Oscar 2021: 5 overraskende Oscar-nomineringer

Foto: Druk/Viaplay

Årets nomineringer til de prestigefyldte Academy Awards, som vi populært kalder Oscars, er blevet afsløret. Som altid er der en del forudsigeligheder, men i år var der i særdeleshed også nogle positive overraskelser.

I mange år har diverse prisuddelinger fået kritik for ikke at være inkluderende nok. Bevægelser som OscarsSoWhite og TimesUpGlobes har advokeret for at få flere køn og racer repræsenteret både foran og bagved kameraet.

Det må man sige er tilfældet i år, og diversitet er i den grad på plakaten til Oscar 2021. Hvor Golden Globes halter og stadig er under massiv kritik, så har Oscar akademimedlemmerne formået at sætte handling bag deres ord.

Thomas Vinterberg

Vi kommer ikke udenom det, alle taler om efter mandagens afsløringer af Oscar-nomineringerne.

Den danske film Druk er nomineret i kategorien Bedste Internationale film, hvilket i sig selv ikke er nogen overraskelse, da den har høstet massevis af priser inden.

LÆS OGSÅ: 5 gode film du skal se i marts

Men Thomas Vinterberg er overraskende og uventet nomineret i kategorien Bedste Instruktør, hvilket er opsigtsvækkende, da det er første gang i Oscar-historien, at en dansker er nomineret til den meget prestigefyldte pris. Det havde få, hvis nogen, forudset.

Ikke bare én, men to kvinder

Når nu vi er ved Bedste Instruktør-kategorien, så er der endnu en overraskelse.

Kategorien har historisk ry for at være primært mandsdomineret. Kun seks kvinder (Greta Gerwig – Lady Bird, Kathryn Bigelow – The Hurt Locker, Sofia Coppola – Lost in Translation, Lina Wertmüller – Syv Skønheder og Jane Champion – The Piano) har før været nomineret til Bedste Instruktør, men nu har Thomas Vinterberg kvindeligt selskab i kategorien.

LÆS OGSÅ: Derfor kæmper vi! 3 øjenåbnende doku-podcasts til din kampdag

I år er der ikke bare én, men to kvinder nomineret. Nemlig Chloé Zhao for filmen Nomadland og Emerald Fennell med filmen Promising Young Woman. Det glæder et ellers traditionelt akademi at honorere de fantastiske kvindelige filmfolk, som verdenen også har.

Flere danskere

I den danske eufori om filmen Druk og Thomas Vinterbergs nomineringer drukner nyheden om to andre nomineringer med dansk islæt.

Mikkel E.G Nielsen er nemlig også Oscar-nomineret for Bedste Klipning i filmen Sound of Metal. Hvis navnet ikke ringer en klokke, så er det værd at vide, at han blandt andet har været klipper på En Kongelig Affære, Klassefesten, Sandheden om Mænd og MEGET andet. Han har været BAFTA-nomineret og er to gange Robert-vinder.

LÆS OGSÅ: Kærestetid: 5 film og serier I kan se sammen i foråret

Den danske dokumentarisk og manuskriptforfatter Elvira Lind er også nomineret med sin kortfilm The Letter Room. Hun har før været nomineret til både Robert- og Bodilpriser for sin dokumentarfilm Bobbi Jene.

Første pakistanske og asiatiske mandlige hovedrolle nomineringer

Filmen Sound of Metal leverer ikke kun en overraskelse i form af det danske flag, som Mikkel E.G Nielsen hejser, men også det pakistanske flag, som Riz Ahmed hejser.

Han er nemlig den første med pakistansk baggrund, som er nomineret til Bedste Mandlige Hovedrolle. Du kender ham måske fra sine roller i Rogue One: A Star Wars Story, Nightcrawler eller Venom.

LÆS OGSÅ: De gode samtaler: 5 film vi altid taler med vores venner om

Ligeledes er Steven Yeun ”a first” for akademiet, da ingen med asiatisk baggrund før har været nomineret i denne kategori. Hans hovedrolle er i filmen Minari. Måske du kender ham fra filmen I Origins. Disse nomineringer er med til at sætte diversitet på dagsorden, og det lader til, at akademiet i dén grad har hørt kritikken, så vi måske får et langt mere internationalt Oscar-show at se i 2021.

Afdøde Chad Bosewick

I virkeligheden er nomineringen til Chad Bosewick som Bedste Mandlige Skuespiller på sin vis ikke en overraskelse, da den er fuldstændig velfortjent. En rolle i filmen Ma Rainey’s Black Bottom sikrer ham en nominering, en rolle han også vandt en Golden Globe for.

Men det er ikke tit, det sker, at skuespillere bliver nomineret eller vinder efter deres død, og det føles altid lidt ekstra særligt at hylde de skuespillere, som har viet deres liv til branchen posthumt.

Nogen husker måske det særlige og rørende øjeblik, hvor Heath Ledger vandt en Oscar for sin rolle som Jokeren i The Dark Knight i 2009, og hans forældre og søster tog imod den. Momenter som disse skaber overraskende øjeblikke i det ellers ekstravagante og pompøse show.

Der er i særdeleshed lagt i kakkelovnen til et anderledes Oscar-show i 2021 og ikke kun grundet de omstændigheder, som covid-19 dikterer. Vi krydser fingre for, at året 2021 er året, hvor Oscar fortsætter med at overraske os positivt. Showet kan ses natten mellem 25. og 26. april.

LÆS OGSÅ: 5 succesfulde film og serier, der er inspireret af bøger

LÆS OGSÅ: Fik du set dem? 5 gode biofilm du kan streame nu

LÆS OGSÅ: De bedste: 5 favoritfilm of ALL TIME

Total
9
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like