Tæt på Forfatteren: Leonora Christina Skov

Foto: Politikens Forlag

Er du til barndomstraumer, der kan mærkes helt ind i sjælen, og fuld knald på både plot og stemning?

Så bør du hoppe ombord i Leonora Christina Skovs svulstige og smertefulde romanunivers, hvor forældresvigt, mobning, afpresning, venskabsbedrag, kærestemisbrug og seksuelle perversiteter vælter rundt i det ene farverige univers efter det andet.

Kom med tæt på forfatteren Leonora Christina Skov – hendes barndom, karriere, værker m.m. På den måde kan du bedre vurdere, om hun er en forfatterinde for dig. Vi vil nu anbefale alle at give hendes bøger en chance!

Anmeldelse: ‘Det samme og noget helt andet’ er en stærk fortælling om sorg og familie

Du finder nogle af Leonora Christina Skov’ bøger på Chapter. Og ved at oprette dig som bruger, får du 40 dages gratis adgang til streamingtjenesten, hvor du har fri adgang til alt indhold på Chapter.

Leonora gør sin entré

Jeg mødte Leonora Christina Skov første gang som studerende, da hun generøst gik med til at lade sig interviewe til en opgave om anmelder-branchen i Danmark. Og hvordan aviserne, forudsigelige som en dårlig TV-serie, konstant castede mavesure mænd til at anmelde bøger fra unge kvinder, og omvendt også castede vrede feminister til at anmelde romaner af selvoptagede knudemænd.

Leonora Christina Skov var én af dem, der i medierne hyppigt blev hånet og udskammet for både sine romaner, sine meninger og endda sit udseende.

Foto: Politikens Forlag

Jeg og resten af min læsegruppe indfandt os i god tid på Leonoras stamcafé på HC Ørstedsvej på Frederiksberg i København. Med splinternye batterier i diktafonen, og fingrene klar på tasterne stirrede vi mod café-indgangen i spændt forventning, om at møde den umådeligt produktive anmelder, forfatter og debattør.

Og ind trådte Leonora. Tårnhøj på tårnhøje hæle. Sort hår, hvid hud, røde læber og markerede, konfronterende øjne, indrammet af en glamourøs pelskrave og en duft af parfume i en prisklasse, der ikke er studerende forundt. En mellemting mellem en Hollywood-stjerne og en Disney-heks.

LÆS OGSÅ: 10 film og serier du skal glæde dig til i 2021

Det er ikke for meget sagt, at vi var betagede af den kloge, glamourøse, succesfulde forfatter, Leonora. Men hun har ikke altid været Leonora. Engang var hun bare Christina fra Helsinge.

Christina fra Helsinge

Christina Skov vokser op i Helsinge i 1980’erne, og bruger det meste af sin tid på sit pigeværelse med de hvidmalede træreoler og moderens hjemmesyede vægtæppe med Elefantens vuggevise. Dette bliver hængende indtil Christina er langt op i teenageårene, for ikke at såre moderens følelser. For så får man nemlig skæld ud, når far kommer hjem.

Christina står hver dag op klokken halv syv, og tager det tøj på, som moderen har lagt frem til hende. Så sætter hun sig til morgenbordet, som hendes far har dækket op aftenen forinden. Hjemme hos Christina spiser man sundt. For tyk er noget af det værste, man kan være.

LÆS OGSÅ: 5 inspirerende biografier, der giver dig gåpåmod i hverdagen

Mor er økonoma med et halvtidsjob på et plejehjem. Far er gammel militærmand, og er nu leder i en økonomiafdeling. Flid kommer man langt med. Slendrian, sløseri og sjuskedorte bruger man ikke hos familien Skov i Helsinge.

I skolen bliver Christina drillet. ”Stræber-Skov” kalder de andre hende. Men hvis hun ikke konstant har hånden oppe i timerne, falder karaktererne og ligeledes forældrenes agtelse. Så Christina går all-in på den kiksede stræber-type, og ifører sig frivilligt sin mors tøj og en alt for stram og slet ikke tidssvarende frisure. Til gengæld trækker hun topkarakterer hjem i bunkevis.

Drømmen om at være en anden

Fritiden bruger Christina på at skrive. Enten er det breve til sine 160 pennevenner eller fantasifulde historier til sig selv – og til samtlige danske forlag, der høfligt afviser hendes manuskripter, og opfordrer hende til at blive ved med at skrive.

LÆS OGSÅ: Tæt på forfatteren: Elly Griffiths

Men man kan ikke leve af at skrive, siger hendes forældre. Man skal også have et rigtigt job, og det kræver en god uddannelse, hvilket kræver gode karakterer. ”Jeg føler mig ikke længere som et menneske. Jeg føler mig som en maskine, der spytter karakterer ud,” skriver Christina i sin dagbog.

Når Christina ikke skriver eller laver lektier, læser hun. Om selvmord, blindhed, personlighedsspaltninger, psykoser, depression og spiseforstyrrelser. Christinas forældre er forargede over hendes valg af interesser, som de kalder ”specielle”. Speciel er noget af det værste, man kan være. Bortset fra tyk.

