Vi har nærstuderet programmet til 20-års jubilæumsudgaven af dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX, der løber af stablen 15-26. marts og fundet 15 brandvarme anbefalinger.
Dokumentarfilm og -serier er noget af det mest sete på streamingtjenesterne. Vi kan simpelthen ikke få nok at de mange skildringer af virkeligheden. Hvad enten det er gruopvækkende true crime, hjertevarme fortællinger eller graverjournalistik af den ypperste kaliber, så sluger vi det råt.
Og Danmark er velsignet med en af de absolut bedste dokumentarfilmsfestivaler i verden. CPH:DOX blev startet i 2003 og fejrer således 20-års jubilæum i år med et program, der bugner af gode film.
Hele 200 er der at vælge imellem, hvoraf vi allerede har anmeldt De Umyndige – om Danmarks eneste krisecenter for børn – til hele seks hjerter. Mange af filmene kan i øvrigt ses rundt omkring i landet som en del af DOX:Danmark-programmet, hvor minifestivaler bringer dokumentarerne ud af København.
Vi har kigget dybt i det store udvalg og fundet frem til hele 15 anbefalinger, hvor der er noget for enhver smag.
20 Days in Mariupol
Imellem de faldefærdige bygninger og faldende bomber løber krigskorrespondent Mstyslav Chernov og hans kollegaer rundt. Med kameraer foreviger de den destruktion, som de invaderende russiske styrker forsager.
20 Days in Mariupol skildrer 20 dage i den belejrede ukrainske havneby. Midt i al kaosset forsøger instruktøren og hans hold at få de optagelser, de laver, ud af krigszonen. Det er dog lettere sagt end gjort, da strømmen er afbrudt og internet ekstremt sporadisk.
Beretningen inde fra det inderste inde af den russiske invasion af Ukraine er en rystende oplevelse. Men også et vidnesbyrd om, at så længe mennesker har håb, er viljen til at kæmpe ikke knækket.
A Storm Foretold
Christoffer Guldbrandsen er en af landets fremmeste dokumentarister. Hans fire dokumentarfilm om dansk politik i 00’erne – Fogh bag facaden, Lykketoft finale, Den hemmelige krig og Dagbog fra midten – er alle neglebidende spændingsfilm.
11 år og et hjerteanfald er der gået siden hans forrige film, men A Storm Foretold er allerede en af de mest omdiskuterede. Omdrejningspunktet er Donald Trumps rådgiver Roger Stone, manden der stod bag flere af den tidligere amerikanske præsidents rabiate kampagner.
Vi er således med under den infamøse storm på kongressen, hvor utilfredse Trump-tilhængere angreb den politiske institution.
Baghdad on Fire
Verden over kæmper folk for retten til at leve deres liv fri fra undertrykkelse. 20 år efter USA rykkede ind i Irak og afsatte Saddam Hussein med magt, kæmper landet stadig med korruption og militser.
I Baghdad on Fire følger vi de unge Tiba, Khader og Yousif. Sammen har de startet et lægehold, som skal tilse demonstranterne, der på Tahir-pladsen i Baghdad både bliver badet i tåregas og får et lag tæv fra myndighederne.
Vi er med nede på gaden, hvor kampen for frihed, demokrati og kvinders rettigheder dagligt bliver mødt med modstand fra et semi-korrupt styre.
Bjergene
En families dynamikker er noget helt unikt. Som udenforstående står man til tider med åbne øjne og polypper af bar undren over, hvordan personerne opfører sig internt.
Christians Einshøj har arbejdet som klipper på en lang række produktioner. Med Bjergene debuterer han med en dokumentarfilm i spillefilmslængde. Præcis som i sin kortfilm Hjemsøgelsen, er omdrejningspunktet instruktøren selv og hans familieforhold.
Einshøj er opvokset i Norge sammen med sin familie. Men en af hans brødres tragiske dødsfald for 25 år siden har kastet en kvælende skygge over sammenholdet. Da faren skal sælge huset, drager instruktøren til sit hjemland i bestræbelserne på at hele de gamle sår. Til det formål har han 30 års hjemmevideooptagelser og 75.000 fotografier samt et par overraskelser til at hele det betændte traume.
