Lige i øjet: 5 skuespilpræstationer, der går over i historien

Bedste skuespillere til historiske roller
Gary Oldman som Winston Churchill i ‘Darkest Hour’ / Foto: Working Title Films/Allstar/Ritzau Scanpix

Nogle skuespillere formår at inkarnere en historisk person så præcist, at det kan være svært at skelne mellem person og præstation.

Nogle gange rammer film og serier bare så meget plet, at det er næsten utroligt at se historiske personer genopstå på skærmen. Skuespillerne skal selv medbringe mimik og gestik, men deres naturlige udseende kan – nogle gang med en smule hjælp – være så lig den virkelige person, at det er svært at se forskel. 

Det er fedt, når det lykkedes, for det er med til at forstærke illusionen om, at her er der virkelig tale om en genoplivning af historiens vingesus.  

Vi har fundet fem hovedroller i historiske film – og en fra en historisk serie, der ligner den person, de spiller, på helt utrolig vis.   

Gary Oldman som Winston Churchill i ‘Darkest Hour’ (2017)

Winston Churchill var en galsindet gammel mand, der spillede en nøglerolle i de allieredes sejr over nazisterne i 2. Verdenskrig. Hans største eftermæle er, at de fleste nyligt fødte babyer ligner ham, og det gør Gary Oldman altså også i Darkest Hour. 

Filmen starter med afgangen af Neville Chamberlain, der længe har fået hug for ikke at være hård nok i sin fordømmelse af nazisterne. Churchill overtager, og derfra går det så med at få overbevist englænderne om, at truslen er reel, at han er den rigtige til at bekæmpe den, evakueringen af soldaterne ved Dunkirk osv.  

Det har krævet en en del makeup og proteser at få Oldman til at ligne Churchill. Det er lykkedes til fulde, og skuespilleren gik da også all-in i en sådan grad, at han røg for mere end 100.000 kroner cubanske cigarer. Han endte også med at få en slem gang nikotinforgiftning.

Darkest Hour kan streames på Prime Video og HBO Max.

Charlize Theron som Aileen Wournos i ‘Monster’ (2003)

Hun er blevet kåret som verdens smukkeste kvinde flere gange. Derfor var det noget af en overraskelse at se Charlize Theron i fuld makeup i filmen Monster, hvor hun spiller seriemorderen Aileen Wournos. Wournos var en gadeprostitueret fra Florida, der i 2002 blev henrettet efter at være blevet fundet skyldig i mordet på seks mænd. 

Therons udseende blev ændret radikalt, så det matchede et liv på gaden, fyldt med stoffer og vold. Theron endte med at vinde en Oscar for rollen, der udover det fysiske match, også beroede meget på hendes opmærksomhed til Wournos’ optræden i retten.  

Monster er en grufuld omgang, der fremstiller Aileen Wournos som et helt menneske. Selvom titlen måske foreslår noget andet, er der en dybde med, der gør det hele endnu mere skræmmende.

Monster kan streames på Viaplay og Filmstriben.

Val Kilmer som Jim Morrison i ‘The Doors’ (1991)

Et af de største medlemmer af Klub 27 er Jim Morrison, der døde i 1971. 20 år senere blev Morrisons liv filmatiseret af Oliver Stone i filmen opkaldt efter rockgruppen, han var forsanger i, The Doors. 

Filmen er i sig selv ikke noget at skrive hjem om, men valget af skuespiller til hovedrollen faldt på Val Kilmer, og den del af historien er det hele værd. For den excentriske sanger var kendt for sine sære indfald, og Kilmer havde levet og åndet Morrisson i årevis. Kombineret med hans fysiske fremtræden, fik seerne en meget nøjagtig fortælling om sangeren.  

Også selvom filmen var lidt noget rod.

The Doors kan streames på Filmstriben.

Salma Hayek som Frida Kahlo i ‘Frida’ (2002)

Historien om Frida Kahlo er mere end bare en historie om Mexicos mest kendte kunstner. Det er også en åbenlys historie om en af kommunismens forkæmpere og i det skjulte en historie om en kamp for feminisme og ligestilling. 

Salma Hayek var allerede meget tæt på Kahlo i udseende. Med en smule makeup og et fokus på et af de lettest genkendelige fysiske træk – hendes øjenbryn, der strækker sig over begge øjne – er det svært at se forskel på de to i filmen Frida 

Filmen er både spændende og medrivende. Den sætter fokus på både Frida Kahlos kunst og de politiske aspekter af hendes liv og følger historien temmelig præcist. Og Hayek er blændende i rollen.

Frida kan lejes på Blockbuster og SF Anytime.

Daniel Day-Lewis som Abraham Lincoln i ‘Lincoln’ (2012)

Med afskaffelsen af slaveriet, bidrog Abraham Lincoln til at sætte et punktum for det mørkeste kapitel i amerikansk historie. Manden, der bar tilnavnet Honest Abe, er blevet hyldet for dette lige siden. Hans tiltag i kampen for at ændre loven, så slaverne blev frie, kastede landet ud i en borgerkrig, og det er filmens fokus. 

Med fokus på de politiske aspekter af tiden omkring Emancipationsproklamationen og med krigen som baggrund, er Lincoln et fantastisk lavet historisk drama. Og så med en af Hollywoods største karakterskuespillere i rollen som den legendariske amerikanske præsident.  

Daniel Day-Lewis tabte sig en del for at spille rollen. Yderligere brugte han et helt år på at læse taler og skriverier for at komme ind i hovedet på præsidenten. Det ikoniske skæg hjalp også med til at få tingene til at falde på plads.

Lincoln kan lejes på Viaplay, Blockbuster og SF Anytime.

Bonus: Elizabeth Debicki som Prinsesse Diana i 5. sæson af ‘The Crown’ (2022)

Vi kommer også lige forbi seriernes verden.

The Crown er kendt for at finde skuespillere, der ligner – i hvert fald i nogen grad – de historiske personer, de spiller. Det har betydet, at flere forholdsvist ukendte skuespillere er blevet valgt til at spille store roller, ganske enkelt pga. deres matchende udseende. 

Gillian Anderson blev castet til at spille premierminister Margaret Thatcher, hvilket hun gør med bravur. Men når det gælder fysisk fremtræden, er ingen så tæt på som Elizabeth Debicki, der spiller Prinsesse Diana. Den unge pige, der fik prinsen og det halve kongerige, og som betalte den ultimative pris for eventyret.

The Crown kan streames på Netflix.

LÆS OGSÅ: Dr. Jekyll og Mr. Hyde: 5 skuespillere, der spillede både god og ond med bravur!

LÆS OGSÅ: 5 af de bedste film om film

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Steven Spielbergs ‘The Fabelmans’ er fabelagtig

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like