Oscar viser vej: Nu indtager asiaterne Hollywood

Asiater i film
Michelle Yeoh (nummer to fra venstre) blev ved årets Oscar-uddeling den første kvindelige asiatiske skuespiller til at vinde i hovedrollekategorie nogensinde / Foto: Ampas/Newspix International / Daily Mirror / Ritzau Scanpix

Asiatiske skuespillere har haft svært ved at slå igennem i den vestlige filmbranche, men Oscar-uddelingen bekræftede, at der blæser nye vinde i Hollywood. 

Ved årets nyligt afholdte Oscar-uddeling blev den malaysiske skuespiller Michelle Yeoh den første kvindelige asiatiske skuespiller til at vinde i hovedrollekategorien. Nogensinde. Der skulle altså gå 95 år med Oscaruddelinger, før en asiatisk skuespillerinde vandt. Hele 21 år efter den første sorte skuespillerinde vandt i den kategori, Halle Berry for Monster’s Ball.

Så set med diversitetsbrillerne var der noget at fejre. Endda også inden uddelingen, for der var i alt hele fire asiatiske skuespillere nomineret – og en instruktør med Daniel Kwan, som den ene del af duoen ‘The Daniels’ bag Everything Everywhere All at Once. Der var Ke Huy Quan i mandlig birolle-kategorien, Stephanie Hsu og Hong Chau i kvindelig birollegruppen. En rekord af Oscar-nominerede asiatiske skuespillere.

Mange års kamp

Asiater i den vestlige filmbranche har historisk haft svært ved at slå igennem. Af den enkle grund, at de ikke har fået roller. Det er både Ke Huy Quans og Michelle Yeohs historier eksempler på hver på deres forskellige måder. Quan var børneskuespiller og spillede med i film som Indiana Jones and the Temple of Doom og The Goonies. Han drømte om en skuespilkarriere, men måtte efter nogle år og mange forgæves forsøg på at få roller lægge drømmen på hylden. Ingen ville hyre en mandlig asiat, og han har i stedet arbejdet som bl.a. stunt-koordinator. Det var ikke, før han så succesen med Crazy Rich Asians, at han igen turde give skuespillet et forsøg.

Michelle Yeoh har haft andre vanskeligheder. Efter en forrygende start som action-skuespiller i hongkongske Jackie Chan-film fik den internationale filmverden øjnene op for hende i film som James Bond’s Tomorrow Never Dies og Tiger på spring, drage i skjul af Ang Lee. Alligevel blev det efterfølgende, med få undtagelser, ikke til meget andet end biroller. Før gamechangeren Crazy Rich Asians.

Et hvidt Hollywood

Hvis man kigger tilbage på filmhistorien, har der ikke været mange lyspunkter, set med asiatiske øjne. Nogle Oscar-nørder vil måske sige, ‘hov, var Merle Oberon ikke asiatisk?’ Oberon blev ganske rigtigt nomineret til en Oscar i 1936 for Den sorte engel, men Oberon, der var halv sri-lankansk, identificerede sig ikke som asiatisk. Tværtimod. Hvilket måske også skyldtes den daværende morallov, ’Hays Code’, der forbød skuespillere af forskellige racer at have intime scener på film. Og fordi hun vidste, at det asiatiske i hende ikke ligefrem indbød til mange skuespiltilbud.

En anden asiatisk skuespiller, der mærkede, hvor svært Hollywood havde det med andre racer end hvid, var den legendariske Anna May Wong, der egentlig havde en karriere, hvor hun kunne betegnes som ‘movie star’. En af hendes største skuffelser var dog, da hun ikke fik rollen i filmatiseringen af Pearl S. Bucks The Good Earth. Den gik i stedet til den kaukasiske Luise Rainier, der fik ‘yellow face’, altså makeup, som om hun var asiatisk. En tort mange skuespillere af etniske minoriteter har oplevet op gennem filmhistorien.

De skøre, rige asiater banede vejen

Tilbage til nutiden går det langsomt, men dog fremad. Grunden til at Crazy Rich Asians bliver omtalt som gamechanger er, at den beviste, at der er penge at hente, selv eller også i en film, der har et udelukkende asiatisk cast og altså asiatiske hovedroller. Det kan synes evident for nogle, men for den konservative filmindustri, især hos de store filmstudios, der i stigende grad tænker udelukkende kommercielt, var det nyt. At en etnisk minoritetsgruppe godt kan tiltrække et publikum udover deres etniske gruppe, læs: hvidt, var åbenbart en aha-oplevelse for forretningsmændene. Og filmen har åbnet døre for både skuespillere og projekter med og om asiater.

Kommende film og serier

På vej i år er filmen Joy Ride om et par veninder, der tager til den enes fødeland – hun er adopteret – for at finde hendes biologiske familie. Lavet som vild komedie a la Hangover, af folkene bag Crazy Rich Asians (hovedrollerne bliver spillet af Ashley Park fra Emily in Paris, og Stephanie Hsu).

Og Michelle Yeoh kommer med en serie, American Born Chinese, der er instrueret af Lucy Liu og Destin Daniel Cretton (han stod bag den første Marvel-film med en asiatisk superhelt, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings). I øvrigt med både Stephanie Hsu og Ke Huy Quan på rollelisten.

Kendte asiater

Der er ingen tvivl om, at serieproduktioner har været mere progressive end filmbranchen. Vi har set Sandra Oh i Killing Eve og Awkwafina i Nora from Queens. Især en streamingtjeneste som Netflix har været yderst bevidst om diversitet i en del år nu, og hos dem er der serier og film som To All the Boys I’ve Loved og Never Have I Ever, hvor både hovedrollen og ‘the love interest’ er af asiatisk eller halv-asiatisk afstamning.

Asiater i dansk film

Så, der sker fremskridt … i udlandet. For herhjemme går det kun fremad med milimeterskridt. Hvor mange danske asiatiske skuespillere kan du nævne? Der er David Sakurai, der har været med i Fantastic Beasts og serien Hvide Sande. Og så er der Thomas Hwang, der er ved at lave en ‘Dar Salim’. For med roller i Meter i sekundet, Hvor kragerne vender og serien Bedrag, spiller han roller, der ikke er etnicitets-bundne. Som det ellers er udbredt i dansk film, hvor asiater ofte er henvist til stereotype biroller som prostituerede, købe-koner, tjenere eller andet service-personale.

Der er plads til forbedring og større diversitet. Lad os håbe, at vindene fra Hollywood begynder at kunne mærkes herhjemme også. Sådan for alvor.

LÆS OGSÅ: ’Everything Everywhere All at Once’ blev den store vinder ved Oscar-showet

LÆS OGSÅ: Her er redaktionens bud på årets Oscar-vindere 2023

LÆS OGSÅ: Stop med at scrolle på Netflix! Disse nye Oscar-film redder din aften

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like