Guide til lydbogstjenester

Foto: Dreamstime

Er du en af de mange, der er hoppet med på lydbogsbølgen? Fordyb dig i de bedste lydbøger, og lad dig opsluge af de spændende universer.

Flere og flere danskere begynder at lytte til lydbøger, og det giver rigtig god mening at skifte læsningen ud med lytning i en travl hverdag.

Du kan nemlig lytte til lydbøger, hvor end du befinder dig. Om du har brug for at blive underholdt i toget eller bilen på vej til arbejde, har lyst til at pifte løbeturen op med en roman eller fylde spildtiden, mens du skræller kartofler, så findes der en lydbog til dig.

Mulighederne er mange

Og med de mange muligheder for at lytte til bøgerne, kommer det store spørgsmål så; hvor skal du høre dem fra?

Der er flere om buddet, og det kan virke uoverskueligt. Af den grund får du her en guide til lydbogstjenester, som kan hjælpe dig godt på vej.

LÆS OGSÅ: Fik du aldrig læst dem? 10 klassikere du kan lytte til

Det skal siges, at mange af tjenesterne tilbyder gratis prøveperioder, som jeg vil anbefale dig at benytte dig af. På den måde kan du selv danne dig en mening, inden du skal betale for ydelsen.

Groft sagt findes der tre forskellige typer af tjenester, som vi gerne vil gennemgå i denne guide til lydbogstjenester: gratis, abonnement og individuelle køb. Alle har deres fordele og ulemper, alt efter hvilke behov lige netop du har.

Gratis tjenester

En del af folkebibliotekets tilbud til os her i Danmark er deres lydbogstjeneste, eReolen. Tjenesten er gratis, men det kommer an på din kommune, hvor mange titler du kan låne pr. måned. Og der kan være kø til en bog. Til gengæld er der titler til hele familien, både på dansk og på engelsk.

eReolen kan hentes som app i både AppStore og Google Play. Det er også muligt at lytte til bøgerne direkte fra din computer. Vi kan dele bibliotekernes tjeneste op i tre:

eReolen

Her finder du alle de titler, som bibliotekerne tilbyder på dansk. Både til børn og voksne. Der er som nævnt begrænsninger på, hvor mange bøger du kan låne om måneden, og det er ikke altid de nyeste titler, der er på hylderne.

Dog skal det siges, at eReolen har en ret aktiv facebookgruppe, hvor også supporten kigger med. Så, hvis du bare MÅ have de nyeste titler i vilde mængder, er eReolen måske ikke for dig. Så læs endelig videre!

eReolen Go!

Denne tjeneste er bibliotekernes tilbud skræddersyet til børn i alderen 7-14. Farverne er kraftige, de forskellige genrer forklares med fine symboler. Børnene behøver ikke oprettes som lånere, da det er muligt at logge ind med UNI-login.

eReolen Global

Dette er den engelsksprogede side af bibliotekerne. Ligesom den danske fungerer det upåklageligt, både på telefon og computer. Titlerne er måske ikke de nyeste, og der er også begrænsning på antallet. Dog kan man anbefale titler, så hvis der er en bog, du bare MÅ læse, kan du foreslå den og måske være heldig.

Fast pris og bøger i rå mængder

De fleste tjenester til lydbøger i Danmark fungerer ligesom Netflix. Du betaler et fast beløb hver måned, og derefter har du fri adgang til alt det indhold, som tjenesten har gjort tilgængelig for dig. Læs herunder en guide til de lydbogstjenester, der benytter sig af månedlig betaling.

Mofibo

Mofibo er nok den mest kendte lydbogstjeneste her i landet. Med et abonnement hos dem har du adgang til mere end 300.000 e-bøger og lydbøger på flere sprog. En del af Mofibos bøger er er originale titler, som de har eneret på.

Pris: 129 kr./md

30 dages prøveperiode.

Chapter

Chapter er en af de nyere tjenester på markedet, og er en lidt anden model, da der ikke bare er én type medlemskab. I stedet minder det mere om et telefonabonnement. Du betaler for det, du har brug for, og mulighederne er mange.

