Hvis en film formår at drage dig ind, og du får en følelsesmæssig forbindelse til karaktererne, kan det hurtigt blive en hjerteskærende oplevelse, hvis de dør.
Der er nu ikke noget, som når en skurk langt om længe får som fortjent. Når skæbnen indhenter røvhullet, der har plaget vores helt fra de første minutter af en film. Vi er investeret i filmen, og vi vil have retfærdighed.
Men når vi først har ladet os suge med helt ind i filmens univers, bliver vi desværre nogle gange også nødt til at leve med, at andre ikke gør. Altså … lever.
For mens vi slet ikke kan komme hurtigt nok af med manden med den sorte hat, er det næsten urimeligt hårdt at skulle sige farvel til dem, der ikke har gjort nogen noget.
Her er filmhistoriens mest hjerteskærende dødsfald.
Thomas fra ‘My Girl’ (1991)
Kemien mellem Vada og Thomas er en stor del af charmen ved den henrivende My Girl fra 1991. Den reserverede og hårdføre Vada – spillet fortrinligt af Anna Chlumsky – lader langsomt barrikaderne falde og lukker den nørdede Thomas ind i sit liv. Rollen er ligeledes fremragende spillet. Denne gang af Macauley Culkin.
Filmens tema er både optakten til og begyndelsen på det smukke venskab, men desværre også afslutningen. For efter at de to har delt det første uskyldige kys, som børn nu engang gør, bliver Thomas stukket af en bi og dør af en allergisk reaktion.
Dødsfaldet bliver kun beskrevet, men Chlumskys reaktion, og den måde filmen får alt det efterfølgende til at udspille sig, giver et karatespark lige i hjertet, og det er mere end almindeligt svært at holde tårerne tilbage.
My Girl kan lejes på Viaplay, Blockbuster og SF Anytime.
Emma fra ‘Tid til Kærtegn’ (1983)
Historien om Emma og Sam, og deres forbudte – men fuldt forståelige – sidespring sammen, er gået over i filmhistorien som en af de helt store tårepersere. Og det er fuldt fortjent, for Tid til Kærtegn (engelsk titel: Terms of Endearment) er virkelig i en klasse for sig.
Da Emmas forhold med den urimelige Flap kører på pumperne, finder hun trøst hos Sam, der ligeledes er i et ulykkeligt forhold. Den forbudte kærlighed er dog i skarp kontrast til, hvad filmen tidligere har vist os, og alt indeni hepper på, at de to finder ud af det.
Men verden er som bekendt et hårdt og brutalt sted, og folkene omkring Emma vil hende ikke det bedste. Da hun får konstateret terminal cancer, starter nedtællingen, og hendes storsindede evne til at tilgive og gøre det bedste for sine børn er brutalt fortalt på den helt rigtige måde.
Tid til kærtegn kan ses på SkyShowtime.
John Coffey fra ‘Den grønne mil’ (1999)
Den blide kæmpe, John Coffey, er midtpunktet i denne filmatisering af Stephen Kings bog. Spørgsmålet om hans skyld bliver hurtigt den primære drivkraft i Den Grønne Mil (engelsk titel: The Green Mile), der er blandt de absolutte bedste filmatiseringer nogensinde.
Den hedengangne Michael Clarke Duncan spiller rollen som John Coffey helt vanvittigt godt. Faktisk så godt, at han er i stand til at tage fokus fra Tom Hanks, og turen fra cellen ned til rummet med den elektriske stol er vist på en måde, så du føler dødens klamme hånd på din skulder.
Der er ingen redning i sidste øjeblik, og Coffeys sidste minutter er svære at se. Både fordi det er så godt fortalt, og fordi det er svært at se gennem litervis af tårer.
Den grønne mil kan ses på HBO Max.
Artax fra ‘Den uendelige historie’ (1984)
Da Bastian åbner op for Den uendelige historie (eng. titel: The NeverEnding Story) er det hele fantasiens verden, der er på spil. Sammen med Atreyu bliver han nødt til at gå langt for at redde Den Barnlige Kejserinde fra Intetheden.
Bogens verden er forunderlig og magisk med tindrende smukke elfenbenstårne, lykkedrager og magiske amuletter. Men den er også grufuld og ondsindet med Intetheden og dens håndlanger – ulven Gmork – der vil gøre alt for at se det hele til ende.
Det topper dog i Sørgmodighedens Sump, hvor Atreyus hvide hest, Artax, bliver suget ned i under det grumsede vand. Hvordan de har fået hesten til at se så panisk ud, står hen i det uvisse. Det virker, og det er bragende uretfærdigt.
Den uendelige historie kan lejes på Viaplay, Blockbuster og SF Anytime.
Ellie fra ‘Up’
Den animerede sekvens, der starter Disney-Pixars Up (dansk titel: Op) har fået tilnavnet Married Life, og den når gennem hele Carl Fredericksons liv og levned op til det punkt, hvor han har fået nok af verden og stikker af under en million balloner.
Fra den første til den sidste scene er det på godt og ondt et resumé af Carls liv med Ellie. Med altfavnende kærlighed og hjerteknusende skuffelser. Med tilpasninger og hverdagsdillerdaller, der på ingen måde er store scener, men som viser, at livet er mere end toppe og dale, og skaber en perfekt modpol til de store udslag.
Værst er dog slutningen, der sætter et punktum for det ene liv, men blot et komma i fortællingen om det andet. Og således forladt sammen med Carl, ser vi ud mod en fremtid, der er tom, og som kun virker dragende, fordi han vælger at forfølge deres fælles drøm. For på den måde at holde Ellie i live.
Det er smukt. Helt urimeligt, fantastisk, eventyrligt smukt. Og det rammer lige i plet, hver eneste gang.
Up kan streames på Disney+.
LÆS OGSÅ: 5 af de bedste film om film
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Steven Spielbergs ’The Fabelmans’ er fabelagtig
LÆS OGSÅ: Vroom vroom – De 5 mest ikoniske filmbiler