It’s a Wonderful Life: 75 år og stadig relevant i dag

Foto: Stillbillede fra It’s a Wonderful Life / Trailer

Der findes et utal af filmklassikere fra forskellige årtier, der med hver deres kvaliteter gør dem til det, de er.

Det er de ting, der sætter et aftryk hos os og gør, at vi husker dem. Om så det er betagende skuespil, fængende scenografi eller budskaber, der får os til at reflektere. 

Selv om en sort-hvid film fra 1940’erne næppe står øverst på særligt mange lister over “Film jeg skal se”, er der noget helt specielt ved denne juleklassiker. Det er nemlig ikke alt, der kan ses med det blotte øje, og det er netop en af de ting, filmen belyser.

It’s a Wonderful Life fylder 75 år den 20. december, og derfor skal vi se på, hvorfor vi stadig taler om den i dag.   

IMDB lyver ikke – og en hilsen til A Christmas Carol

Da filmen blev udgivet i 1946, præsterede den ikke godt, på trods af at Frank Capra var en af den tids mest indflydelsesrige filmskabere. Det har dog ændret sig i tidens løb. I dag har filmen en 8,6 ud af 10 rating på IMDb, hvilket nærmest taler for sig selv. Selvom man ikke kan sætte en finger på skuespillernes præstationer, er det plottet og de dybereliggende aspekter af filmen, der er i fokus.  

Vi kan alle nikke genkendende til julefortællingen A Christmas Carol, som denne film også på nogle punkter er inspireret af. En grådig og ubehøvlet mand kommer på en spirituel rejse for at se, hvordan verden ville se ud uden ham. Det samme gør sig gældende i It’s a Wonderful Life, men her er hovedkarakteren det stik modsatte af Scrooge fra A Christmas Carol. 

Den godhjertede George Bailey portrætteres af James Stewart (Mr. Smith Goes to Washington), der på trods af filmens titel ikke har et særlig vidunderligt liv. George har altid haft en drøm om at rejse verden rundt, men det er indtil videre ikke blevet til noget, da han gentagne gange sætter andres behov over sine egne. Det munder ud i, at han ønsker, han slet ikke var blevet født, og hvordan det ville have været, får han så efterfølgende lov at oplevei filmen. 

LÆS OGSÅ: Se dem mindst én gang i dit liv: De 5 bedste klassikere på Viaplay

Hverdagens helt

George har overtaget sin fars lånekassefirma i byen Bedford Falls, hvor han bor med sin kone Mary (Donna Reed, The Picture of Dorian Gray) og deres fire børn. Dermed har han allerede givet afkald på mange af sine ungdomsdrømme. Derfor giver han sine opsparede penge til sin bror Harry (Todd Karns, Andy Hardy’s Private Secretary), så han kan blive gift. 

Men i takt med finanskrisen er lånekassen ved at gå bankerot, og det bliver for meget for George. Han bliver enormt deprimeret og ønsker at gøre en ende på det hele. Dog bliver hans families bønner hørt, da en engel bliver sendt til jorden for at vise George, hvilket vidunderligt liv han har.

Det er her, han får at se, hvordan verden ville se ud, hvis han ikke eksisterede. Beboerne i byen lever et håbløst liv. Hans lillebror Harry døde som lille i en drukneulykke, som George redder ham fra i det virkelige liv. Hans kone er gammeljomfru og arbejder på et bibliotek. Verden og livet er slet ikke det samme uden George Bailey. 

Opløftende budskab

Så hvad er det, der gør denne tilsyneladende triste fortælling så bemærkelsesværdig og relevant selv i dag? Vi har så travlt med at ærgre os over ting, vi ikke har opnået eller det, der er gået galt, at vi glemmer det, vi faktisk har haft succes med.

Vi glemmer også andre vigtige ting, som man måske ikke altid lægger mærke til. Det er ofte med venlighed og kærlighed, at man sætter et præg på verden og menneskene omkring en. Selvom fortællingen til tider er trist, ender man alligevel med et smil på læben.

Filmen repræsenterer i al sin enkelhed en mand med menneskelige problemer, men den viser også styrken og vigtigheden af næstekærlighed. Efter 75 år holder It’s a Wonderful Life stadig, og budskabet om næstekærlighed bliver mere og mere relevant, som tiden går.

Se filmen for eksempel på Apple+ eller på Amazon Prime.

LÆS OGSÅ: Vi anbefaler: 5 film du skal se i juleferien

LÆS OGSÅ: De bedste julefilm på Netflix med den helt rigtige julestemning

LÆS OGSÅ: Film og seriequiz til julen

Total
9
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like