LÆS OGSÅ: Timothée Chalamet skal spille unge Willy Wonka i kommende prequel

Derfor sørger Christina også for at cykle femten kilometer fire gange om ugen. For selv med sin mors diæt kræver det en indsats at være 180 cm høj og holde vægten nede på de 54 kilo, der kan spare hende for foredragene om, hvilke madvarer der feder.

Men Christina drømmer om at blive en helt anden. Én med kraftig make-up, kropsnært tøj og en svulmende timeglasfigur, der lever af at skrive. Og hun skal hedde Leonora.

Bøgerne

Rygsvømmeren (2000) er (debut)romanen om en ung kvinde, der som huslærer i en præstegård for to børn bliver en erstatning for børnenes afdøde mor og en fraværende far. I brudstykker af drømme og erindringer trænger dårlige minder sig på både fra et parforhold, hvor hun lod sig udnytte, og en barndom, hvor misbrug slog (måske varige) skår i fortællerens selvfølelse.

Champagnepigen (2007) er (gennembruds)romanen om en succesfuld forfatter (men mest blogger), der klynger sig til sit glansbillede liv med en lækker, klog mand, to perfekte børn, en succesfuld karriere og en luksuriøs herskabslejlighed midt på Frederiksberg.

LÆS OGSÅ: Forår i luften: 5 romantiske lydbøger

Men glansbilledet rives i stykker af både fortiden og nutidens hemmeligheder, herunder et forkrøblet sexliv, fordærvet uskyld og den slags ondskab, man ikke kan flygte fra ved at flytte til København og skifte navn fra Linda til Linn.

Silhuet af en synder (2010) er en gotisk (slægts)roman, der udspiller sig på et sydsjællandsk gods i 1941. En ung kvinde ved navn Nella vender tilbage til sit barndomshjem, der efter moderens død skal sælges. Derfor må der ryddes op i familiens gamle sager. Under oprydningen finder Nella oldfruens gamle dagbøger gemt væk under gulvbrædderne, og det vælter følgelig frem med familieskeletter, fortrængte barndomsminder og dystre slægtsforbandelser.

Relatérbare fortællinger

Uanset om handlingen udspiller sig i en præstegård på landet, i en herskabslejlighed i hovedstaden eller på et gods under 2. Verdenskrig, er Leonora Christina Skovs universer umådeligt relatérbare.

Det skyldes, de helt menneskelige ligtorne, vi alle jokker rundt i og kender smertejaget fra. En mor, der kritiserer, en far, der skælder ud. Glansbilledet, man prøver at skabe, minderne man prøver at glemme, hemmelighederne, man prøver at skjule og roen, man prøver at finde.

LÆS OGSÅ: Guide til nye podcasts: 5 podcasts du kan høre i juni

Den, der lever stille (2018) er den selvbiografiske fortælling, om Leonora Christina Skovs opvækst – en historie, hun først kunne fortælle efter sin mors død i 2015. Den evige stræben efter anerkendelsen både fra forældre og fra sine jævnaldrende, trangen til at blive elsket, der kan blive så stærk, at man ikke kan mærke, at man er elsket, og valget mellem det stille liv uden konflikter og det frie liv, hvor man er helt og fuldt sig selv med alle de smertefulde ofrer, det kræver.

Foto: Politikens Forlag

Hvis ikke vi taler om det (2021) er den naturlige fortsættelsen til Den, der lever stille. Vi følger både voksne Leonora og hendes kamp for at bryde igennem som forfatter, samt hendes succes og foredragsturné. Samtidig er der den lille pige fra Helsinge, hvis fordømmende forældre har lagt kimen til en endeløs række af den voksne kvindes valg og vildfarelser.

Foto: Politikens Forlag

TIP!

Smut ind på Instagram og find @leonorachristinaskov, hvis du vil boltre dig i en skøn vekslen mellem knivskarpe billeder fra Leonoras dekadente kendisliv og hendes herskabslejlighed på Frederiksberg. Lejligheden bugner af bøger, parfumer, lysekroner, fantastiske farverige kjoler og glitrende stiletter på den ene side. Og så på den anden side falmede 80’er billeder fra hendes triste barndom og ungdom i provinsen med brune tapeter, turkise træningsdragter, blomstrede hårbøjler og fremtvungne smil.

LÆS OGSÅ: God underholdning: 5 udsendelser der får smilet frem

Og så har hvert eneste billede selvfølgelig dybt medrivende personlige beretninger og bekendelser fra fortiden såvel som fra nutiden.

Chapter er den danske bogbranches egen lydbogs-app. Derfor kan Chapter tilbyde dig en større litteratur-oplevelse end andre apps. I Chapters univers kan du lade dig inspirere af forfatterne selv, få anbefalinger fra vores redaktører og vælge din næste bog blandt tusindvis af lydbøger og e-bøger i alle genrer.

Med Chapter kan alle være med – og med deres fleksible priser behøver du ikke engang være en læsehest for, at det kan betale sig. Abonnementet Chapter Flex giver dig 12 timers forbrug for bare 69 kr./md. Og bruger du ikke alle timerne den ene måned, så overføres de helt automatisk til den næste måned.

Så det er bare op på lyttehesten, Danmark…

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Yahya – den fødte digter’ giver os mere end bare overskrifter

LÆS OGSÅ: Anbefaling: 3 danske fantasybøger, der er et lyt værd

Total
39
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like