I anledning af den biografaktuelle Nicolas Cage-film ’Renfield’ har vi finkæmmet nettet og fundet frem til, hvor du kan se skuespillerens bedste film.
Unikummet Nicolas Cage er blevet et regulært kulturfænomen. Mange dyrker den excentriske skuespiller for hans vilde skuespil, som ikke altid passer ind i de konventionelle kasser, vi er vant til.
Skuespilstilen – som han selv har kaldt ‘nouveau shamanism’ – drager blandt andet inspiration fra japansk kabuki-teater og de ekspressionistiske tyske stumfilm.
Når det går vildt for sig, er det med store armbevægelser, overdreven ansigtsmimik og højtlydt replik-levering – fuld rage Cage, som det populært kaldes. Men han er også en god skuespiller med en Oscar-belønnet præstation på resumeet og flere kritikerroste af slagsen.
Derfor har vi sammensat en guide til hans bedste film, og hvor de kan ses, så man er fuldt klædt på til en aften i selskab med Nicolas Cage.
NB! På nuværende tidspunkt kan hverken Martin Scorseses Bringing Out the Dead eller vampyr-vandvids-komedien Vampire’s Kiss streames i Danmark, så derfor figurerer de ikke blandt nedenstående film.
The Unbearable Weight of Massive Talent (2022)
Vi starter med den seneste film, der var i de danske biografer, og hvilken en af slagsen! Cage spiller en fiktionaliseret udgave af sig selv, som vi kender det fra andre film eller serier.
Skuespilleren er faldet i en eksistentiel krise, fordi han ikke får så mange roller mere. Så da et tilbud om at dukke op til en superfans fødselsdag i Spanien mod et fyrsteligt honorar tikker ind, hopper Nicolas Cage ombord på flyet til Mallorca.
Det viser sig, at fanen Javi (allestedsnærværende Pedro Pascal) er involveret i en international forbryderorganisation, og Cage må gå undercover for CIA i bestræbelserne på at nedkæmpe dem. Filmen er en skøn hyldest til Nicolas Cage og til film generelt. Derudover af samspillet mellem Cage og Pedro Pascal noget af det skønneste, man kan hygge sig med – en bromance af den ypperste kaliber.
The Unbearable Weight of Massive Talent kan lejes på Viaplay, Blockbuster, Grand Hjemmebio m.fl.
Pig (2021)
Der var en endog meget heftig diskussion om, hvorvidt Nicolas Cage burde have haft en Oscar-nominering for sin præstation som trøffeljægeren og tidligere mesterkok Robin Feld i Pig.
Hvad der umiddelbart kunne lyde som præmissen til en John Wick-film, viste sig at være et meget rørende drama. Feld bor ude i skoven isoleret fra omverden, da hans trøffelgris en dag bliver stjålet.
Assisteret af trøffelsælgeren Amir (Alex Wolff) begiver eneboeren sig ind til byen Portland for at lokalisere sin elskede gris. Det bliver en tur ned ad mindernes vej, hvor den gnavne trøffeljæger må trække på alle sine tidligere kontakter og endda selv komme til kødgryderne i bestræbelserne på at finde svinet.
Pig kan ses hos Filmstriben og Viaplay.
Mandy (2018)
En af de vildeste film fra 10’erne byder også på en af de vildeste Nicolas Cage-præstationer i nyere tid. i hvert fald, når det kommer til kritikerroste film. Cage spiller den alkoholiske skovhugger Red, hvis kæreste bliver kidnappet og myrdet af en skummel kult.
Halvfuld og senere på LSD begiver han sig ud på et morderisk hævntogt, der kulminerer i et psykedelisk mareridtsblodbad.
Vildskaben i Mandy og ikke mindst afdøde Jóhann Jóhannssons eminente underlægningsmusik cementerer filmen som must-see for horror- og gore-fans.
Mandy kan lejes hos Viaplay, SF Anytime og Blockbuster m.fl.
Color Out of Space (2020)
Og kan man ikke få nok af det lilla skær, kan man passe lave en double-feature-aften, hvor man supplerer Mandy med horror-sci-fi-filmen Color Out of Space. Præcis som i Mandy starter det hele idyllisk, indtil en komet styrter ned og forvandler en families farm til et grusomt inferno af bodyhorror.
Color Out of Space kan ses hos Viaplay.
Moonstruck (1987)
I de tidlige stadier af skuespilkarrieren i 1980’erne var Nicolas Cage at finde i flere forskellige genrer end nu til dags. Han spillede således den en-armede bagerbejler Ronny til bogholderen Loretta (Cher).
Hun skal egentlig giftes med hans bror Johnny (Danny Aiello), men ad omveje udvikler Loretta og Ronny følelser for hinanden. Og så er problemet jo, hvilken bror man skal vælge. Moonstruck er en herlig romantisk komedie, hvor kærlighedens mange fristelser og udfordringer bliver portrætteret på mesterlig vis igennem flere parkonstellationer.
