Husker du …? 10 teenagefilm du elskede engang

Jennifer Grey og Patrick Swayze / Foto: Screenshot fra 'Dirty Dancing'
Jennifer Grey og Patrick Swayze / Foto: Screenshot fra ‘Dirty Dancing’

Ah, den unge kærlighed. Den er et evigt emne for film, og et hav af fantastiske, romantiske teenagefilm er rent throwback til glade dage med sommerfugle i maven og plakater på væggen. 

Her har jeg samlet 10 film, vi elskede i vores teenageår, og husk, at alle har været teenagere i forskellige tider, så det er en broget samling af tidsperiodernes kærlighedsbreve til ung romantik. 

Dirty Dancing

Streamingtjeneste: Netflix
Medvirkende: Patrick Swayze, Jennifer Grey, Jerry Orbac m.fl.

Da den 17-årige Francis (der kaldes baby) besøger et resort i bjergene i sin sommerferie, bliver hun kastet hovedkulds ud i kærligheden, drama og dans. 

Det er en klassiker. Der er ikke andre ord, der kan beskrive det. Den har det hele. Kærlighed, dans, drama, aborter og en familie, der ikke er enig i vores heltindes beslutning.

Desuden er Patrick Swayze i absolut topform, og jeg har i mange år drømt om, at en mand i læderjakke, stramme, sorte bukser og slikket hår løfter mig over hovedet. 

Jennifer Grey og Patrick Swayze / Foto: Screenshot fra 'Dirty Dancing'
Jennifer Grey og Patrick Swayze / Foto: Screenshot fra ‘Dirty Dancing’

How to Lose a Guy in 10 days

Streamingtjeneste: Netflix, Paramount +
Medvirkende: Kate Hudson, Matthew McConaughey, Kathryn Hann m.fl.

Andie er træt af, at hun skal skrive artikler om kærlighed og ikke kan få lov til at skrive om dybere emner. Hun indgår derfor en aftale med sin redaktør om, at hun skal skrive en artikel om, hvordan man slipper af med en fyr på 10 dage.

Ben står samtidig overfor sine kolleger og laver et væddemål om, at han kan få en kvinde til at forelske sig i ham på 10 dage. De to mødes, og kaos udfolder sig, mens Andie gør sit bedste for at skille sig af med Ben, mens han forsøger sit bedste for at få hende til at forelske sig i ham. 

Det er jo en af de film, der bliver nødt til at være med i en top tre, når man snakker om 00’ernes kærlighedsfilm, og det er der altså god grund til! Kate Hudson og Matthew McConaughey har den fedeste kemi, og de er hysterisk morsomme. Desuden er resten af castet også eminent: Især Katherine Hann, der spiller Andies bedste veninde, er fuldstændig perfekt. 

Anmeldelse: Du både griner og græder med forrygende ‘tick, tick … Boom’

Clueless

Streamingtjeneste: Netflix, Paramount +
Medvirkende: Alicia Silverstone, Brittany Murphy, Paul Rudd m.fl. 

As if!
En af de bedste film i min ydmyge mening, der kom i 90’erne, er altså Clueless. Cher er en forkælet, dyr pige, der bor i Beverly Hills og nyder tøj, makeup og endnu bedre: Makeovers.

Hun ender dog ud med noget af en tur, da hun giver skolens nye pige en fuld makeover og samtidigt forsøger at blive taget mere seriøst af folk omkring sig, så de kan se, hun er mere end bare en blond pige med fars kreditkort.

Clueless lyder måske ikke af meget, men den har alt det bedste fra 90’erne: bizarre hatte, den bedste mode, Paul Rudd og et sjovt, energispækket manuskript, der bliver udført perfekt af castet!

Mean Girls

Streamingtjeneste: Paramount +, Viaplay
Medvirkende: Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Amanda Seyfried m.fl.

Hvis du aldrig har set Mean Girls, er du altså gået glip af nok noget nær den mest definerende teenagefilm til dato.

Cady er vokset op i Afrika, og da hun flytter tilbage til USA, får hun et voldsomt kulturchok i mødet med High school. Her møder hun The Plastics, pigerne der styrer skolen, og et par socialt udstødte, og med de socialt udstødte ender hun med at lave en plan for at få plastikpigerne ned med nakken, og det gælder selvfølgelig ikke mindst deres leder: Regina George.

Det er en helt eminent film, der faktisk formår at være sjov og samfundsrelevant og virkelig handler om det med at bygge hinanden op, og tjaeh, teenagepiger og hvor nederen de kan være. 

Pretty Woman

Streamingtjeneste: Disney+
Medvirkende: Julia Roberts, Richard Gere, Héctor Elizondo m.fl.

Klassikeren over alle klassikere, den moderne fortælling om prinsen på den hvide hest … You name it.

Vivian er prostitueret og møder forretningsmanden Edward en aften. Derfra udvikler deres forhold sig til, at han betaler hende for at spille hans ledsager i en uge, og det bliver til en meget usædvanlig kærlighedshistorie.

Det er seriøst den fedeste film, og Gere og Roberts har en helt utrolig kemi, der virkelig skinner igennem og får en til at sukke dybt. Alt, jeg kan sige, er, at hvis du ikke har set den: Big mistake. Huge. 