Lige før døden
Vi skal alle dø på et eller andet tidspunkt. Det er en af livets garantier. Instruktør Anne Regitze Wivel går med Lige før døden i infight med det vanskelige emne.
Hun tegner et portræt af sygeplejerskerne og lægerne på Bispebjerg Hospital, hvor hendes egen mand, politikeren Svend Auken døde som følge af prostatakræft i 2009. Vi kommer helt ind i det svære maskinrum, hvor medfølelse og professionel distance er hårfin.
Gennem interviews med personale og Wivels egne dagbogsoptegnelser fra den sidste tid sammen med manden tegnes der et vigtigt og hjerteskærende portræt af, hvordan en terminal patient får den bedste sidste stund i live.
Motherland
Vi hører ikke så meget om Belarus i øjeblikket. Primært er det i kontekst til krigen i Ukraine, hvor landet agerer lakaj for Putin og Rusland.
Diktaturet bliver styret med hård hånd af Aleksandr Lukasjenko, men sprækker indfinder sig til tider. Motherland foregår i to spor. Der er de unge festglade ravere, som står over for snart at blive indkaldt til hæren, og så er der Svetlana. Hun har mistet sin soldatersøn, og for at han ikke skal være død for ingenting, tager hun en kamp med den syge voldskultur, der hersker i det belarussiske militær.
Øjebliksbilledet fra et af verdens mest lukkede brandpunkter taler ind i den generelle uro, der dominerer Rusland og dets naboer. Verdens øjne er rettet derhen, og folket er klar til at fortælle historierne indefra.
Os der lever
Tempoet skrues helt i bund. Bølger skyller ind på strandene, mens livet går sin stille gang i det nordjyske. Vendsyssel er både øde og fuldt af liv, hvilket vi får vist i den betagende Os der lever.
”En stor bette film,” bliver den kaldt og viser dermed fint den velkendte jyske underspillethed, hvor man dog ikke er i tvivl om den lokale stolthed.
Niels Hausgaard er publikums guide til landet på toppen af Jylland, hvor det i visse tilfælde er, som om tiden har stået stille.
Praying for Armageddon
Religion er den værste form for politisk indflydelse, verden nogensinde har set. Få steder har kristen ekstremisme så stor indflydelse på både indenrigs- og udenrigspolitik som i USA.
Praying for Armageddon skildrer den del af det amerikanske evangelistiske miljø, hvor man aktivt stræber efter dommedag. For så vender Jesus tilbage og udrydder alle de hedenske modstandere. Og når indflydelsen strækker sig helt ind i det amerikanske militær, er det svært ikke at sidde skræmt tilbage, når filmen er færdig.
Fanatisme, ekstremisme og nationalisme går hånd i hånd, hvor opportunistiske hustlere er klar til at tække vælgerbasen til gengæld for karriere og velstand. Hvis der nogensinde skulle være en film, der kunne få en til at blive ateist, er det Praying for Armageddon.
Revir
Fortiden er den altdominerende skygge i søskendeparret Susie og Sunes liv.
Den voksne bror og søster-duo bor sammen. Susie forsøger at ernære sig som konservator i Vestsjælland, hvor de bor. Sune derimod pendler til Lyngby hver dag for at passe sit arbejde, så de har penge til at få hverdagen til at hænge sammen.
Langsomt får instruktør Peter Hammer åbenbaret, hvordan begivenheder i fortiden har været med til at forme Susie og Sune den dag i dag. Og da deres mor dukker op i deres liv igen, kommer fortidens minder væltende ind ad døren.
Still: A Michael J. Fox Movie
Tilbage til fremtiden er en af den slags film, man bare ikke kommer udenom. Det er, som om den bliver sendt minimum en gang om året på flow-tv. Og det er skam ikke nogen dårlig ting. For det er en fremragende film, ikke mindst på grund af dens hovedrolleindehaver Michael J. Fox.
Med hans smittende energi og entusiasme var det svært ikke at blive besnæret af skuespilleren, ligegyldigt hvilken rolle han indtog. Men karrieren blev stoppet brat. Parkinsons sygdom gjorde, at tempoet blev sat markant ned.
