Fra ‘True Grit’ til ‘Poltergeist’: 5 gode og 5 dårlige film genindspilninger

Foto: True Grit/ © 2021 PARAMOUNT PICTURES. All rights reserved.
Foto: True Grit/ © 2021 PARAMOUNT PICTURES. All rights reserved.

Hvis det ikke lykkes første gang, så prøv igen. Sådan står der vist i den gamle sang, og det et slogan, som Hollywood har taget til sig. Dog på deres helt egen måde.

Tinseltown kunne det omskrives til: Hvis det virker første gang, så gør det igen og igen og …Filmhistorien er proppet med eksempler på, at store succes’er bliver lavet i endnu en udgave, med nye skuespillere og nye kulisser.

Historien forbliver dog den samme, og selvom det nogle gange lykkes ganske godt, så kan det også blive en ulidelig omgang l-o-r-t, der kun vækker afsky, vrede eller ynk.

Her er fem eksempler på remakes, der holder.

+ True Grit

Streamingtjeneste: HBO Nordic, Viaplay og Paramount+

Inden der var spaghetti-westerns, var John Wayne det største cowboy-ikon på det store lærred. The Duke har medvirket i 162 film, og en stor del af dem var netop cowboyderfilm, som de hed i barndomsårene. Den mest kendte af disse er nok True Grit, der i 2010 blev geninspillet af Cohen-brødrene.

Jeff Bridges overtog Waynes rolle som Rooster Cogburn, der bliver hyret af en 14-årig pige, som vil hævne sin faders død. Der var mange, som stillede spørgsmålstegn ved, om Bridges kunne løfte arven efter Wayne. Resultatet taler for sig selv, og genindspilningen er blandt de bedste cowboyfilm på markedet.

LÆS OGSÅ: 5 filminstruktører der er tiden værd

+ Dawn of the Dead

Streamingtjeneste: Kan lejes på Google Play og Apple TV

Det samme kan siges om Zack Snyders remake af Dawn of the Dead. Zombie-genrens største navn vil alle dage være George A. Romero. Musikeren Rob Zombie har tidligere givet sig i kast med at lave sine egne udgaver af Romeros Dead-franchise, men vi skulle helt frem til 2004, før det lykkedes at lave en zombie-film, der var bedre end de originale.

Dawn of the Dead rammer sømmet på hovedet, da en flok fremmede samles i et indkøbscenter, mens resten af verden bliver rendt over ende af de vandrende døde. Snyders intro til filmen har skabt en helt ny opfattelse af, hvordan man kan sætte en scene, og det er et greb, der er blevet brugt mange gange siden.

+ The Thing

Streamingtjeneste: Kan lejes på Blockbuster og Apple TV

Hvis Romero er kongen af Zombier, er John Carpenter kongen af resten af gyserverdenen. Og hans genindspilning af The Thing med Kurt Russell i hovedrollen er blandt det ypperste indenfor kult-gys, du kan finde derude.

For da en … ting … inficerer sig vej gennem en gruppe forskere på Antarktis, viser menneskets fantastiske evne til at skabe splid og mistro sig som en beundringsværdig konkurrent til monstret selv.

Og selvom det måske lyder som en selvfølge, så ville The Thing være på en klar førsteplads, hvis ikke det var fordi de to næste på listen eksisterede. Men de er simpelthen flere kilometer bedre end de andre her på listen.

+ Scarface

Streamingtjeneste: Netflix

Al Pacino giver den gas som den cubanske coke-gangster Tony Montana, der med kokain i hele krydderen og et enormt kompenserende maskingevær råber den klassiske sætning: ”Say hello to my little friend.

Remake-udgaven er instrueret af Brian de Palma, og Oliver Stone har været inde over manuskriptet, der er baseret på en film fra 1932. Denne film fandt sted i Chicago og tog udgangspunkt i den virkelig gangster Al Capones liv.

Men rejsen op gennem gangsterverdenen og det uundgåelige fald fra kriminalitetens tinder har nok lighedspunkter til, at vi kan retfærdiggøre, at Scarface findes på denne liste.

