Kevin Smith og hans forunderlige View Askewniverse

Kevin Smith film
Foto: Jay and Silent Bob: Reboot/Cap/Capital Pictures/Ritzau Scanpix

Han har filmet med Bruce Willis, er blevet protesteret over af den katolske kirke og har optaget en film i en kiosk, hvor han selv arbejdede. I anledning af, at ‘Clerks III’ nu kan lejes på streaming, tager vi et blik på instruktøren Kevin Smith og hans skæve univers. 

Længe før Marvel kom på banen med Iron Man og introducerede et fælles filmunivers, havde instruktør Kevin Smith skabt sit eget. Fans kaldte det View Askewniverse, fordi Smiths eget produktionsfirma hedder View Askew. Hvilket på godt dansk betyder at se på noget på skrå eller se skævt til noget. Filmene er fyldt med krydshenvisninger, karakterer, der går igen, eller skuespillere, der går igen. De dukker op som en bror eller fætter til den rolle, de har spillet i andre film.  

Især de to mest populære karakterer, Jay og Silent Bob, er med i samtlige film siden debuten Clerks i 1994. De bliver spillet af bedstevennen Jason Mewes, som i bund og grund spiller sig selv – og Kevin Smith selv. De er to hashsælgere, der hænger ud udenfor butikken i Clerks, men igennem filmene kommer de på vildeste og underligste eventyr. 

Mere end platte jokes

Kevin Smiths film bliver tit sablet ned for at være fyldt med det, han selv kalder ”dick and fart jokes” og for at rumme utroligt mange bandeord. Men når man sætter sig ned og ser filmene, er de overraskende dybsindige og har mange ting, man kan tænke over. Især Clerks-trilogien, som langt hen ad vejen afspejler de valg, Smith selv har taget igennem livet – set gennem en humoristisk linse.  

Den forteagsomme instruktør har også lavet rædderlige film. F.eks. Bruce Willis-filmen Cop Out, der er en af verdens dårligste film! Men der er alligevel noget magisk ved hans humor og figurer, som går rent ind på underfundig vis. Også selvom de taler om onani, mens de laver burgere, eller diskuterer fisting, mens de sidder på en gynge. 

Clerks (1994)

Den 24-årige Kevin Smiths debutfilm er en vaskeægte kultklassiker, der perfekt indfanger 90’er-tidsånden. Budgettet blev skrabet sammen ved, at Smith og hans producent Scott Mosier solgte deres tegneseriesamlinger og overtrak en masse kreditkort.  

Dante Hicks bliver nødt til at tage en ekstra vagt på sit job i kiosken på sin fridag, hvor han ellers skulle spille hockey og hænge ud med sin kæreste. I stedet får han 12 timer bag disken, hvor den sædvanlige parade af underlige kunder dukker op. Hans bedste ven Randall, der arbejder i videobutikken ved siden af, tilbringer det meste af tiden med at snakke med, og irritere, Dante.  

Men de får også både ødelagt en begravelse, lejet porno, spillet hockey på taget og hjulpet en kvinde, der har sex med et lig. Alt imens Dante konstant sukker: ”Jeg skulle slet ikke have været her i dag!” Filmen er lavet som en slags parallel til Den guddommelige komedie, hvis man er nørdet nok til at have læst den.

Clerks kan lejes på Viaplay og Blockbuster.

Mallrats (1995)

En helt anderledes og meget fjollet ungdomsfilm om T.S. og hans ven Brody, der tilbringer dagen i det lokale indkøbscenter. T.S. er lige blevet droppet af sin kæreste, men vil gerne vinde hende tilbage og øjner en chance. Hun skal være deltager i et stort datingshow på TV, der optages live i centeret. Imens drøner Jay og Silent Bob rundt og laver ballade, og Brody prøver at blive gode venner med sin eks, der droppede ham, fordi han hellere ville spille videohockey end have sex med hende.  

Filmen var et flop i biografen, men blev et hit på video. Det er dog langt fra den bedste film i serien. Men den er værd at se, om ikke andet så for Ben Affleck som en analsex-fikseret butikschef(!).

Mallrats kan lejes på Blockbuster.

Chasing Amy (1997)

De to tegneserietegnere Holden og Banky bliver venner med den lesbiske tegneserietegner Alyssa. Holden bliver vild med hende på trods af, at hun ikke er til mænd, og går længe med en uforløst forelskelse, indtil der sker ting og sager.  

Filmen udforsker det at være homoseksuel og ikke blive taget alvorligt, og hvordan det er at være romantisk interesseret i sin ven. Tematisk udforsker Kevin Smith mere alvorlige emner, så tonen i Chasing Amy er knapt så lårklaskende morsom som i de andre film. Men ikke desto mindre er det en af instruktørens allerbedste, som har vundet hjerter verden over.

Chasing Amy kan lejes på Viaplay og Blockbuster.

Dogma (1999)

Gud er fanget på jorden i en menneskekrop. Derfor iværksætter dæmonen Azriel en plan om at starte verdens undergang ved hjælp af to faldne engle. En lynaktion bliver sat i gang bestående af den sidste i Jesus’ blodlinje, den ukendte 13. apostel, en muse… og Jay og Silent Bob, der lige kom forbi.  

En film, der indimellem gummi-lorte-monstre og dæmoner på rollerblades faktisk har noget vigtigt at sige om det at være religiøs og troende generelt, samt om hvad der er godt og ondt. Filmen er spækket med stjerner (Matt Damon, Ben Affleck, Alan Rickman, Chris Rock, Linda Fiorentino og mange andre). Kevin Smith modtog dødstrusler, fordi han vovede at lave en film, der kritiserede katolicismen (han er i parentes nævnt selv katolik). Ingen af dem, der truede ham, havde dog set filmen, der i virkeligheden er både sjov og underholdende.

Dogma kan ikke streames eller lejes i skrivende stund.

Jay and Silent Bob Strikes Back (2001)

Efter at deres lighed blev brugt i en tegneserie i Chasing Amy opdager Jay og Silent Bob, at en stor Hollywoodfilm skal laves om de figurer, der er baseret på dem. De rejser mod Hollywood for at standse det, og filmen er en slags roadmovie. Her møder de en flok juveltyve og bliver indblandet i at lukke en masse dyr ud fra et laboratorium – deriblandt orangutangen Suzanne, som slår følge med dem.  

En utroligt veloplagt Will Farrell er et af højdepunkterne i den meget meta-reference-prægede film. Den er også en af de mest fjollede i universet, hvor ikke alle jokes rammer plet.

Jay and Silent Bob Strikes Back kan streames på SkyShowtime.

Clerks 2 (2006)

Dante og Randalls kiosk er brændt ned, og de to venner arbejder nu i en fastfood-restaurant. Det vil sige, Dante har sagt op, for han skal til Florida og giftes med sin kæreste, hvor han skal leve et helt andet liv. Problemet er, at han faktisk er forelsket i sin chef – og at han slet ikke har lyst til at forlade New Jersey. En historie om at være i 30’erne og ikke vide, hvad man skal gøre, og om man tør følge sine drømme.  

På mange måder er det den bedste film i serien, men er samtidig også den med de absolut klammeste scener. Blandt andet et berømt og berygtet  ”æsel-show”, der fik visse anmeldere til at forlade biografen i vrede!

Clerks 2 kan lejes på Blockbuster.

Jay and Silent Bob: Reboot (2019)

Der gik 13 år, før den næste film kom, og det skulle selvfølgelig være en kommentar til alle de mange reboots, Hollywood laver. For i bund og grund er denne film den samme som Jay and Silent Bob Strikes Back – handlingen er stort set den samme, og karaktererne blinker også vidende til publikum, når der gøres opmærksom på lighederne i historien.  

Ligeså tynd, historien var første gang, lige så tynd er den nu. Jay og Silent Bob skal igen forhindre, at der bliver lavet en film om dem, denne gang ved at tage til en stor messe og overtale instruktøren (Kevin Smith spiller selvfølgelig en overdreven udgave af sig selv) til at stoppe filmen. Krydret med endnu flere små cameos fra berømtheder og lidt feminisme er det altså ikke en vildt god film.

Jay and Silent Bob: Reboot kan lejes på Blockbuster og Viaplay.

Clerks 3 (2022)

Da Randall får et hjerteanfald og er lige ved at dø, bestemmer han sig for at ændre sit liv totalt og blive filminstruktør. Han vælger at optage en film i kiosken fra Clerks. Historien er kommet tilbage til sit udgangspunkt.  

Filmen er en vaskeægte tragedie, og her kan tårerne godt begynde at presse sig på. Man mærker, at filmen er meget personlig for Kevin Smith, og instruktørens egne helbredsmæssige problemer mærkes tydeligt. Smith blev selv ramt af et hjerteanfald, der fik ham til at revurdere sit liv, og med Clerks 3 sætter han punktum for en epoke med hans View Askewniverse.

Clerks 3 kan lejes på Google Play og iTunes.

Der er alligevel ikke helt sat et endegyldigt punktum. For der lurer en film i kulissen, som Kevin Smith har snakket om flere gange. Nemlig Mallrats 2: Twilight of the Mallrats. Om den nogensinde bliver lavet, vil tiden vise – men hvis den gør, vil den i hvert fald nok være den sidste i dette univers. 

LÆS OGSÅ: De 10 bedste film fra 90’erne, du kan streame lige nu

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Hvem kan finde spændingen i ‘Enola Holmes 2’?

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Nogen skal dø i ’Yellowstone’ sæson 5, men hvem?

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like