Davis Guggenheim tegner gennem arkivklip, hjemmevideoer, interviews og rekonstruktioner et portræt af den folkekære skuespiller. Michael J. Fox lægger ikke fingre imellem, når han fortæller om sin karriere, privatlivet og den nye livsmission, som Parkinson-diagnosen satte ham på.
The Hostage Takers
Måske kender du allerede historien om Daniel Rye fra spillefilmen Ser du månen, Daniel. Fotografen sad i tæt på 400 dage fanget hos Islamisk Stat med 23 andre udlændinge.
I Puk Damsgaard og Søren Klovborgs dokumentar The Hostage Takers er fokus netop på den begivenhed. Men udgangspunktet er journalisten Sean Langans interview med to af gidslernes fangevogtere – hvis øgenavn var The Beatles, bl.a. fordi de var briter.
Daniel Rye og andre bliver også interviewet, og selvom historien måske er velkendt i grove træk, er der stadig mængder af nye nuancer at komme efter i disse førstehåndsberetninger.
Det sindssyge eksperiment
Man skulle tro, det var en historie fra USA. Men fra 1960 til 1973 blev flere hundrede psykiatriske patienter behandlet med LSD i en kælder under Frederiksberg Hospital.
Skandalen rullede, da nogle af patienterne begyndte at klage over følgevirkninger. Men bevæbnet med et tidligere hemmeligholdt arkiv, går journalist Lotte Mathilde Nielsen i dybden med, hvad der rent faktisk er op og ned i sagen.
Skuespiller Thure Lindhardt har instrueret rekonstruktionerne af datidens eksperimenter, hvor bl.a. Søren Pilmark og Amalie Dollerup er med til at give liv til lægerne.
Theatre of Violence
Den tidligere børnesoldat Dominic Ongwen skal for retten ved Den Internationale Straffedomstol i Haag. Anklagen lyder på forbrydelser mod menneskeheden, herunder mord, voldtægt, tortur og slaveri.
Som niårig blev hans forældre myrdet og Dominic bortført af den militante, kristen-ekstreme guerillahær Lord’s Resistance Army. Han blev hjernevasket til at udføre de modbydelige gerninger. Instruktør-duoen Lukasz Konopa og Emil Langballe viser nøgternt sagen, både fra anklagerens side, men også fra forsvaret, hvor advokaten Krispus Ayena forsøger at skaffe det bedst mulige resultat for sin klient
Twice Colonized
Åbningsfilmen på jubilæumsudgaven af CPH:DOX sætter spotlight på Danmarks koloniale fortid.
Aaju Peter har på egen krop mærket, hvad det vil sige at miste sin oprindelige identitet og kultur, da hun som barn blev rykket fra familien i Grønland til Danmark. Da hun som voksen flytter til Canada, ser hun, hvordan inuit-befolkningen også der er blevet kolonialiseret.
Instruktør Lin Alluna skildrer i sin debutfilm, hvordan Aaju Peter kæmper for bedre rettigheder til ikke blot de nuværende generationer af inuitter, men i høj grad også fremtiden. Med billedskønne naturlandskaber som baggrund, udfoldes en vigtig historie, som bliver hængende længe efter, filmen er færdig.
Vintersaga
Findes der noget værre end kold og kedelig vinter? Selvfølgelig gør der det, men det er nu alligevel en træls årstid at komme igennem.
Svenske Carl Olsson sætter i 24 kapitler fokus på den mørke tid, og hvordan den påvirker det skandinaviske sind.
Det er sort humør kombineret med et nysgerrigt blik på, hvordan vi som mennesker reagerer på den kolde tid. Der bliver dog aldrig peget fingre af de ting, som kameraet indfanger. Tværtimod fornemmer man en kærlighed til livet og alt dets absurde vidunderlighed.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Sjældent har en boligdokumentar været så spændende som ’Til kamp mod spekulanterne’
LÆS OGSÅ: De bedste true crime: 5 dokumentarer, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen
LÆS OGSÅ: De bedste dokumentarer på DRTV