Selvom HBO Nordics største force er de mange kvalitetsserier i deres repertoire, så må man endelig ikke overse perlerækken af både nyere og ældre film, der også er at finde i samlingen.
For at kategorisere de bedste film, som en streamingtjeneste kan tilbyde, bør disse værker – ud over at falde i undertegnedes smag – have et vist rygte for at ramme særligt plet eller bare fortjene større opmærksomhed end de umiddelbart har fået.
Her er i hvert fald Vi Elsker Streamings bud på de fem bedste film på HBO Nordic.
Jackie Brown (1997)
Quentin Tarantino har igennem årene formået at gøre sig bemærket med titler som Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Django og The Hateful Eight. Fællesnævneren i en Tarantino-oplevelse er efterhånden kendetegnet som en god portion skyderier, at nøglekarakterer (eller samtlige karakterer!) mister livet og en kronologi som Rubiks-terning. Men lige filmen Jackie Brown skiller sig lidt ud fra sine brogede søskende.
Jackie Brown er måske hans mest oversete værk, men denne lille perle fra en afdæmpet Tarantino leverer dog en overraskende god historie.
LÆS OGSÅ: De gode samtaler: 5 film vi altid taler med vores venner om
Pam Grier, hvis karrierebaggrund i 70’ernes afro-actionthrillers som Coffy og Foxy Brown, gør hende selvskrevet til rollen som den snu stewardesse Jackie og hendes opgør med mændene omkring hende. Denne snu krimithriller emmer af Shaft-stemning og diskorytmer, og temaet følger endda tidens trend med den stærke, handlekraftige kvinde – og i 1997 blev dette tema serveret helt uden at udpensle moralen til hudløshed. Under alle omstændigheder er Jackie Brown en perle, der fortjener et ekstra bifald.
Shutter Island (2010)
Færgen sejler mod en galeanstalt for kriminelle på en isoleret ø. Leonardo DiCaprio ankommer i FBI-øjemed for at løse et mysterium om en forsvunden patient. En storm trækker op, og sejlruten lukkes ned, mens det langsomt går op for vores helt, at intet er, som det ser ud til.
Er man til gysere med asylum-setting, så er Shutter Island det moderne hovedværk. Filmen følger den fantastiske roman af Dennis Lehane så tæt, at det er en af de mest tro filmatiseringer, jeg længe har set. Overalt lurer finurlige detaljer, der indbyder til, at filmen genses – og selvom de helt store overraskelser udebliver ved senere gensyn, så frydes man over at opdage de spor, man overså første gang.
LÆS OGSÅ: Genindspilning af ‘Druk’ solgt på auktion til Leonardo DiCaprios produktionsselskab
DiCaprio er som altid forrygende i sin rolle, og man føler på egne nerver, hvorledes han langsomt bliver nedbrudt under rejsen mod plottets grumme konklusion. Er du til horror og har endnu ikke set Shutter Island, så bør den bestemt ligge øverst på din to-see liste.
The English Patient (1996)
Hvis vi skal medbringe en Oscar-sluger på listen, så vælger jeg The English Patient. Ni Oscars blev det til, blandt andet for bedste film og bedste billedside, hvor især sidstnævnte er fuldt ud fortjent.
Historien centrerer sig om den stærkt forbrændte engelske patient, der ved Anden Verdenskrigs afslutning ligger på et afsides kloster i Italien og fortæller sin tragiske historie. Filmen er en blanding mellem barndommens søndags-matiné a la Lawrence of Arabia og romantik af allerbedste skuffe, og særligt kærlighedshistorien er uden tvivl en af de stærkeste fortællinger i genren. Selvom Titanic året efter vandt et par Oscars mere, så er The English Patient en mindeværdig storfilm på samme niveau.
LÆS OGSÅ: Fra Zack Snyder til Leonardo DiCaprio: 5 film vi glæder os til på Netflix i 2021
Ralph Fiennes som Almasy har en betagende kemi med Kristin Scott Thomas, og de får selv det mest hærdede hjerte til at bløde. Derudover fik Juliette Binoche en Oscar for sin rolle som sygeplejersken Hana, der lytter til den engelske patients fortælling. Hvis du er klar til den ene af 90’ernes episke kærlighedsfilm, så tag popcorn og kleenex over til sofaen og tryk start.
Stranger than Fiction (2006)
Will Ferrell er Harold Crick, et udpræget rutinemenneske og kontrolfreak, der en dag hører sit liv remset op af en fortællerstemme for sit indre øre. Nogen skriver hans livshistorie, og det tyder på, at den fører i retning af en tragedie.
LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i maj 2021
Denne skæve lille komedie er en af de få, hvor jeg personligt kan holde Will Ferrell ud. I Stranger Than Fiction beviser han, at han ganske som Robin Williams i Insomnia formår at undertrykke komikken og i stedet præsentere sit dramatiske talent. Sammen med Emma Thompson som forfatteren Karen Eiffel leger Stranger Than Fiction intelligent og subtilt med begreber som religion, Gud og overgivelsen af vores liv til en større magt.
Altsammen skjult i en gakket situation om en skattemedarbejder med monoton tilværelse samt en forfatter med skriveblokering.
Zach Snyder’s Justice League (2021)
Jeg ved, at flere vil være uenige med mig her, men nummer fem på listen bliver superheltefilmen, der delte vandene tidligere på året: Zach Snyder’s Justice League.
Generelt har jeg manglet forståelse for det had, DC-filmene er blevet overøst med. Kritikeres sammenligning mellem Marvels og DC’s film er i bedste fald en sammenligning af æbler og bananer – og selv om begge er frugter, så skal sidstnævnte altså skrælles lidt, før den kan nydes.
Det samme gør sig gældende med DC’s film. Deres mørke og dystre univers kræver lidt tilvænning, hvis man kommer fra Marvels farvestrålende og positive bulder-og-brag, fordi modsat mange andre superhelte/eventyrfilm har comic relief-konceptet ikke meget skærmtid her.
Hvilket bestemt ikke gør noget.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Zack Snyder’s Justice League’ er den superheltefilm de voksne har sukket efter
DCs film henvender sig til et publikum, der nyder en god, græsk tragedie i sin mest moderne form – og det uden hensyn til, om den mørke stemning gør folk deprimerede. Det er meningen med en tragedie at prikke til vores lurende håbløshed, og dette gør Zach Snyder fabelagtigt. Snyder har med denne version uddybet Whedons Justice League-film med ekstra lækkerier. Historien føles mere komplet, og sætter samtidig publikums følelser mere på spil, når forholdet til hver enkelt karakter befinder sig på et dybere niveau end den tidligere version.
Snyders version er kort sagt en perle i rækken af DCU-udgivelser – som naturligvis skal ses på de præmisser, den også er skabt på.
Runner ups:
Indiana Jones and the Last Crusade, 1989 (den bedste film i rækken – med karakter-uddybelse af vores allesammens yndlingsarkæolog.)
Lad den rette komme ind, 2008 (Effektiv svensk gyser/vampyrfilm blandet med socialrealisme fra betonblokkene.)
Back to the Future, 1985 (Fordi den for altid vil være en elsket klassiker, som nyere generationer også vil elske.)
LÆS OGSÅ: 5 hit-serier, du (måske) ikke vidste startede som film
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Tempoet skrues op i fjerde sæson af ‘The Handmaid’s Tale’