Jodie Fosters 5 bedste film

Jodie Foster
Jodie Foster som Clarice Starling / Foto: Silence of the Lambs/Orion Pictures

Jodie Foster er måske ikke den første skuespiller, man tænker på, når vi går gennem filmhistoriens Grand Old Dames. Her står Glenn Close, Meryl Streep, Helen Mirren måske klarere. Det er nok mest fordi, at det er svært at se, at Jodie Foster fylder 60 lige om lidt.  

Og hun har i sandhed en lang og glorværdig karriere bag sig, med mere end 80 film under bæltet, fire Oscar-nomineringer, hvor hun tog statuen med hjem to af gangene. Hun har også et hav af Bafta, Emmy og andre nomineringer og priser.  

Foster har været i gang længe, med hendes første rolle krediteret på IMDb tilbage i 1969. Og listen er fyldt med kvalitetsfilm, som i høj grad kan takke hendes præstation for deres succes. Det er blandt andet også derfor, at vi her på redaktionen glæder os helt råddent meget til at se den kommende sæson af True Detective, som hun spiller hovedrollen i. 

Vi giver her vores bud på de fem bedste præstationer fra den kommende fødselar. 

5. Nell

Liam Neeson er seriøst udkonkurreret i filmen om den vilde pige Nell, der efter et helt liv alene bliver konfronteret med civilisation og al dens glorværdigheder. Plottet er måske nok banalt, og filmen er ikke blandt de helt store kunstværker. Foster er dog så fremragende, at det næsten kan slå pusten ud af seerne. 

Det er dog ikke helt nok til, at Nell kan strækkes sig til mere end en femteplads på denne liste, men Nell er alligevel værd at rode genbrugskasserne gennem, bare for at se Foster i den rolle. 

Nell kan i skrivende stund hverken streames eller lejes.

4. Hotel New Hampshire

Der sker virkelig meget i filmatiseringen af John Irvings Hotel New Hampshire. Det er både sønderlemmende brutalt og vidunderligt livsbekræftende, og midt i det hele står Jodie Foster i rollen som Franny. Hun både er sårbar og stærk, ligefrem og reserveret, og det hele er et skønt miskmask af triste skæbner, homoseksualitet, prostitution, incest og en kvinde i bjørnekostume. 

Foster formår at være et nogenlunde solidt centerpunkt, der er en svær disciplin, når resten mest af alt virker som et cirkusnummer med fuld skrue på orkesteret.

Hotel New Hampshire kan streames på Prime Video

3. Taxi Driver

Anderledes iskold er Taxi Driver, der er gået over i filmhistorien som et skoleeksempel på verden på vrangen. Mens Robert De Niro i alle sammenhænge er sublim i rollen som Vietnam-veteranen Travis Bickle, der ikke kan finde sin plads i samfundet efter krigen, har Jodie Fosters medvirken bidraget i stor stil til filmens berygtethed. 

Ordet barneprostitueret er nok til at få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste, og – den dengang 12-årige – Foster er af naturlige årsager enormt troværdig i hendes rolle som Iris. Hendes præstation er i sig selv imponerende, men når man så tilføjer, at Scorsese ikke havde det store greb om at instruere hende, er det endnu mere vildt, og hendes første nominering til en Oscar er fuldt ud fortjent.

Taxi Driver kan lejes på Blockbuster

2. The Accused

Det var det også, da hun endelig vandt den første Oscar statuette for The Accused 22 år senere.  

Her spiller hun rollen som den lettere ‘trashy’, Sarah Tobias, der bliver brutalt voldtaget af tre mænd i en bar, mens flere ser på og hujer og hepper på dem. Bagefter kan ingen huske noget, og det ser ud til, at de slipper uden tiltale. En ihærdig advokat senere bliver det ændret, og selvom The Accused har en gennemsyret følelse af 80’er-drama, er Fosters præstation absolut fabelagtig.  

Lige fra de benhårde scener under selve voldtægten, de kliniske undersøgelser efter, og hendes portrættering af en kvinde, der i høj grad betragtes som værende skyldig i aftenens begivenheder er skræmmende realistisk.

The Accused kan i skrivende stund hverken streames eller lejes.

1. Silence of the Lambs

Det sker nogle gange, at der på ingen måde er nogen tvivl om, hvad der skal ligge øverst på lister som denne. Og det er så sandelig også tilfældet her, hvor Silence of the Lambs på ingen måde kan skubbes nedad. 

Jonathan Demmes mesterværk tog verden med storm, og som den første gyserfilm nogensinde blev den præmieret med en Oscar for Bedste film. Derudover fik også de to hovedpersoner en statue. Det er i høj grad samspillet mellem Fosters rolle som den unge, uprøvede FBI-agent, Clarice Starling og kannibal-psykopaten Hannibal Lector, spillet af Anthony Hopkins, er det der løfter Silence of the Lambs til en af de helt store i filmhistorien. 

Foster er i stand til at vise en uskærmet frygt for Lector, der samtidig er krydret med fascination. I løbet af filmen, ser vi en visibel – om end meget underspillet – ændring i hendes mimik og stemmeføring i takt med, at hun lader ham komme længere og længere ind i hendes egen hjerne.  

Det er intet mindre en perfektion!

Silence of the Lambs kan streames på Prime Video.

LÆS OGSÅ: De bedste gyserfilm, du kan streame lige nu

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Werewolf By Night’ er noget af det bedste, Marvel har lavet i årevis

LÆS OGSÅ: De 25 bedste svenske film nogensinde

Total
19
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like