Filmen blev belønnet med tre Oscars, herunder til Cher for bedste kvindelige hovedrolle, men ikke nogen hæder til Cage – den kom senere.
Moonstruck kan ses hos Filmstriben.
Leaving Las Vegas (1995)
Guldstatuetten kom i hus med Leaving Las Vegas. Nicolas Cage spiller den fordrukne Hollywood-manuskriptforfatter Ben. Efter at have mistet sit job, venner og familie beslutter han sig for at bruge resten af sin formue på at drikke sig ihjel i Las Vegas.
Her finder han et kammeratskab med sexarbejderen Sera (Elisabeth Shue), men verden er et uudholdeligt sted, når man ikke har lyst til at være i den.
Det er drama af ypperste kaliber, og det er nærmest umuligt ikke at blive rørt over Cage og Shues formidable præstationer.
Leaving Las Vegas kan ses hos Filmstriben og Viaplay.
Face/Off (1997)
Få film inkarnerer 90’ernes actionfilm som instruktørlegenden John Woos sci-fi-actionbasker Face/Off. Nicolas Cage og John Travolta spiller henholdsvis den vanvittige superskurk Castor Troy og FBI-agenten Sean Archer.
I et forsøg på at lokalisere en bombe, som den nu anholdte forbryder har placeret et sted i Los Angeles, bytter Archer ansigt med Troy. Da Castor så slipper fri og nu har lovmandens ansigt, stikker det hele fuldstændig af.
Der er rage Cage for fuld hammer, slesk John Travolta og hvide duer, der flyver i slowmotion, og så skuddueller i massevis. Er man til action, er den her et meget godt bud på, hvad der skal ses.
Face/Off kan ses hos Disney+.
The Rock (1996)
Meeen, hvis man ikke har fået nok action, er der et klokkeklart valg, man ikke må snyde sig selv for.
For i The Rock spiller Cage FBI-agenten Stanley Goodspeed, der sammen med den tidligere britiske agent John Mason (Sean Connery) skal forsøge at bryde ind i Alcatraz-fængslet. En gruppe utilfredse amerikanske soldater har taget en gruppe turister som gidsler og truer med at sende giftgas ind over San Francisco, hvis ikke deres krav bliver mødt.
Med Michael Bay i instruktørstolen er der fuld knald på militærlir og eksplosioner, den klassiske Bayhem-kombination. Selv om det er svært at hamle om altid karismatiske Sean Connery, gør Cage sit bedste, og sammen er de en herlig røvsparkende duo.
The Rock kan ses hos Disney+.
Con Air (1997)
Mangler man det sidste actionfix, kan man toppe det af med Con Air, hvor vinden blæser smukt gennem Nicolas Cages, til lejligheden, lange lyse lokker. En flyvende fangetransport bliver udsat for udbrudsforsøg, og den godhjertede fange og tidligere militærmand Cameron Poe (Cage) er den eneste, som kan stoppe flykaprerne.
Con Air kan ses hos Disney+.
Raising Arizona (1987)
Efter en gang action,springer vi tilbage i tiden og over i komediegenren. Når der står Coen-brødrene i starten af filmen, ved man, at man kommer til at grine.
Med pudseløjlerligt hår og overskæg spiller Nicolas Cage røveren H.I., der bliver forelsket i politibetjenten Edwina (Holly Hunter). De mødes, hver gang han skal have taget et billede, når han bliver arresteret – hvilket er rigtig mange gange – og de ender med at flytte sammen og blive gift.
Hun kan dog ikke få børn, og da de ikke kan adoptere pga. hans kriminelle fortid, stjæler de en af de berømte ’Arizona Quints’-femlinge-babyer. Det er langt ude lårklaskende humor, så englene synger. Og med en tilpas hjertevarm slutning, så ens tro på menneskeheden bliver genoprettet.
Raising Arizona kan lejes hos Blockbuster, Viaplay m.fl.
Wild at Heart (1990)
Ved udgivelsen i 1990 var hverken publikum eller kritikere særligt begejstret for David Lynchs bud på en romantisk krimikomedie. Bevares, den vandt De Gyldne Palmer ved filmestivalen i Cannes, men derudover var det så som så med hæder.
Senere har Wild at Heart dog fået genoprejsning og står ikke alene som en af de bedste film fra 90’erne, men også en af Lynchs og Nicolas Cages.
Cage spiller den Elvis-elskende kriminelle Sailor, der sammen med sin elskede Lula (Laura Dern) forsøger at komme til Californien for at skabe sig et liv sammen. Men med hendes dominerende mor og masser af politi og lejemordere lige i hælene er det nemmere sagt end gjort.
Wild at Heart kan lejes hos Blockbuster, Viaplay, Apple TV m.fl.
Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans (2009)
Det er alligevel få Nicolas Cage-film, hvor man kan argumentere for, at instruktøren om muligt er endnu mere vanvittig end Cage.