+ Apocalypse Now

Streamingtjeneste: Filmstriben

Det samme gælder for Apocalypse Now, som de fleste ved er en filmatisering af Joseph Conrads bog Heart of Darkness. Coppolas mesterværk har flyttet handlingen fra Congo-floden til Vietnam-krigens rædsler, og der er taget visse friheder i fortællingen.

Men filmen læner sig også op ad den udgave, der blev lavet tilbage i 1958, hvilket blandt andet er tydeligt i slutningen.

Apocalypse Now er måske nok filmhistoriens største Must-See, og med kræfter som Marlon Brando, Dennis Hopper, Martin Sheen, (en meget ung) Lawrence Fishbourne og (et meget kort visit af) Harrison Ford bliver krigens rædsler leveret på perfekt og enormt imponerende vis.

LÆS OGSÅ: Dark comedy, nyt stortalent og familiefilm på YouTv

Nu til fem remakes, der så absolut ikke holder.

÷ Total Recall

Streamingtjeneste: Amazon Prime Video og Viaplay

Arnie er mange ting, men i 80’erne og 90’erne var han et actionfilm-ikon. Og uanset hvor meget du tilsætter bedre skuespil, bedre effekter, bedre tilpasning af kildemateriale og bedre instruktion, så er 2012-udgaven af Total Recall bare ikke i nærheden af at være så god som den originale.

Filmen er et perfekt eksempel på, at bare forbi noget engang var godt, så kan du ikke lige pynte det lidt og smide det på gaden igen.

÷ Point Break

Streamingtjeneste: Kan lejes på Blockbuster, Google Play og Apple TV

Ligeledes fra 90’erne kom actionbraget Point Break bag på de fleste, men Keanu Reeves og Patrick Schwayze løftede en ellers tynd historie op til noget fremragende gennem en hæsblæsende jagt på det næste adrenalinfix, der gik fra ekstremsport til bankrøveri og videre.

Men da succesen skulle malkes, blev tempoet sat ned, og hovedpersonerne blev pludselig sat til at bære filmen. Og dét kunne de på ingen måde.

LÆS OGSÅ: 5 uforglemmelige øl-scener

÷ Taxi

Streamingtjeneste: Disney+

Det værste ved 2004-udgaven af Taxi er næsten, at genindspilningen kom blot seks år efter, at Jean Luc Besson lavede filmen første gang. Men amerikanerne er som bekendt for dovne til at læse undertekster, så den franske udgave, der havde overrasket sig vej ind i folks hjerter, blev molesteret på groveste vis.

Tilbage står en kedelig og meget amerikansk actionfilm, der på ingen måde kan dét, som den originale kan.

÷ The Hustle

Streamingtjeneste: Kan lejes på Blockbuster, Apple TV og Google Play

At genindspille film med kvinder i hovedroller, som mænd tidligere har besat, er blevet et tilbagevendende fænomen, men desværre virker det ikke særligt ofte. Og det har intet med kønnet at gøre.

I stedet er der tale om, at genindspilningerne skal levere den samme følelse, som originalen tidligere har gjort, men ingen, der ser dem, kan lade være med at sammenligne. Det er også tilfældet med The Hustle, hvor Anne Hathway og Rebel Wilson forsøger at gøre Steve Martin og Michael Caine kunsten efter.

Men hvor Dirty Rotten Scoundrels er en fantastisk charmerende film, der er essensen af 80’ernes comedy, bliver genindspilningen en pinlig udgave, der på én og samme tid forsøger at være den samme film og vise, at den godt kan være sig selv nok. Det kan den ikke.

LÆS OGSÅ: De bedste true crime dokumentarer på Netflix lige nu

÷ Poltergeist

Streamingtjeneste: Kan lejes på Blockbuster og Apple TV

Af alle de dårlige genindspilninger af succesfulde gyserfilm er Poltergeist ubetinget den værste.

Uanset hvor meget jeg elsker Naomi Watts og Sam Rockwell, så er der ikke blevet uddelt nok bødestraf til dem, der syntes, at det var en god idé at lave en genindspilning af verdens bedste gyserfilm.

SHAME!

LÆS OGSÅ: Dark comedy, nyt stortalent og familiefilm på YouTv

Total
1
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like