Kommentar: Derfor kan vi ikke få nok af boligprogrammer

de bedste boligprogrammer
Bygge-Dennis, mægler-Line og designer-Søren i DR-programmet ‘I hus til halsen’ / Foto: Emil Tvilum Toft / DR

TV-kanalerne bugner af boligprogrammer og gudskelov for det, hvis man spørger vores anmelder Claus Nygaard Petersen, der her kommer vidt og bredt omkring nogle af sine favoritter.​

Det er nærmest rituelt. Så snart det nye afsnit bliver frigivet, er der ingen tvivl om, hvad vi skal se om aftenen, når vi skal slappe af. Lige nu er det Sommerdrømme, der netop er startet på fjerde udgave, som er hyggeprogrammet.

Af al slags reality-tv findes der ikke genre så opløftende som boligprogrammer. Hvad enten det drejer sig om en renovering, opbygning fra bunden eller salg af ejendomme, er slutresultatet altid det samme: Glæden over et godt stykke arbejde.

Den amerikanske serie Extreme Home Makeover blev en institution i start 00’erne, hvor et helt hus blev bygget fra bunden af til en værdigt trængende familie, som på den ene eller anden måde havde gjort noget godt for sin omverden.

”Move that bus!” lød det i hver udsendelse, når designholdets kæmpe bus skulle flyttes og afsløre slutresultatet for modtagerne. Oftest betød det falden på knæ af benovelse og skrigen i vilden sky af begejstring.

Danskerne er mere afmålte i deres reaktioner. Et par krammere og tårer, måske en lille tudetur, hvis det skal gå vildt for sig. Men når man sidder foran skærmen og følger deltagerne i de forskellige programmer, kommer man hele følelsesregisteret igennem.

Eller sådan er det med nogle af dem. Andre frembringer kun én følelse, men den er til gengæld også så kraftig, at det enten udmønter sig i blindt had eller evig kærlighed.

Byggedrømme

Fjerde sæson af byggeprogrammet Sommerdrømme er netop startet. Fire forskellige par skal indrette deres drømme-sommerhus på et budget, hvor man kan få flere penge ved at vinde for bedste rum. Det er let underholdning, uden så mange dikkedarer.

Man finder altid minimum et par, som man hepper på, og et andet, man synes er lidt træls af den ene eller den anden grund.

Sommerdrømme er spin-off til flagskibet Nybyggerne, hvor konceptet er præcis det samme, bortset fra at der er tale om en helårsbolig. Det er sjovt at se almindelige mennesker give sig i kast med indretning og håndværker-gerninger. Der er dog næsten altid i hver sæson mindst én, som er bedre en alle de andre. Enten fordi vedkommende arbejder med et specifikt håndværk til daglig eller hobby-bygger af højeste rang.

Har man været med i et par sæsoner, genkender man mange af de potentielle faldgruber, deltagerne kan ryge i. Klassikeren med beslag, der ikke er strammet korrekt, grimme synlige skruer eller noget, der ikke er i vater, er altid gode leverandører til overbærende grin eller frustrerede suk.

Sommerdrømme og Nybyggerne kan ses på TV2 Play

Boligsælgende helgener

Samme feelgood og glædelig genkendelse gør sig gældende hos DRs I hus til halsen. De tre eksperter – designer-Søren, bygge-Dennis og mægler-Line – rejser rundt i landet (dog primært Jylland), hvor de hjælper mennesker i nød med at få solgt deres gamle hjem, så de kan komme videre i livet.

Det er lige dele vidunderligt og hovedrystende, når Søren vælger en skrig-orange farve, fantastisk når Dennis smider skjorten og viser det fynske gun-show og hysterisk sjovt, når konkurrence-genet bliver vækket i Line, så nærmest alt andet bliver ligegyldigt. De er skærm-vennerne, man altid glæder sig til at mødes med om onsdagen.

Modsat dem vi finder i Viaplays ræderlige Boligkøb i blinde. Her overdrager man en fuldmagt, hvor man til gengæld så får en bolig. Tricket er, at man forsøger at få deltagerne til at reagere med afsky på den valgte bolig. For de ser den vel og mærke, før den bliver renoveret, hvorefter den er superlækker. Hvordan deltagerne efterhånden ikke har lugtet lunten af, hvordan udfaldet bliver, er en gåde.

