Ønsker du at dykke ned i livsforandrende fortællinger? Månedens tip byder på personlige beretninger, der appellerer til hele følelsespaletten.
Hvis du er træt af overfladiske dialoger og pedantiske podcast-præmisser, så er månedens tip noget for dig. I denne omgang lukkes dørene op for de sårbares hverdag, hvor lytteren kommer et par spadestik dybere ned i det virkelige liv.
Det er de personlige fortællinger, de fleste af os ikke har oplevet selv, men burde høre mere om.
Herunder kan du læse vores tre anbefalinger til podcasts om personlige fortællinger, så du kan dykke ned i et følelsesladet univers.
Williams død
Denne anbefaling byder på en mørk historie om en ung mands selvmord, som fik en hel landsby til at gå i stå. Som 29-årig valgte William at hænge sig selv i sit barndomshjem, hvilket stadig påvirker hans familie i dag.
Lytteren bliver inviteret indenfor i familiens sårbare tid, hvor de udtrykker den vrede, savn og skyld, der stadig plager dem flere år efter. Man kommer med helt fra start, hvor de opdagede ham til et år efter, hvor sorgen stadig banker på i ny og næ.
Ikke nok med at det er en hård historie med ærlige detaljer, så for lytteren indblik i, hvordan det er at miste en af sine tætteste, som selv valgte at gå herfra. Det er en personlig historie, der ikke kan fortælles af hovedpersonen selv, men kan fortælles af dem, som blev efterladt.
Derudover kommenterer podcasten på, hvordan selvmord efterhånden er blevet et fremmed begreb for de fleste. Vi kan ikke lide at tale om det, selvom vi godt ved, at vi burde. Men familiens historie i Williams død fremhæver med fed skrift, hvor vigtig italesættelse af selvmord er, for at kunne affinde sig med det uventede tab.
Alligevel skal det nævnes, at hvis du er en følsom lytter eller har oplevet lignende hændelser, skal du overveje om, du bør høre podcasten, da der ikke er sparet på detaljerne. Du kan lytte til Williams død på Spotify og Apple podcast.
LÆS OGSÅ: 5 podcasts du skal høre, hvis du nyder autentiske fortællinger
Hvorfor gik du ikke bare?
I denne podcast sætter psykolog Cleoh Søndergaard fokus på det kritiske spørgsmål om, hvorfor ofrer for psykisk vold ikke går fra deres voldelige partner. Igennem podcastens episoder fortæller gæster om deres historie, hvor blindhed for deres partners handlinger og deres tvivl på dem selv var deres værste fjende.
Det er personlige fortællinger, som dem udefra kan have svært ved at sætte sig ind i, eftersom psykisk vold lider under en skamfuld stigmatisering. På sin vis udfordrer podcasten lytternes opfattelse af psykisk vold. Mange ofrer føler, at de skal forsvare sig mod diverse synspunkter og opfattelser på daglig basis, og det forsøger Hvorfor gik du ikke bare? at gøre lidt op med.
Men podcasten giver også et støtteben til alle, som har eller har haft berøring med psykisk vold. Igennem gæsternes personlige beretninger og værtens ekspertise fremhæver podcasten, hvordan pårørende kan yde den bedste hjælp for dem, som sidder fast i et voldsramt forhold. Hvorfor gik du ikke bare? er derfor relevant for alle lyttere uanset, hvilket position man sidder i, når det kommer til psykisk vold.
Derudover håber værten på, at podcasten kan hjælpe dem, som er fanget af psykisk vold, eftersom de personlige beretninger er et bevis på, at det sagtens kan lade sig gøre. Gæsterne fortæller nemlig ikke kun om, hvordan det var at miste sig selv, men også hvordan de formåede at rejse sig igen. På den måde fungerer podcasten som en håbefuld vejledning til andre, som sidder i samme urimelige situation.
Du kan lytte til Hvorfor gik du ikke bare? på Apple Podcast og Spotify.
Beautiful Stories from Anonymous People
Den amerikanske komiker Chris Gethard har lavet en podcast, hvor hans mission er at skabe en forbindelse til alle ved at tale med én ad gangen. Med en simpel præmis taler han med anonyme mennesker over telefonen, som fortæller om deres livsforandrende hændelser, der har gjort et livsvarigt indtryk på dem.
Den eneste regel Gethard har, er, at han ikke må afslutte samtalen, før personen selv lægger på. Ligeledes er det op til de anonyme selv, hvor meget eller lidt de vil dele. Men lyttere skal ikke frygte at få halve historier, da gæsternes anonymitet fjerner deres begrænsning fuldstændig. Gæsterne får et pusterum til at fortælle, hvad de har på hjertet, hvor enhver ærlig tanke er velkommen.
Men hvis du alligevel synes, at personlige fortællinger kan blive for triste, så er denne podcast ikke kun om de alvorlige følelser. Episoderne byder også på sære fortællinger og utrolige opdagelser, de færreste har prøvet eller har hørt om før.
Du kan lytte til Beautiful Stories from Anonymous People på Spotify og Apple Podcast.
LÆS OGSÅ: Terapi i ørerne: Tre gode psykologi-podcasts, der får dig igennem lockdown