Julia Roberts / Foto: 'Pretty Woman' screenshot
Julia Roberts / Foto: ‘Pretty Woman’ screenshot

Romeo & Juliet

Streamingtjeneste: Disney+
Medvirkende: Claire Danes, Leonardo DiCaprio, Paul Rudd m.fl.

Man kan ikke nævne teenagefilm gennem 90’erne uden at nævne mesterværket, der er Romeo & Juliet. Det er seriøst en af de bedste film, der er en lavet over Shakespeares værker.

Vi følger den hemmelige og ulovlige kærlighed mellem den unge Romeo Montague og Julie Capulet, der blomstrer midt i deres familiers fejde. Den er ulideligt smuk, og selvom den er sat i moderne Verona Beach, er selve manuskriptet ikke ændret fra sonet-stilen, som skuespillet originalt er skrevet på.

Det er en hjerteskærende film, der er spillet til perfektion af Danes og DiCaprio, og jeg har i mange år drømt om den unge Leo i den der blomstrede skjorte… 

Sweet Home Alabama

Streamingtjeneste: Disney+
Medvirkende: Reese Witherspoon, Josh Lucas, Patrick Dempsey m.fl.

En film, der er kriminelt overset, er altså Sweet Home Alabama! Melanie Carmichael har alt: En flot forlovet, der er søn til New Yorks borgmester, hun er en succesfuld modedesigner i New York … Og hun er gift med sin high school sweetheart.

Det betyder, at hun må tage tilbage til sin hjemstavn og forsøge at blive skilt, samtidigt med at hun skal forsøge at skjule sit rigtige ophav for hendes forlovede og hans mor, hvilket viser sig at være sværere end som så. Især når hendes ægtemand stadig har følelser for hende.

Det er en af de dejligste, mest hjertevarme film, og der er simpelthen ikke en finger at sætte på den, udover at der absolut ikke er nok af Josh Lucas. 

10 Things I hate About You

Streamingtjeneste: Disney+, Viaplay
Medvirkende: Heath Ledger, Julia Stiles, Joseph Gordon-Lewitt m.fl. 

Endnu et spin på en Shakespeare-klassiker, og her er det Trold Kan Tæmmes, der har været under behandling. Den er moderniseret, flot og har helt klart sat pigehjerter i flammer.

Kat vil ikke date, og hun hader nogenlunde alle omkring hende og er hverken til at hugge eller stikke i. Det er til stort besvær for hendes yngre søster, der bare gerne vil på en date, hvilket hun ikke kan, medmindre Kat dater først på grund af deres fars underlige regler.

Derfor bliver Patrick hyret til at date Kat, så søsteren kan få lov til at leve sit liv, og selvfølgelig følger et gevaldigt kærlighedskaos. Det er en fantastisk film, hvor der både er komedie, kaos, kærlighed og Heath Ledger, der synger Can’t Take My Eyes off You.  

LÆS OGSÅ: Film du skal se i vinterferien

Grease

Streamingtjeneste: Viaplay
Medvirkende: Olivia Newton-John, John Travolta, Stockard Channing m.fl. 

Åh, ja, Grease. Danny og Sandy møder hinanden i sommerferien og forelsker sig hovedkulds, selvom ferien er kort.

De tror aldrig, at de skal se hinanden igen, men så begynder Sandy på samme high school som Danny (selv om skuespillerne ligner mennesker i midten af 30’erne frem for i slutningen af teenage-årene), og de forsøger at få deres kærlighed til at hænge ved på trods af deres store forskelligheder.

Det er en klassisk musical, og selvom der måske (helt klart) er nogle problematiske emner og tanker undervejs, er det altså en musical, der skal ses og nydes for det, den er: En underlig fortælling om teenagere i 1950’erne, der bliver spillet af folk i midt-30’erne med slikhår, stramme bukser og puffede nederdele. 

Bring it on

Streamingtjeneste: Viaplay
Medvirkende: Kirsten Dunst, Jesse Bradford, Eliza Dushku m.fl.

Den ultimative teenagefilm om cheerleading, der startede en ny bølge af sportsfilm med kvinder i hovedrollerne.

Torrance Shipman bliver gjort til den nye holdkaptajn for det succesfulde cheerleadinghold, The Toros, og tror egentlig, sejren til den nationale konkurrence er sikret … lige indtil hun opdager, at den tidligere kaptajn har stjålet alle deres rutiner fra et konkurrerende hold, der vil gøre alt for at vinde og få The Toros ned med nakken.

Bring it On indeholder seriøst, alt, man kunne ønske sig. Der bliver danset, sparket røv, der er 90’er-hår og -tøj i lange baner, Kirsten Dunst danser underligt på sin seng, og man kan citere hver scene, fordi det hele bare er så latterligt quotable. Perfektion! 

LÆS OGSÅ: Film der blev snydt for en Oscar-nominering gennem tiden

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Munich – The Edge of War’ er underholdende trods huller

LÆS OGSÅ: Her er de 5 mest vanvittige reality-programmer

Total
20
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like