Hvis du er fan af ‘Taxi Driver’, vil du nok også være fan af disse tre film

'Drive' / Foto: Screenshot fra trailer
‘Drive’ / Foto: Screenshot fra trailer

Hvis du er fan af Martin Scorseses klassiker ’Taxi Driver’ fra 1976, har vi tre film, du helt sikkert bør tjekke ud.

Fortællingen om den PTSD-ramte taxachauffør Travis Bickle er for længst gået over i verdensfilmkanonen som et af de bedste ’character studies’ på film. Han vil arbejde dag, nat, når som helst. Alt i verden for ikke at være alene med sine tanker. 

Der er ikke megen grund til at sige mere om Taxi Driver. Der er ikke så meget nyt, der kan siges om den film. Den har inspireret et væld af andre film, og det er nogle af dem, vi skal tale om i dag. Så tag med ned i underverdenen med disse tre titler, der agerer som et kighul til den sitren, der ligger begravet under overfladen.

You Were Never Really Here (HBO Max, Paramount+, Filmstriben)

I New York City arbejder Joe (Joaquin Phoenix, The Joker) som en lejesoldat, der specialiserer sig i at få kidnappede børn tilbage fra deres bortførere. Da Joe bliver hyret af senatoren Albert Votto til at finde og sikre hans datter Nina, er det begyndelsen på en rejse ind i mørket og en større konspiration, end Joe kunne forestille sig.

Joaquin Phoenix leverer en pragtpræstation som Joe. Han giver mange underspillede nuancer til karakteren med momentære voldelige udbrud. Det kan nogle gange føles, som om filmens plot udelukkende er til stede for, at vi har en grund til at følge karakteren, i stedet for den rolle han spiller i historien. Dette tager heldigvis ikke overhånd men fungerer fint til at komme dybere ind i karakterens sind.

På trods af kun 90 minutters spilletid kører filmen langsomt men sikkert frem og bygger konstant på i intensitet. Filmen har en ’R-rating’ for grafisk indhold. Den vælger dog mange gange ikke at vise volden men i stedet lade det være op til seeren at forstille sig det. Det fungerer virkelig godt, da den dekadente stemning er konstant, så sindet er i en perfekt tilstand til at forestille sig det værst tænkelige.

Nightcrawler (Netflix, Viaplay)

Louis Bloom (Jake Gyllenhaal, Brokeback Mountain) søger et stabilt arbejde og virker villig til at gøre det meste og går meget op i professionalisme. Alligevel er han småkriminel, slesk og kan ikke forstå, hvorfor det skulle være et problem for en arbejdsgiver.

Da han falder over arbejdet som freelance kameramand, der filmer voldelige og ofte blodige hændelser og sælger det til lokale nyhedsstationer, har Louis endelig fundet et arbejde, han er god til, og som i forvejen går til kanten af det uetiske.

Louis Bloom er en fantastisk uroskabende karakter, som bliver spillet fænomenalt af Jake Gyllenhaal. Man sidder det meste af filmen og tænker på, hvor langt han er villig til at gå for sit arbejde og har på fornemmelsen, at han vil gå for langt. Alene dét var nok til at holde mine øjne fikseret mod skærmen.

Nightcrawler er en virkelig klam film. Ikke så meget på grund af det grafiske indhold, men mere på grund af hvad den repræsenterer. Den går helt tæt på og får dig til at tænke over, hvordan visse medier opererer. Bare fordi noget er nyheder, er det så moralsk forsvarligt at bruge andres ulykke til at skaffe seere?

Drive (Netflix, Viaplay, TV2 Play, Filmstriben)

Ryan Gosling (La La Land) spiller den navnløse Driver. Stuntmand om dagen og chauffør om natten. Han har dog et særligt klientel og nogle specifikke ubrydelige regler. ’Giv mig et tidspunkt og et sted, og jeg er din i fem minutter uanset hvad. Jeg bliver i bilen, og jeg bærer ikke en pistol. Jeg kører’. 

Drivers ellers stille tilværelse bliver forstyrret, da han får et godt øje til sin nye nabo Irene (Carey Mulligan, An Education). Han er bare ikke så god til mennesker, som han er til biler, og det bliver ikke hjulpet på vej, da Irenes kriminelle mand bliver løsladt fra fængsel.

Hvis Ryan Gosling ikke var nok, har filmen et herligt supporting cast. Bryan Cranston (Breaking Bad) som Drivers mekaniker, og Oscar Issac (Ex Machina) som den nyligt løsladte mand til Irene, Standard Gabriel. Alle gør et virkeligt godt stykke arbejde, og det er alt sammen under det vågefulde øje af den danske instruktør Nicolas Winding Refn.

Traileren prøver at sælge Drive som en actionfilm, hvilket ikke kan siges helt at være tilfældet. Bevares, der er actionscener, men de er få, og der er langt mellem dem. Det er en langsom, eftertænksom film med en hovedkarakter, som du på en og samme tid bliver skræmt af men også nærer en vis sympati for.

Som du har kunnet læse, har filmene nogle fællestræk. En hovedkarakter, der er noget afskåret fra deres menneskelige side. Man sidder og venter i spænding på, hvor de eksploderer. Alt sammen fortalt i meget uflatterende kriminelle eller fordækte miljøer. Hvis du skulle have lyst til en film, der fokuserer mere på karaktererne end action og plot, er det her tre gode bud.

LÆS OGSÅ: De 3 dårligste film på Netflix lige nu

LÆS OGSÅ: 3 klassiskere på HBO Max du ikke må gå glip af

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘The Tinder Swindler’ er 100% værd at se

Total
13
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like