Indholdet er lige nu lidt mindre end hos flere af de andre, men folkene bag tjenesten fortæller selv, at der kommer flere titler til hele tiden. Chapter har stor fokus på børns læselyst, så hvis der er yngre læsere i din hussand, er det måske Chapter du skal kigge nærmere på.

Udover en digital løsning har Chapter et samarbejde med Tales, hvor du som bruger kan opnå rabatter til køb af fysiske bøger.

Pris: fra 69 kr./md

Prøv gratis i 21 dage.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ´Aftentid og morgengry´ illustrerer, at Follett stadig er på toppen

Saxo Premium

Den store kendte boghandel på internettet har også en tjeneste til lydbøger. Saxo Premium giver dig fri adgang til over 70.000 titler på både dansk og engelsk, som du kan lytte til lige så mange timer, som du orker det.

Udover dette har Saxo Premium også andre fordele; der er rabatter, samt fri fragt ved køb af fysiske bøger på deres hjemmeside. Du kan også sælge dine gamle bøger og meget andet.

Pris 99 kr./md

30 dages gratis prøveperiode.

Bookmate

Bookmate fungerer ligesom Mofibo og Saxo Premium, hvor du betaler et fast beløb og med det samme har adgang til alle titler lige så længe, som du måtte have lyst til.

Bookmate har dog også sine “særheder”, blandt andet kan du overføre dine e-bøger til Bookmate og læse dem gennem deres app. Derudover har du mulighed for at være social omkring dine læsevaner. Du kan følge med i, hvad dine venner læser og lytter til, dele citater, vurderinger og få likes.

Pris: 129 kr./md

7 dages gratis prøveperiode.

Nextory

Nextory kan du lytte og læse til de bøger, som du har lyst og tid til. Igen er der mulighed for at tilpasse efter dine behov. Derudover kan du hos Nextory udfordre dig selv og andre i læsning. Sæt dine egne læsemål og følg med i statistikkerne og dagbogen.

Pris fra 99 kr./md

Prøv gratis i 30 dage.

Bookbeat

Hos Bookbeat er priserne lave, indholdet stort og så er der god mulighed for selv at bestemme, hvor meget du vil lytte. Bookbeat har mange bøger i mange genrer og på otte forskellige sprog.

Pris: fra 79 kr./md

To ugers prøveperiode.

Køb de titler som du vil høre

Denne tjeneste tilbyder enten en gratis platform eller en lav månedlig pris, hvor du så kan finde de titler frem, som du ønsker. En fordel for dette format er, at bøgerne er dine, og ikke forsvinder næste gang tjenesten skal gøre plads til alt det nye.

Audible

Den store lydbogshandel, hvor både de helt store klassikere og de små selvudgivede perler står side om side og venter på dig, er Audible. Hos Audible streamer du ikke bøgerne. I stedet køber du titlen, og selv hvis du ikke længere ønsker at  betale for tjenesten, vil du blive ved med at have ret til bogen.

Bøgerne koster generelt 1 credit, og det er det, du får for de 100 kr., som du betaler hver måned. Hvis ikke du får brugt din credit den ene måned, overføres den til næste måned. Er en enkelt bog ikke nok til dig, har Audible mængder af podcasts og andet spændende, som ikke koster dig noget at få fingrene i, når du først er bruger hos dem.

Du skal være opmærksom på, at Audible er et engelsksproget medie. Bøgerne derinde er således også på engelsk. Måske kommer de til Danmark i fremtiden, og får dermed også danske titler på hylderne.

Pris: $14,95 eller omtrent 100 kr./md

Prøv gratis i 30 dage.

Afsluttende tanker om lydbogstjenester

Vores guide til lydbogstjenester rækker kun så langt. I sidste ende kommer valget an på, hvad dine behov er, hvilke titler du er på jagt efter og hvad dit temperament er.

Hvis du er i tvivl om, hvilken tjeneste du skal vælge, kan jeg anbefale dig at prøve de forskellige tjenester. I så fald kan du se, hvilket layout og tilbud der tiltaler dig, samt hvilke titler du er på jagt efter.

God tur ind i lydbøgernes land!

Total
1
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *