Sommerens 10 bedste feel good-film

Foto: Druk/Viaplay

Solen skinner, fuglene kvidrer og maven fyldes med kolde is. Vi ønsker alle en sommer med bare tæer i græsset og en god film under åben himmel.

Ah, sommer. Uanset hvor mange år siden det er, du gik i skole, kan vi alle blive enige om, at vi elsker den sidste skoledagsfølelse, som de varme sommermåneder bringer.

LÆS OGSÅ: Sådan får du YouTv: Din guide til masser af underholdning

Skygge, solhat, solcreme og sommer-film. Bedre bliver den danske sommer ikke. Så her får du 10 af alle tiders bedste sommer-feel-good-film, enten til at nyde under varme himmelstrøg eller til at drømme dig væk til sydens sol og sommer.

The way way back, 2013

The way way back har Liam James i hovedrollen som teenagedrengen Duncan, der burger sommeren på at frigøre sig fra de voksne i en periode af hans liv, hvor alt er ude af kontrol.

LÆS OGSÅ: 5 gode lydbøger til din sommerferie

Det er en blanding af komedie og drama, der på fineste vis skildrer fortællingen om en introvert dreng, som tvinges til at bruge sommerferien med sin mor, morens nye kæreste og dennes datter. Det er en morsom film om det helt basale faktum ’hvor svært det kan være at være teenager’.

Duncans opgivende livssyn midt i en uforstået voksenverden bliver både skildret med humor og alvor.

Grease, 1978

Foto: Grease/Paramount Pictures

High School-film er en sikker vinder hver gang, og klassikeren Grease er ingen undtagelse. Historien tager udgangspunkt i Danny Zuko og Sandy Olssons stormene sommerforelskelse og følger gennem skoleåret bøllerne og divaerne på Rydell High School.

LÆS OGSÅ: 10 filmklassikere du kan se på streamingtjenesterne denne sommer

Fuld af kys, afsky, musik og tårer bliver man lullet ind i teenagernes komplicerede sommerflirt, kampe om identitet og uendelige summer nights.

Before sunrise, 1994

Jesse og Céline, en hhv. amerikansk og fransk studerende, møder hinanden på et tog og bruger 8 timer sammen gennem Venedigs smukke gader.

De forelsker sig hovedkulds i hinanden men spørgsmålet er, om de nogensinde vil mødes igen? Before sunrise er den første af tre i trilogien om det skæbnesvanger par, der får alle seere til at købe et interrail-pas til en sommer gennem Europa.

Fars fede ferie, 1983

Indrøm det; ingen drømmer om en sommerferie, der kan ende så galt som Familien Griswolds. Alligevel håber vi alle på at få lige så mange sjove og pinlige ferieminder, som på Fars fede ferie.

LÆS OGSÅ: Guld i gemmerne: Gode film på streamingtjenesterne

Alt er nøje planlagt for Far og hans familie, men de hundredevis af hysteriske undtagelser kan man ikke forberede sig på. Det er en skør komedie om den godhjertede og ubehjælpsomme Clark Griswold, der tvinger sin familie til at tage al modgang i stiv arm tværs over USA.

Har vi ikke alle prøvet sådan en bilferie ned gennem Tyskland?

Call Me By Your Name, 2017

Foto: Call Me By Your Name/Memento Films International

Call Me By Your Name er måske den mest sommerlige film, der længe er blevet lavet. Filmen foregår i Italien, og der tales både fransk, italiensk og engelsk gennem de fortryllende scener om sommerens ungdom, hvor alt er muligt – som f.eks. at opleve ægte kærlighed.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘The Devil Within’ er både en grusom og gennemarbejdet podcast

Den 24-årige studerende, Oliver, arbejder over sommeren som assistent for Elios far i en lille landsby i Italien. Her falder de to unge mænd i en dyb forelskelse, men hvordan tackler man dét, når man er ung i 80’erne?

(500) days of summer, 2009

Lad os bare indse det; sommeren er forelskelsens højdepunkt, men i filmen (500) days of summer er der næppe tale om en kærlighedshistorie.

Tom er en ulykkelig tekstforfatter og en håbløs romantiker, der er gået helt i brædderne efter, at kæresten Summer droppede ham. Han fortaber sig i at skifte frem og tilbage i deres 500 dage sammen for at finde svaret på, hvornår deres kærlighed egentlig ophørte.

Forgetting Sarah Marshall, 2008

Umiddelbart ligner Forgetting Sarah Marshall endnu en dårlig rom-com om dumme drenge og blonde piger, men filmen er en sublim komedie om kærestesorger og overvindelser.

Den ødelagte Peter tager på ferie til Hawaii for at bearbejde et knust hjerte, som han er blevet givet af sin berømte ekskæreste, Sarah Marshall. Netop tjekket ind på det luksuriøse hotel møder Peter ingen ringere end eks-kæresten herself og hendes nye sommerflirt, rockstjernen Aldous Snow.

Wet Hot American Summer, 2001

Cult-fans vil sige, at denne film er en af de sjoveste og mest kloge film nogensinde. Andre vil ikke kunne vente på, at den frygtede sommer slutter.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Opløst’ er en virkelig god krimi, som alle af genren bør læse

Filmen følger en gruppe rådgivere på den sidste dag af en varm sommerlejr i 1981, der hver især prøver at afslutte deres forskellige gøremål, inden at dagen slutter. Alt er på spil, og en film med skuespillere som Molly Shannon, Paul Rudd, Amy Poehler, Bradley Cooper og Elizabeth Banks er i hvert fald vær at se mere end én gang!

My girl, 1991

My girl er en hjerteskærende film om de 11-årige Vada og Thomas J., der erobrer en skæbnesvækkende sommer. Filmen handler om to tætte venner – og til tider en knust barndom – som elsker at cykle og skabe varige minder sammen.

LÆS OGSÅ: De bedste podcasts: hvad du skal høre lige nu

Det er en uimodståelig komedie om at vokse op og om at opleve den første kærlighed og den første sorg.

Druk, 2020

Foto: Druk/Viaplay

Selvom Druk er en film, der næppe kan være gået nogens næse forbi det sidste år, fortjener den alligevel allerede nu at komme på listen over de bedste sommer og feel-good film.

Fire gymnasielærere og venner beslutter sig for at teste en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. Resultatet er opsigtsvækkende og vennerne begynder at mærke livet igen. Det er en film om venskaber, frihed, kærlighed – og alkohol.

Filmen er ikke en klassisk fortælling om den uendelige sommer, men jeg tror alligevel, at de fleste af os sent vil glemme den sommer, vi fik huen på og dansede rundt i Storkespringvandet på Amager Torv med lettede skuldre og hele livet foran os. What a life..

LÆS OGSÅ: De Gyldne Laurbær: Få inspiration til din næste lydbog

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: At se ‘Luca’ er lidt som at få et ordentlig kram, mens man stopfodres med pasta og is af sin gamle (tandløse) bedstemor

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like