Prinsesse Diana på film: Her er de 5 bedste

Prinsesse Diana film
The Crown sæson 4. Foto: Netflix.

31. august 2022 er det 25 år siden, at Prinsesse Diana døde i en tragisk bilulykke i Paris. Hendes dramatiske liv og død har været omdrejningspunkt for et utal af film, TV-serier og dokumentarer. Vi har udvalgt de bedste for at hylde folkets prinsesse.

Da Diana Spencer som 16-årig i november 1977 mødte den 29-årige britiske kronprins Charles for første gang, var der næppe nogen, der havde forventet, hvilket skæbnemøde det ville blive for den unge kvinde.

Parret blev gift ved århundredets bryllup 29. juli 1981 i St Paul’s Cathedral i London – set af 750 mio. seere i 74 lande. Med årene blev alle aspekter af hendes liv og ægteskab endevendt i pressen, og hendes død 31. august 1997 er stadig et kollektivt traume i Storbritannien.

Historien om Prinsesse Diana er skildret mange gange på film og TV, men her får du vores bud på de film og serier, du skal se, hvis du vil blive klogere på hendes intense og desværre alt for korte liv.

The Crown (2016 – nu)

Ingen over, ingen ved siden af. The Crown er noget nær den ultimative TV-serie – ikke kun inden for den royale genre, men i det hele taget. Den amerikansk-britiske Netflix-serie excellerer både på manuskript-, billed- og skuespillersiden, og vi kan virkelig ikke anbefale den nok, hvis du er bare det mindste interesseret i Englands nyere historie, som den udspiller sig i Dronning Elizabeths 70 år lange regeringsperiode fra 1952 til i dag.

I sæson 4 dukker Prinsesse Diana op, og Emma Corrin gør et eminent job som den purunge, alfelignende pige, der bliver forlovet med Prins Charles. Hun slår så mange generte smut med øjnene, at man som seer helt mister pusten pga. ligheden med den rigtige Diana. Og man får kuldegysninger, når man ser hende iklædt den berømte brudekjole med 7,6 meter slæb, der er blevet genskabt til lejligheden.

Vi ser i den grad frem, at sæson 5 af The Crown får premiere senere i år. Især har vi glædet os til at se hende iført den famøse ’revenge dress’, som har været flittigt repostet på Instagram.

The Crown, 4 sæsoner, kan ses på Netflix.

Diana (2013)

Stærk og skrøbelig på samme tid. Queen of Hearts og tredje hjul i ægteskabet. Prinsesse Dianas liv var fuld af kontraster. Hvor offentligheden oplevede en empatisk kvinde med stort overskud til at kaste lys over sine forskellige velgørenhedsaktiviteter for de syge, de udsatte og krigens ofre, led hun i stilhed i det private.

Naomi Watts formår i den grad at illustrere det kontrastfulde liv i rollen som Prinsesse Diana. Filmen udspiller sig i de to år før hendes død, og den centrale historie er kærlighedsforholdet til den pakistanske læge Hasnat Khan. Hun higer efter hans kærlighed, men han har svært ved at klare den massive opmærksomhed fra pressen, og forholdet er dømt til at gå under.

Filmen er især stærk i fremstillingen af det kaos, der omgiver Diana, når hun bliver jagtet af paparazzierne på gaden, og ensomheden, der kryber ind på hende, når dørene til omverdenen lukker sig bag hende. Men den viser også, hvordan hun særdeles dygtigt bruger pressen til sin egen fordel, når det kommer til at tage hævn over for Prins Charles og kongehuset for den uretfærdige behandling, hun bliver udsat for.

Diana kan ses på Filmstriben.

The Queen (2006)

Hvor de øvrige film på denne liste tager udgangspunkt i Prinsesse Dianas fortælling, følger vi i Stephen Frears The Queen historiens gang inden for paladsets mure. Filmen udspiller sig i dagene efter Prinsesse Dianas pludselige død i 1997. Fordi Diana efter skilsmissen fra Prins Charles året før ikke længere er medlem af det britiske kongehus, forholder de sig passivt til hendes død og undlader indledningsvist at tage del i landesorgen.

