Tæt på forfatteren: Elly Griffiths

Foto: Gads Forlag

Elly Griffiths er en forfatter, der egner sig til enhver læser, uanset aldersgruppe og favorit genre.

I denne artikel kan du komme helt tæt på forfatteren Elly Griffiths. Først må vi hellere nævne, at Griffiths’ rigtige navn er Domenica de Rosa.

Men da hun begyndte at skrive krimier, sagde hendes agent, at det navn altså slet ikke duede. Det lød jo som noget fra en kærlighedsroman. Og således blev krimiforfatteren Elly Griffiths født.

Kort sagt skal du give dig i kast med Griffiths bøger, da du med garanti vil blive opslugt af de forskellige mysterier og temaer, som hver bog byder på, samt at man ikke kan sætte en finger på oplæseren Randi Winther.

Hvem er Elly Griffiths

Griffiths’ fars familie er italiensk og en god portion af dem indvandrede til England, hvor faderen mødte Ellys engelske mor og blev forelsket.

Deres datter kom til verden i 1963 i London, men var kun fem år, da hele familien flyttede til en lille landsby uden for kystbyen Brighton i Sydengland. Griffiths bor i øvrigt stadig i byen med mand, børn og kat.

Foto: Sara Reeve

Hun vendte dog tilbage til London for at læse engelsk ved King’s College. Derefter fik hun job hos et af verdens største forlag, HarperCollins. Men det var først, da hun var på barselsorlov efter at have født tvillinger, at hun gav sig i kast med sine egne forfatterambitioner.

Griffiths’ skrivestil er enkel og letforståelig, samtidig med at vi som læsere lærer noget gennem bøgerne. Det er tydeligt, at hendes mand er arkæolog, og har været med til at researche.

LÆS OGSÅ: De fem bedste krimiforfattere du ikke kommer udenom

Derudover bærer hendes bøger præg af den helt rette blanding mellem hæsblæsende action og personer, der virker ægte, er fejlbarlige og som udvikler sig.

Elly Griffiths har efterhånden skrevet en del bøger, hvoraf mange er oversat til dansk. Det danske publikum har taget godt imod hende, og denne læser håber i al fald, at resten af bøgerne også bliver oversat til dansk.

Griffiths’ Ruth Galloway-serie

Elly Griffiths skriver primært thrillers, så hendes bøger er fyldt med mysterier. Derudover skriver hun gerne i serier. Dette kan også ses i listerne herunder.

Bøgerne i Elly Griffiths’ Ruth Galloway-serie er de bedst kendte bøger fra hendes hånd, men hun har skrevet flere andre bøger.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: “Sagen i Johanna Mos ‘Natsangeren’ bliver lige så gribende, som var man en af områdets borgere”

Galloway-bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden, da hver bog beskæftiger sig med en enkelt sag, som afsluttes inden for hver bog. Ikke alle bøger i serien er endnu udkommet på dansk, men indtil videre findes otte Ruth Galloway-bøger i dansk oversættelse.

Serien er en såkaldt ‘hyggekrimiserie’, der kombinerer genrens stærkeste spændingsgreb med fremragende personskildringer og personhistorier, der er umulige ikke at sympatisere med. I serien finder du bøgerne: Pigen under jorden, Løgnens hus, Huset på klippen, Døden på museet, Det tavse vidne, De udstødte, Stemmer fra graven, Kvinden i blåt og Det første juletræ.

Foto: Gads Forlag

Ruth Galloway-serien handler om den rapkæftede arkæolog og knogleekspert Ruth Galloway. Sagerne handler ofte om nye mord, som trækker tråde til knoglefund, der går flere årtier tilbage. Derfor er det oplagt, at politiet hver gang kontakter Ruth Galloway, der hurtigt kan datere fyrre år gamle barneknogler eller adskille en nylig afdøds knogler fra et skelet, der har ligget begravet i længere tid.

Julespecialudgivelsen Det første juletræ placerer sig handlingsmæssigt mellem fjerde og femte bog. Bogen handler om, hvordan tingene ikke helt går som planlagt, da Ruth beslutter, hun for første gang skal fejre rigtig jul for sin etårige datter.

