Mor ved bedst: ‘From Cradle to Grave’ giver et åbenhjertigt kig på musikkens megastjerner

Dave Grohl w Christene and Dan Reynolds
Foto: From Cradle To Stage/Paramount+

Ny dokumentarserie er ikke bleg for at udstille musikerne.

Det er det karikerede teenage-mareridt: Du har været nervøs for at skulle på den første date hele dagen. Svedige håndflader og rumlen i maven. Frygten for alle de ting, der kan gå galt. Og så ringer dørklokken, mens du står og klipper negle. Og inden du kan nå at gøre noget ved det, så har din mor lukket dit hjertes udkårne ind. Da du træder ind i stuen, sidder de der. Og fotoalbummet er åbnet.

En time senere er alle dine håb om at kunne imponere din date røget fløjten i en sky af billeder af dig fra din opvækst. Det klassiske nøgenbillede, det hvor du har blodpølse i hele femøren og de mange pinlige frisurer, du har haft gennem tiden.

Det er slut, og det er ovre, og der er ikke mere at gøre. Du kommer til at dø alene.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Sound of Metal’ er et intenst og medrivende karakterstudie

Forestil jer så, at din mor gjorde det samme, efter du var blevet voksen og havde etableret dig som et at de mest kendte navne på musikscener over hele verden!

Det er præcis, hvad Virginia Hanlon Grohl gjorde i 2017, hvor hun skrev bogen From Cradle to Stage. Her rejste hun rundt og interviewede mødre til stjerner som Michael Stipe, Adam Levine, Dr. Dre og Amy Winehouse.

En moders kærlighed

Foto: From Cradle To Stage/Paramount+

Virginia vidste lige præcis, hvad hun skulle spørge om, for hun kender rutinen. Hun deler nemlig efternavn med en af de mest kendte personer på rock-scenen lige nu: Foo Fighters’ frontfigur og tidligere trommeslager i Nirvana, Dave Grohl.

Nu er bogen blevet til en tv-serie, der har premiere på Paramount+. I seriens seks afsnit taler hun med nye kendte musikeres mødre om at have været ophav til talent, om at være en støtte og opleve udviklingen fra drøm til og frem til, at succesen er blevet hamret på plads.

Der er måske nogen, der tvivler på, at det, mødre har at byde ind med, ikke tæller i den verden, Pharrell Williams og Tom Morello lever i. Men spørger du mor Grohl, er de to ting ubrydeligt forbundet.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Davis leverer glimrende præstation i ‘Ma Rainey’s Black Bottom’

“Jeg tror på, at forholdet mellem en musiker og en mor er så vigtigt, fordi det er her, de får fundamentet til deres forståelse af kærlighed, som jo er enhver kunstners største muse.”

Så hvis du nogensinde har undret dig over, hvordan fotoalbummet ville se ud, hvis du skulle på date med Pharell, Brandi Carlile eller Dan Reynolds fra Imagine Dragons, så giver From Cradle to Stage chancen for at se, at man godt kan være superstjerne og nogens søn eller datter på samme tid.

Og det synes jeg faktisk, at du skal gøre for dig selv.

Masser af musik

For From Cradle to Stage bliver ikke ”bare” en blød snak om den glade barndom og huset, de boede i. Mødre og musikere har reflekteret over en masse forskellige aspekter af livet som stjerne og kunstner. Om det enorme sats det er at fravælge uddannelse og sikkerhedsnet. Om at skulle støtte sit barn i det største rul med terningen og om at være med på sidelinjen i gennem tykt og tyndt.

For serien ikke bleg for at udstille musikerne. Fra depression, stofmisbrug og kampen om at holde fast i sig selv, mens karriere og superstjernestatus sætter sig tungt på tilværelsen.

LÆS OGSÅ: De 5 bedste film og serier i 2021 indtil videre

Det er ikke, fordi det ikke er set før. Der er mange musikjournalister, der gerne vil skrive det hjerteskærende ærlige interview med kunstneren, hvor alt bliver lagt frem, men det virker bare mere overbevisende, når det er mor, der stiller spørgsmålene.

Og From Cradle To Stage sorterer også hurtigt banaliteterne fra, så vi bliver præsenteret for et inddragende portræt af navne, vi ved, hvem er – set gennem kærlige øjne, vi ikke kender.

Det er en øvelse, der ikke er gjort før.

Mennesket bag musikken

Serien er godt skruet sammen. Der er en god balance mellem filmklip fra live-koncerter og personlige hjemmevideoer, der giver gode kontraster til hinanden og skaber et lækkert helhedsbillede. Den formår at holde et godt tempo. Og gennem de mange interviews får man også en bedre fornemmelse af musikerne som mennesker og deres forhold til forældre.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Renegades: Born in the USA’ er mere end bare godt selskab

Og vigtigst af alt, så når det hele er slut, sidder man tilbage med en klar følelse af, at selvom de har klaret sig til toppen af musikverdenen, og deres navne er kendt over hele kloden, så er de jo i bund og grund bare mennesker. Børn og forældre, der sammen har været gennem en rejse, der giver og tager og kræver og belønner.

Det er ikke stor kunst, men det er et anderledes take, og det giver nogle spændende indblik i livet hos mennesker, man kender for noget ganske andet.


From Cradle to Stage følger en ny musiker i hvert afsnit: Dan Reynolds fra Imagine Dragons, countrysangeringen Miranda Lambert, Brandi Carlile, Pharrell Wiliiams, Rage Against the Machine-guitarist, Tom Morello og Geddy Lee fra Rush. Og for Foo-fans er der også en god del med Dave og Virginia Grohl.

Skrevet af: Virginia Grohl
Streamingtjeneste: Paramount+

Total
4
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like