Men folkets reaktion på hendes død er voldsom, og tusindvis af mennesker samles foran Buckingham Palace. De kræver handling fra deres dronning. I midten står den unge nyvalgte premierminister, Tony Blair, der må siges at have en langt bedre forståelse for befolkningens ønsker end den aldrende dronning, der synes helt ude af trit med tiden. Hun vil til enhver tid sætte kronen og de traditionelle foreskrifter over det enkelte menneskes lykke.

Det er en interessant skildring af to verdener, der mødes, og to forskellige måder at forvalte det ansvar, der er blevet dem givet. Konfrontationen er naturligvis uundgåelig, og til sidst bliver presset på dronningen så stort, at hun må efterkomme befolkningens ønske om en kongelig ceremoniel begravelse af Diana.

Helen Mirren fænomenal i hovedrollen som Dronning Elizabeth. Hun vandt helt velfortjent en Oscar for sin præstation som dronningen, hvis autoritet er på spil, og som på den hårde måde må lære at navigere i de nye tider, hvis hun vil sikre kongehusets overlevelse.

The Queen kan ses på Filmstriben og Viaplay.

The Royal House of Windsor (2017)

Denne interessante og virkelig dybdegående dokumentar blev til i anledning af Huset Windsors 100-års jubilæum på den britiske trone og viser, hvordan familien altid er lykkedes med at flyde ovenpå trods utallige familiefejder og internt forræderi – ofte i fuld offentlighed.

En af familiens helt store hovedpiner er Prinsesse Diana, der i dokumentaren bliver omtalt som den største katastrofe, siden Edward 8. i 1936 abdicerede fra tronen for at gifte sig med Wallis Simpson. Prinsesse Dianas store folkelige appel, fotogene fremtoning og rockstar-kvalitet går nemlig imod alt, hvad de ønsker og forventer sig af en prinsesse. Hendes individualisme overskygger La Famiglia.

Ved hjælp af breve, dagbøger, notater, fortrolige papirer, et omfattende historisk billedmateriale og avisartikler dokumenterer filmen overbevisende, hvordan Charles’ kontinuerlige utroskab med den gifte Camilla Parker-Bowles og tiltagende pres fra Dronning Elizabeth kører Diana ud på et sidespor og gør hende dybt ulykkelig.

Den viser dog også, hvordan Prinsesse Diana lykkes med at vende den store folkelige bevågenhed til sin fordel. I det nu ikoniske BBC-interview med journalisten Martin Bashir fra 1995 indrømmer hun, at hun selv har haft en affære, at det føltes, som om de var tre personer i ægteskabet, at hun led af bulimi og selvskadede, og at hun ikke mente, Charles var egnet til at blive konge. Der er vist ingen tvivl om, hvem der havde briternes sympati efter dette interview.

The Royal House of Windsor, 6 afsnit, kan ses på Netflix.

Spencer (2021)

Dette er den nyeste tilføjelse til rækken af film om Prinsesse Dianas liv og død. Rent historisk bidrager den måske ikke med meget nyt, som vi ikke har hørt i forvejen, men dens måde at fortælle den på er væsentligt anderledes end de øvrige film på listen.

Kristen Stewart spiller Prinsesse Diana i Pablo Larraíns (instruktør) og Steven Knights (manuskript) film, der udspiller sig over tre dage i julen 1991. Her fejrer kongefamilien julen på ejendommen Sandringham – i en periode, hvor Diana er på randen af sammenbrud pga. det kaotiske ménage à trois, som hun ufrivilligt er blevet en del af.

Vi kommer helt ind i hovedet på Diana og oplever hendes ensomhed, frustration, desperation og tiltagende psykiske udfordringer. Men vi ser også hendes kærlige forhold til de to små sønner, prinserne William og Harry, og hvordan hun nægter at opføre sig, som kongefamilien forventer. Hun opfører sig pinligt og barnagtigt, mens de andre medlemmer af familien bevarer deres stiff upper lip, og hun holder først og fremmest på at være helt sin egen.

Kristen Stewart giver en overbevisende præstation som Diana. En anden ting, der er værd at hæfte sig ved, er kostumerne, der er helt ekstraordinære. Man forstår for alvor Prinsesse Dianas status som modeikon for flere generationer.

Spencer kan ses på Viaplay.

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Streaming anbefaler: 10 film, du skal se i august

LÆS OGSÅ: Tiden Værd: De bedste film og serier i 2021

LÆS OGSÅ: Baz Luhrmanns film ‘Elvis’ kommer på HBO Max: se traileren her

Total
3
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like