Og med programmets lettere mobbende tone mod deltagerne, er det svært at holde af nogle af de faste folk. Til gengæld egner det sig godt som hate-watching, hvor man kan sidde og brokke sig over alt, hvad der sker.

Når vreden har lagt sig, er det tid til at få ro i sjælen igen. Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed er rendyrket glæde, hvor de to ejendomsmæglere Sarah Lygum og Christian Borregaard forsøger at hjælpe de medvirkende med at realisere deres boligdrømme. Det er ufiltreret feelgood-mana til sindet.

I hus til halsen kan ses på DRTV, Boligkøb i blinde kan ses på Viaplay og Pluto TV og Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed kan ses hos TV2 Play.

Blærerøve i millionklassen

Karisma hos de faste værter er i høj grad med til, at man bliver hængende i et program. Medmindre man selvfølgelig er med på at hade alt, som ved Boligkøb i blinde.

Det måske bedste eksempel på fuldstændig overdreven charme og den helt rigtige mængde selvfedme, finder vi i Fra 1. værelse til strandvejsvilla. Her skal den dynamiske duo bestående af ejendomsmægler Lars Elbæk og designer Rasmus Larsson handle sig fra en 1-værelses lejlighed i Valby til en luksuriøs strandvejsvilla med udsigt over Øresund.

Kæften er lige så stor som ambitionerne, men de har også noget at have det i. Igennem de to sæsoner, serien varer, bliver der skaffet penge til først at købe den eftertragtede grund og dernæst et storstilet byggeprojekt. Der er lidt hustler-attitude, på den charmerende måde, over de to, og man kan kun begræde, at der ikke kommer flere sæsoner.

Til gengæld er der så TV2s egen pendant til I hus til halsen, nemlig Til salg i 100 år. Skabelonen er, at to ejendomsmæglere skal konkurrere om at sælge fem boliger hurtigst muligt. Den fåmælte nordjyde Peder Kongsgaard er den diametrale modsætning til den rapkæftede odenseaner Bahadir ’Kongen’ Demirhan.

Selvom udgangspunktet er en konkurrence, er der noget godhed indlejret i programmet. De to har et oprigtigt ønske om at sælge boligerne, hvor der i visse tilfælde er tale om folk, der sidder uhjælpeligt fast. Men det er jo intet, som en rask lille makeover ikke kan fikse, og Bahadir har seer-trumfkortet over dem alle, Bygge-Dennis med på holdet. Den mand fortjener så meget sit eget program.

Fra 1. værelses til strandvejsvilla og Til salg i 100 år kan ses på TV2 Play

Nybyggerkaos

En gut, som har sit eget program, men bestemt ikke Dennis’ byggeevner, er journalist Emil Kondrup. I modsætning til Sofie Lindes renovationshygge i Linde på Langeland, er der noget lidt andet på spil i Kondrup Ka’ Os’ [Kaos].

Sammen med kæresten, journalist Lisa Marie Kongsgaard, køber han et hus i Skørping. Planen er at renovere det, men det viser sig at være en større opgave. Og da Emil knapt nok kan hamre et søm i uden at konsultere en brugsanvisning, er der ikke ligefrem de lyseste udsigter. Kombineret med, at de har to små piger samt en tredje på vej, er der tidspres på.

Og problemerne bliver ved med at hobe sig op. Kondrup bevarer det meste af tiden en galgenhumoristisk tone, for hey, hvad hjælper det at græde over fugt i væggene og flere musereder end studerende på Københavns Universitet.

Familien Kondrup/Kongsgaard er helte- og skræk-eksempel på en og samme tid. Helte, fordi de kaster sig ud i det, som mange almindelige par drømmer om. Huskøb er et helvede, især hvis man ikke sidder med den mest voluminøse konto i banken. Men fuck, hvor skal man også gennemtjekke alt ved et hus, så der ikke dukker nogle ubehagelige overraskelser op.

Men man kan heller ikke gøre andet end at knuselske programmet og familien. Man hepper højlydt i sofaen på, at den sagnomspundne orange vandhane på et tidspunkt bliver en realitet. Danske boligprogrammers ukuelige underdog og Askepot-fortælling har fortjent en gigantisk optur, og forhåbentlig kommer det i anden sæson.

Linde på Langeland kan ses på TV2 Play og Kondrup Ka’ Os’ [Kaos] kan ses på TV2 Play og hos TV2 Nords YouTube-kanal.

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like