Nyeste skud på stammen

Døden mellem linjerne er titlen på den nyeste bog af mesteren Elly Griffiths, og bogen er samtidig den første bog i serien om kriminaloverbetjent Harbinder Kaur.

I Døden mellem linjerne møder vi litteraturunderviser Clare Cassidy, der lever og ånder for sit fag, og hvis undervisning bærer præg af hendes særlige passion for gotisk litteratur – allerhelst skrækhistorierne af R.M. Holland.

LÆS OGSÅ: Tæt på forfatteren: Chris Carter

Det sætter derfor en frygt i Clare, da en af hendes kolleger bliver dræbt, og man finder et citat fra en Holland-bog hos ofret. Kender Clare morderen? Clare har brug for at lette sit hjerte, og tyr til sin dagbog – men da dagbogen begynder at skrive tilbage til Clare, bliver det først rigtig uhyggeligt.

Clare ser, hvordan hendes liv begynder at ligne hændelsesforløbet i en af hendes yndlingsromaner, og det gør hende på én gang skrækslagen og beslutsom: Hun må stramme sig an, hvis hun skal nå at skrive slutningen om.

LÆS OGSÅ: 5 inspirerende biografier, der giver dig gåpåmod i hverdagen

I Døden mellem linjerne er der både sans for stemning, plot, karakterer og miljø, og er du vild med Ruth Galloway-serien eller elsker du den klassiske krimi, er Døden mellem linjerne et godt sted at læse videre.

Også noget for børn

Mit navn er Justice-serien er Elly Griffiths’ spændende detektivserie for børn i 9-12-års alderen.

Historien foregår i England i 1930’erne, og handler om Justice Jones, der er 12 år og går på en snobbet kostskole, hvor alt handler om konkurrence. Med en advokatfar – ovenikøbet en kendt én der er kendt – og en mor, der har skrevet den ene detektivroman efter den anden, peger alle pile i retningen af, at Justice skal blive en knivskarp detektiv. Og det bliver hun! Ovenikøbet en cool og sympatisk én af slagsen.

LÆS OGSÅ: Top 5: De bedste Disney-film

I seriens første bog får Justice sat sine evner på prøve, da hun og alle andre på kostskolen pludselig en dag bliver fanget af et voldsomt snevejr. Da det også begynder at storme, er kostskolen totalt isoleret, og nu begynder uhyggelige ting at ske.

Griffiths er en forfatter for alle

Griffiths har også skrevet bøger under sit fødenavn Domenica de Rosa. Som de Rosa bærer hendes bøger præg af at være kærlighedsromaner, hvis handlinger er fulde af drama og romantik. Samtidig udfolder de sig i skønne italienske omgivelser. Bøgerne er ikke skrevet som en serie, og du kan derfor læse dem i lige den rækkefølge, du vil.

LÆS OGSÅ: 5 film og serier til dig, der elsker Bridgerton

Så uanset om du er til hyggelig krimi på landet, børnebøger eller romantik, har Elly Griffiths noget at byde ind med. Griffiths og Chapter i fællesskab er noget af en tidsrøver, men det er tid i godt selskab – og så er det jo ikke helt tabt.

Chapter er den danske bogbranches egen lydbogs-app. Derfor kan Chapter tilbyde dig en større litteratur-oplevelse end andre apps. I Chapters univers kan du lade dig inspirere af forfatterne selv, få anbefalinger fra vores redaktører og vælge din næste bog blandt tusindvis af lydbøger og e-bøger i alle genrer.

Med Chapter kan alle være med – og med deres fleksible priser behøver du ikke engang være en læsehest for, at det kan betale sig. Abonnementet Chapter Flex giver dig 12 timers forbrug for bare 69 kr./md. Og bruger du ikke alle timerne den ene måned, så overføres de helt automatisk til den næste måned.

Så det er bare op på lyttehesten, Danmark…

LÆS OGSÅ: 5 film, der vandt en Oscar, de ikke havde fortjent

LÆS OGSÅ: 5 fortællinger, der gør dig klogere

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like