Steven Spielberg er et af de navne i Hollywood, der for evigt vil stå i filmhistoriebøgerne som noget stort … episk endda.
For instruktøren har skabt nogle af de mest kendte og elskede film i hans efterhånden lange liv i filmindustrien.
Men det er ikke ensbetydende med, at Spielberg kan gå på vandet. På IMDB står han angivet med blot 57 credits som instruktør, mens han har produceret tæt på 200 film.
Og det er ikke alle, der rammer de svimlende tinder af pragtfuldhed, som han kan opnå, når han lægger sig i selen. Faktisk er der flere film, der er direkte håbløse.
De er nemme at finde i bunken, mens det er anderledes svært at sortere blandt de bedste. For med titler som Schindler’s List, The Color Purple og Close Encounters of the Third Kind er der virkelig meget kræs derude.
Alligevel er der to, der skiller sig ud.
Så tæt på: Munich ( Kan lejes på Viaplay, Blockbuster og Apple TV+)
Spielberg greb til de helt tunge kanoner, da han valgte at tackle gidselsituationen ved OL i 1972. Eric Bana (Dirty John) og Daniel Craig (James Bond) spiller de to mossad-agenter, der jagter terroristerne fra Sorte September.
Munich er en virkelig hård film, og den efterlader seerne med en følelse af vrede og fortabelse over en verden, der vitterligt ofte synes håbløst urimelig. Spredt ud over de knap tre timer, filmen varer, giver det en oplevelse, der måske ikke ligefrem efterlader en med et smil på læben, men indtrykket sidder der i dage efter.
De bedste:
3. ‘Empire of the Sun’ (Lej på Viaplay, Blockbuster og Apple TV+)
Dage er ikke nok til at fordøje Spielbergs perle fra en del af anden verdenskrig, der ikke bliver vist i så høj grad, som nazisternes indtog i Europa.
En purung Christian Bale (The Dark Knight) spiller hovedrollen som den privilegerede Jim, der er vokset op i resterne af det britiske neo-aristokrati i Shanghai. Da han bliver adskilt fra sine forældre under den japanske invasion, får han første parket til, hvad krigen har at byde på.
Empire of the Sun var en atypisk krigsfilm, der søgte at vise en anden side af krigen, hvor det ikke var amerikanske G.I. Joe-soldater, der lige fikser det hele. Den er fremragende filmet, godt skruet sammen og flintrende spændende.
2. ‘E.T.’ (HBO Max, Prime Video)
Det er tæt løb mellem de to øverste pladser på denne liste, men E.T. taber med en mikrometer.
Det var uhyre sjældent, at rumvæsner kom til jorden med andre motiver end at testkøre deres skinnende nye lasersystemer, men i 1982 blev et lille brunt væsen glemt af sine artsfæller på jorden, og drengen Elliot knyttede hurtigt bånd til E.T. og besluttede sig for at hjælpe ham med at finde vej hjem.
Det elskelige rumvæsen har brændt sig ind i hjerterne på alle, der var børn i starten af 80’erne, og hvis du sidder og læser denne liste, og du ikke har set den, skal du bare se at komme i gang. Tjep!
NU!
1. ‘Jurassic Park’ (Lej på Viaplay, Blockbuster og Apple TV+)
Uanset hvor gode digitale animatorer bliver til at lave computergrafik til film, vil ingen kunne overraske på samme måde som i Jurrasic Park. For selv om det snart er 30 år siden, at dinosaurerne igen trådte på jorden, er der uhyre få scener, hvor det ikke er vanvittigt imponerende, hvor realistiske de store øgler ser ud.
Samtidig holder filmen et godt tempo, den er spændende, og vigtigst af alt formåede den at overbevise seerne om, at gensplejsede dinoer var lige rundt om hjørnet.
De værste:
3. ‘The Adventures of Tintin’ (Netflix, Viaplay)
Computergrafikken blev dog en hæmsko for Spielbergs udgave af Hergés strithårede detektivs eventyr. Tintin, Kaptajn Haddock og resten af slænget blev vist i en absolut imponerende visuel stil, der viste evner og et umanerligt højt niveau.
Men filmen manglede noget af den magi, der var at finde i tegneserierne, og der var mange, der hellere så de kræfter, der var lagt i at tegne, blev brugt på at skrive i stedet.
2. ‘Terminal’ (Netflix, Prime Video)
Tom Hanks (Cast Away) og Steven Spielberg sammen! Hvad kan gå galt?
Når man vælger at tage afsæt i den virkelige historie om en mand, der tilbragte 18 år i en lufthavn, og partout skal tvinge Hollywood-formlen med romance ned over, bliver det en afstumpet og noget rodet affære, der ikke byder på ret meget mere end lidt sødsuppe.
Stort set alle, der roser filmen, gør det på basis af Tom Hanks præstation i filmen, men selv den kan ikke trække The Terminal op fra bunden af makværkssuppen.
1. ‘Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull’ (Lej på Viaplay, Blockbuster og Apple TV+)
Intet er dog så dårligt som den fjerde film i serien om den piskesvingende arkæolog, Indiana Jones. Det kom ikke som nogen overraskelse, at hat og pisk skulle støves af.
Men Indiana Jones og Plexiglaskraniets Forbandelse manglede alt, hvad der gjorde de gamle film så fantastiske. Og en stor del af fejlene ligger i, at det SKAL være en Indiana Jones-film.
Hvis man ser ud over problemerne, der opstår ved at introducere Indiana Jones’ søn, som var et tydeligt forsøg på at køre Shia LeBoeuf (Honey Boy) i stilling som arvtager, er der truffet en stribe af andre dårlige valg i filmen.
Som for eksempel at lade det hele ende med en UFO og at de kommunistiske skurke i høj grad er en kopi af de tidligere films nazister, og så selvfølgelig den fornærmende elendige scene hvor Jones overlever en atombombesprængning ved at gemme sig i et køleskab.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Big Bug’ er et skræmmende blik ind i fremtiden
LÆS OGSÅ: Verdens mest kendte voldtægtsmand: anmeldelse af ‘We need to talk about Cosby’
LÆS OGSÅ: Nye film på Netflix i marts 2022