Men tyske Werner Herzog er heller ikke hvem som helst. Den tyske auteur-vildbasse er især kendt for sine sagnomspundne sammenstød med sin hofskuespiller Klaus Kinski. Hvoraf der i hvert fald har været et mordforsøg fra Kinskis side mod Herzog.
Med Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans gik det ikke lige så galt mellem Cage og Herzog. Tværtimod skabte de magi med Cages portræt af den narkotika-afhængige og semi-korrupte politimand Terence McDonagh. Filmen er løst inspireret af Abel Ferraras Bad Lieutenant fra 1992 med Harvey Keitel som politimand med et usikkert moralsk kompas.
Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans kan lejes hos Blockbuster, SF Anytime og Google Play.
Adaptation/Orkidé-tyven (2002)
Hvis én Nicolas Cage lyder godt, så må to gange Cage være himlen. Det er i hvert fald, hvad man får med meta-filmen Adaptation – på dansk Orkidé-tyven.
Der er nemlig dobbelt op på skuespilleren, da han både spiller Charlie Kaufman – en fiktionel version af filmens manuskriptforfatter – og dennes tvillingebror Donald. Charlie har problemer med at få knækket koden til et manuskript om en orkidé-tyv, og brorens tilstedeværelse gør ikke opgaven nemmere.
Filmen er instrueret af Spike Jonze, der sammen med Kaufman også stod bag den ligeledes langt ude Being John Malchovich. Tilsat en Nicolas Cage i topform og et plot, der skifter mellem flere forskellige meta-lag, er Adaptation et filmisk slaraffenland af mindeværdige øjeblikke.
Adaptation kan ses hos Filmstriben.
Joe (2014)
Det er typisk de vilde og større-end-livet-præstationer, man typisk forbinder med Nicolas Cage. Men der er også de mere stille roller.
Joe byder nok på den mest afdæmpede Cage-præstation i nyere tid. Han spiller den titulære Joe, en mandemand, der bestyrer et sjak af skovhuggere. Han er en hårdtarbejdende enspænder, som ikke er bleg for at fylde glasset op til kanten flere gange. Et møde med den 15-årige knægt Gary (Tye Sheridan) laver rod i hans ene-tilværelse.
Instruktør David Gordon Green (Halloween 2018) har en skøn lille cameo i starten af The Unbearable Weight of Massive Talent, hvor Cage leverer en overdreven audition i bestræbelserne på at lande en rolle. Her er der intet overdrevent. Der er et stille drama fra arbejderklassen i USA, uden at filmen peger fingre af de mennesker, den portrætterer.
Joe kan ses hos Filmstriben og Viaplay.
Peggy Sue Got Married (1986)
Nicolas Cages fødenavn er Nicolas Kim Coppola. Og ja, som efternavnet afslører, er han i familie med mesterinstruktøren Francis Ford Coppola. Derfor tog han navneforandring for at skabe sig en karriere som skuespiller på egen hånd.
Men det er også blevet til et par roller i onkel Francis’ film. Bl.a. tidsrejsefilmen Peggy Sue Got Married, som kom lidt over et år efter Tilbage til fremtiden. Hovedpersonen Peggy Sue (Kathleen Turner) besvimer til sit 25-års high school-jubilæum, og da hun vågner op, er hun tilbage i skoledagene.
Nicolas Cage spiller hendes kæreste og havde egentlig ikke lyst til at medvirke i filmen. Onkel Francis gav ham dog fri leg. Det resulterede bl.a. i en pudsig nasal stemme og nogle falske tænder, som ingen andre end Cage kunne se fornuften i. Resultatet er en ganske underholdende film og en mildest talt iøjnefaldende Nicolas Cage.
Peggy Sue Got Married kan lejes hos Blockbuster og Apple TV.
Birdy (1984)
Vi slutter næsten, hvor det startede. I en af sine første hovedroller spiller Nicolas Cage bedste ven til filmens hovedperson, der bare er kendt som Birdy (Matthew Modine). Vi følger de to teenagere fra venskabets spæde start over de traumatiserende begivenheder, de begge kommer ud for under Vietnam-krigen.
Det er roligt og medrivende drama, hvor Modine og Cage er de helt store oplevelser, sammen med Peter Gabriels fremragende musik.
Evigt excentriske Cage fik trukket to tænder ud i forbindelse med rollen. For at kunne leve sig helt ind i karakteren, selvfølgelig. Birdy var vel og mærke blot hans sjette filmrolle i karrieren. Meget har forandret sig med Nicolas Cage og så alligevel ikke.
Birdy kan lejes hos Blockbuster og Apple TV.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ’Renfield’ med Nicolas Cage som Dracula er en udsøgt fornøjelse med bid i
LÆS OGSÅ: De fem bedste film fra absurditetens mester David Lynch
LÆS OGSÅ: Kongen af neon: Alle Nicolas Winding Refns film og serier rangeret