Gys, gak og gensyn: Film og serier du skal se i julen

Foto: Nisser/Netflix

Julen er alsidig og kommer i mange former. Her er nogle film og serier, der skruer op for julen på hver deres måde.

Hvornår er noget en julefilm eller juleserie? Der er mange svar, og det kan føre til diskussioner, efter man er kommet nogle øl ind i julefrokosten.

Hvad end det så er til julefrokosten eller bare derhjemme med familien, så fortjener alle noget julehygge på denne tid.

Så knap en øl op og nyd forestillingen: Her er Vi Elsker Streamings bud på film og serier, du ikke bør snyde dig selv for denne jul.

Nisser

Nisser og jul betyder ikke altid hygge og fred i familien. Nogle gange kan det faktisk være det stik modsatte. Det er i hvert fald tilfældet i den nye serie fra Netflix, Nisser.

I Nisser tager en familie over på en afsidesliggende ø for at komme tættere på hinanden over julen. Øboerne sætter dog ikke særligt meget pris på gæster. På vej til huset de har lejet, kører de noget over. Alle ud over den yngste i familien, Josefine, affejer det. Senere på aftenen tager Josefine tilbage til stedet og finder et lille væsen. Hun tager det med hjem, uvidende om, at hun lige har brudt en hellig pagt mellem øboerne og øens anden befolkning, der lever inde i en afhegnet skov.

Danske gysere er i forvejen et sjældent syn, ligesom det er sjældent, at de danske folkesagn bliver afbildet på film. Hvis du tænker, at din jul kunne mangle lidt gys og blod, så er Nisser lige til højrebenet for dig, og er helt sikkert en samtale værd, når man er samlet til julefrokosten.

Nisser kan streames på Netflix.

Die Hard

Die Hard er en af de film, der ikke har specielt meget med jul at gøre, men folk insisterer på at tælle den med som en julefilm. Den finder selvfølgelig sted i julen, så hvis det er kriteriet, så er den nok den bedste action-julefilm, der findes.

Filmen følger New York-politibetjenten John McClane (Bruce Willis), der ankommer til Los Angeles i håbet om at forsone sit forhold til sin kone. McClane opsøger hende på hendes arbejde, hvor den årlige julefest finder sted.

Under et tøjskift på toilettet bliver bygningen overtaget af radikale terrorister, ledet af Hans Gruber (Alan Rickman). FBI omringer hurtigt bygningen i håbet om at forhandle med terroristerne om gidslernes liv, men John McClane har sine egne ideer om, hvad den bedste fremgangsmåde er.

Die Hard har været anset som en actionklassiker, siden den udkom i 1988, og på trods af efterfølgere af svingende kvalitet står den første stadig solidt på begge føder. Hvis du føler, der går lidt for meget jul i den familiefilm og romantiske komedier, så forkæl dig selv mede et skud Die Hard.

Die Hard kan streames på Disney+.

Hjem til jul

Det fleste kender den jungle, som datingscenen kan være, men hvordan skal man ellers finde den eneste ene? Eller i dette tilfælde bare en, der er udholdelig?

Den norske serie Hjem til jul centrerer sig om den 30-årige Johanne, der er træt af at blive holdt uden for familien, blot fordi hun ikke har en mand i sit liv. Til middag hjemme hos moren den første advent proklamerer hun derfor, at hun har fået en kæreste. Alle lyser op ved nyheden, og nu skal hun nok få lov at sidde ved de voksne, når julen rammer. Problemet er bare, at det med kæresten var en løgn.

Nu har Johanne 24 dage til at finde en fyr, hun kan bringe med hjem til jul. Serien er fyldt med øjeblikke, der vil få dig til dels at grine højlydt og dels at krumme tær i en sådan grad, at de snører sig om sig selv, når Johanne på højtryk kaster sig ud i datinglivet.

Serien dykker ned i, hvad det vil sige at være voksen med situationer, man helt sikkert vil kunne spejle sig i. Den giver i hvert fald anledning til mange ”Noget lignende skete for mig”-øjeblikke. Nårh ja, så er Ghita Nørby også med for resten.

Hjem til jul kan streames på Netflix.

Alene hjemme

Juleklassikeren fra John Hughes er på den faste liste over film, man bør se, når det er jul. Den har humor og charme, der appellerer til alle aldersgrupper og giver kvalitetstid for hele familien.

Den unge Kevin McCalister er ikke specielt vellidt i sin familie, og han har heller ikke meget tilovers for dem. Da familien skal på juleferie i Frankrig bliver Kevin glemt og har dermed fået sit ønske opfyldt om, at hans familie forsvandt. Kevin må nu tage sig af alle de huslige pligter, samtidig med at gøre alt det, man ville ønske, man kunne som barn: Blive sent oppe og se voldelige film, spise is til aftensmad og meget mere.

Kevins nye tilværelse bliver dog sat på pause, da to tyve bevæger sig igennem nabolaget. Nu skal Kevin forsvare sit hjem gennem flere kreative løsninger, alt imens hans mor prøver at nå hjem til sit glemte barn.

Det siger noget om Alene Hjemme, at den år efter år bliver vist på TV. Nu hvor den er landet på Disney+, hvorfor så se den med reklamer?

Alene Hjemme kan streames på Disney+.

Gremlins

Der er kun tre regler, når man skal holde gremlins som kæledyr. De skal ikke udsættes for lys, de må ikke komme i kontakt med vand og vigtigst af alt: Du må aldrig fodre dem efter midnat!

Opfinderen Randal besøger en kinesisk antikvitetsbutik i håbet om at finde en julegave til sin søn Billy. Han køber en pælsklædt skabning med navnet Gizmo. Han forklarer sin søn reglerne, men da Billys ven spilder noget vand på Gizmo, kommer der lige pludselig fem gremlins mere frem. Inden længe bliver de også fodret efter midnat, og så er fanden løs i Laksegade. Filmen er tung på sort humor, men den har bestemt også uhyggelige elementer, der træder frem senere i filmen.

Gremlins er ikke for de helt små, selvom Gizmo kan rivalisere selv Baby Yoda i nuttethed. Filmen var ansvarlig for aldersgrænsen 13+ i USA, da den ikke var for børn. Steven Spielberg (Som producerede filmen) mente dog, at det ikke kunne være rigtigt, at man skulle være have sine forældre med, hvis man var under 17 år gammel for at se den.

Hvis du ikke har set den før, så vil den i hvert fald gøre filmaftenen lidt mere speciel.

Gremlins kan streames på HBO Max.

LÆS OGSÅ: Se traileren til morsom Leonardo DiCaprio Netflix-film ‘Don’t Look Up’

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Du behøver ikke at være fan af The Beatles for at nyde ‘The Beatles: Get Back’

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af ‘Catching Killers’: Ikke overvældende men anderledes end andre true crime serier

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like