger ”cool”. Masken, den aktive kamuflage, first person-scenerne med varmesyn, spring-kløerne og de tre røde laserlys. Også kendt som Yautja er de tre meter høje jægere fra Predator totalt badass. Selvom det naturligvis ender med, at Arnie redder dagen, er det absolut ikke nogen nem opgave.  

Men han redder ikke jorden fra undergang. Det er nemlig slet ikke predatornes intention. For dem er det en safaritur, hvor de jager det mest udfordrende bytte: mennesket. Og da filmen udkom i 1987 var det en revolutionerende tankegang, der stod i stærk kontrast til flertallet af rumvæsener, der havde set sig lun på vores planets ressourcer og vores arbejdskraft.

Predator kan streames på Disney+.

4. Martians – Mars Attacks

“We come in peace.” 

Den hakkende stemme blev måske nok korrekt oversat, men få sekunder efter flasher ambassadøren fra Mars sin laserpistol og flamberer en fredsdue.  

Tim Burtons marsmænd fra Mars Attacks! er taget fra en række samlerkort, der blev udgivet i 1962, og selvom filmen har en anderledes komisk tilgang, er marsmændenes skeletagtige fremtoning, store øjne og hjerner fanget i glasklokkerne både skræmmende, lidt latterlige og ganske gennemtænkte.  

For når Slim Whitmans dirrende stemme skaber et drabeligt endeligt for de invaderende styrker, er det kronen på værket, at den forældede dykkerklokke ender som et Jackson Pollock-raserianfald.

Mars Attacks! kan streames på HBO Max.

3. The Thing – The Thing

The Thing er blevet kult, og selvom Kurt Russel giver den godt som MacReady, er det rumvæsenet, der har gemt sig i isen, der har sat det helt store fodaftryk.

Væsenet i The Thing kan tage form af og blive en tro kopi af alle væsener, den kommer i kontakt med. De frastødende sammensmeltede menneskelige puslespil truer med en virkelig frygtelig skæbne for de uheldige sjæle, der bliver inficeret.

Men The Thing er ikke bare et hjernedødt monster. Det er også intelligent, det har en mission og det nok mest skræmmende er den klaustrofobiske fornemmelse, det giver at være fanget på Antarktis med kollegaer, der hvert øjeblik kan smelte sammen og blive til noget fra de værste mareridt.  

The Thing kan lejes på Viaplay og Blockbuster.

2. E.T. – The Extra-Terrestrial

Langt de fleste rumvæsener kommer her med ondt i sinde. Men enkelte vil ikke overtage herredømmet over jorden eller lave simremad af menneskeheden. Det mest velkendte af disse er den elskelige lille brune rosin med teleskop-halsen fra Steven Spielbergs megahit: E.T – The Extra-Terrestrial.

Navnet betyder udenjordisk, og i filmen fra 1982 bliver E.T. efterladt på jorden af sine venner, der fiser hjem uden at have at talt hovederne i bussen først. E.T. bliver venner med drengen Elliot (Henry Thomas) og hans lillesøster spillet af Drew Barrymore, og historien brændte sig ind i hjerterne på både voksne og børn.  

Filmen ender aldrig for sukkersødt, og den involverer også mænd fra regeringen, der dog har et noget overskudsagtigt forhold til det første møde med nye civilisationer, men præmissen holder, og E.T. er elskværdig.  

Også selvom han mest ligner noget, der burde have haft pels.

E.T. the Extra-Terrestrial kan streames på Prime Video.

1. Xenomorph – Alien

Hvor alle andre på denne liste er intelligente væsener, der selv kommer til Jorden, er Xenomorph’en fra Alien-franchisen ikke bebyrdet med den slags kvaler. I stedet minder de mere om myrer, bier eller andre dyr, der lever i kolonier.  

Derfor har Xenomorphs også flere ting til fælles med dyr og insekter end med mennesker, og den fremmede form er med til at understrege fornemmelsen af noget fra en anden verden.  

I Ridley Scotts oprindelige Alien fra 1979, er der kun tale om en enkelt Xenomorph, mens hierarkiet er blevet udbygget i filmene siden. Det er dog stadig denne urform, med en lille mund i den store mund, syre som blod og et koldt øjenløst kranie under den blanksorte hud, der står som den ultimative rum-baddie i filmhistorien.  

For som androiden Ash siger i filmen, er der i sandhed tale om ”Den perfekte organisme.” 

Alien kan ses på Disney+.

LÆS OGSÅ: De bedste gyserfilm, du kan streame lige nu

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Werewolf By Night’ er noget af det bedste, Marvel har lavet i årevis

LÆS OGSÅ: Jodie Fosters 5 bedste film

Total
13
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like