Fra fly-playboy til taxichauffører: De fem bedste Scorsese-film

cape fear
Foto: Cape Fear/Youtube

Hvilke film er instruktør Martin Scorseses bedste? Læs med her.

Martin Scorseses film er blevet nomineret til 91 Oscars i én eller anden kategori. Ni af dem er nomineret til bedste film, og ni gange er manden selv blevet nomineret for bedste instruktør – hvilket giver ham titlen som den mest nominerede nulevende instruktør.

Det er dog kun blevet til en enkelt statuette. Den blev givet i 2007 for filmen The Departed, hvilket kan synes som et underligt valg, når man tænker på, at Scorsese har lavet utallige film, der er meget bedre, og som virkelig driver af det talent, som formår at bruge i en bred vifte af genrer og udtryk.

Her er de fem film, hvor Scorsese har været bedst.

5. Shutter Island

Foto: Shutter Island/HBO Nordic

Intet er helt, som det ser ud, da politimanden Teddy og hans makker Chuck rejser til sindssygehospitalet Ashecliffe, der er placeret på Shutter Island, langt væk fra hverdagen.

De to roller spilles blændende af Leonardo DiCaprio og Mark Ruffalo, og sammen lader de historien udfolde sig i en thriller, der overrasker igen og igen, og som i bedste Usual Suspects-stil tager r*ven på alle til sidst.

LÆS OGSÅ: Top 5: De bedste film af Anders Thomas Jensen

Scorsese er i stand til at holde filmen i et tempo, der bliver næsten smertefuld i kombination med den klaustrofobiske stemning. Omgivelserne, både dem indenfor på det slidte og mareridstagtige Ashecliffe og selve Shutter Island, kan give enhver ø-kuller.

Han trækker det sidste plottwist hjem med bravour, og filmen optager plads i hjernen flere dage efter, rulleteksterne er forbi.

4. The Aviator

I den modsatte ende af skalaen finder vi The Aviator, der med sine store åbne scener og forgyldte Art Deco-verden, hvor pingerne i New York holder til, skaber en helt anden oplevelse.

Den semibiografiske film om den excentriske flymagnat, Howard Hughes, følger livet i overhalingsbanen hele vejen fra starletter til en støt forværrende OCD. Sygdommen endte med at sende Hughes ud i et liv i isolation og stofmisbrug, der for evigt vil være knyttet til mandens eftermæle.

LÆS OGSÅ: De 5 bedste film og serier i 2021 indtil videre

The Aviator stod til at trække ti Oscars hjem i 2004, men måtte nøjes med fem af dem, da Clint Eastwood og Hilary Swank rendte med det hele for Million Dollar Baby. Udover den absolut velfortjente statuette til Cate Blanchett for sin forrygende rolle som Katharine Hepburn, var de resterende fire fordelt på Bedste Kostumer, Cinematografi, Art Direction og Bedste Redigering.

3. Cape Fear (1991)

Ligesom så mange andre instruktører har Scorsese sine favoritter, der går igen og igen. Det er ikke altid en dårlig ting. Særligt ikke, når der er tale om en supersværvægter inden for skuespillet som Robert de Niro.

I Cape Fear viser de Niro, hvorfor han i årevis har været en af Hollywoods absolutte giganter. I rollen som Max Cady leverer han en pragtpræstation i underspillet psykopati. Cadys ulmende vrede får Heath Ledgers joker fra The Dark Knight til at virke som et af de mere kække medlemmer af Muppet Show.

De Niros præstation er i høj grad styrket af, at filmen bugner med stjernetalenter. Jessica Lange og Nick Nolte er legender i sig selv, og det generelle niveau i filmen er så højt, at det er imponerende, at Niro stikker ud som han gør.

LÆS OGSÅ: Hvad skal du se? De 5 bedste film på HBO Nordic lige nu

1991-udgaven af Cape Fear var en remake af en film fra 1962, men hvor originalen er en thriller, valgte Scorsese at trække den nye udgave over i horror-genren. Det gav pote, og samtidig beviste han igen, at han ikke er en one-trick pony.

2. Taxi Driver (1976)

Foto: Taxi Driver/Youtube

”You talkin’ to me?”

Travis Bickle’s enetale foran spejlet er gået over I filmhistorien, som et af de mest letgenkendelige citater. Men Taxi Driver er mere end bare den enetale, der alt andet lige er fænomenal, men stadig en meget lille del af en fortælling, der ikke er blevet mindre relevant med tiden.

For Taxi Driver er blevet indbegrebet af marginalisering og fremmedgørelse. Den portrætterer den enlige mands vej fra at blive smidt væk af samfundet til den uundgåelige modreaktion.

Ligesom i Scorseses andre film er hovedpersonen igen spillet til perfektion af Robert de Niro omgivet af en kavalkade af navne som Albert Brooks, Cybill Shepherd, Harvey Keitel og ikke mindst Jody Foster, der chokerede verden i rollen som 12 år gamle gadeluder, Iris. En rolle, hun spillede, da hun var 12 år gammel.

1. GoodFellas (1990)

Foto: Goodfellas/Youtube

Hvordan kan man finde den bedste film blandt så mange mesterværker? Det er nemt, når der er tale om GoodFellas, der jo er én af verdens bedste film. Nogensinde.

Scorseses sans for at skabe noget storladent og skelsættende, som filmen om gangsteren Henry Hill, og stadig huske, at der ikke er noget poleret og perfekt over en verden med narkotika, organiseret kriminalitet og mord, er absolut én af grundene til, at denne film skiller sig så markant ud, som den gør.

Han har gode kræfter foran kameraet, og dem udnytter han til fulde, når han trækker Ray Liotta, Lorraine Bracco, Robert de Niro og Joe Pesci rundt i en historie, der i bund og grund handler om, at uanset hvilken del af verden, du lever i, er tillid det absolut vigtigste for at mennesker kan leve sammen. Og han fortæller den med en sans for det visuelle, lydmæssige og en historie, der skaber en tour de force, der kun ser sig slået af The Godfather. Altså når det gælder portrætteringen af den del af Amerika, der lever – og trives – udenfor loven.

Alt ved GoodFellas er i en klasse for sig selv, men især en enkelt scene skiller sig ud. Det er naturligvis den revolutionerende scene i natklubben Copacabana, hvor kameraet følger Henry og Karen gennem klubbens baglokaler, og livet som privilegeret gangster udspiller sig for hende og for seerne.

Det er en skandale uden lige, at GoodFellas ikke vandt en Oscar for bedste film i 1990, og det bliver kun værre af, at filmen tabte til Kevin Costners naturfilm, Dances with Wolves.

 

LÆS OGSÅ: Hvis du kunne lide ‘True Detective’ og ‘Sharp Objects’, vil du elske ‘Mare of Easttown’

LÆS OGSÅ: 5 kultklassikere, som alle bør se mindst én gang

LÆS OGSÅ: 5 hit-serier, du (måske) ikke vidste startede som film

Total
1
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like