Tæt på forfatteren: Robert Galbraith

Foto: Gyldendal

Er du i tvivl om, hvilken bog du skal gå i gang med som den næste? I så fald skal du læse med i vores artikelserie ”tæt på forfatteren”, hvor vi guider dig til nye og fremragende fortællinger inden for forskellige genrer.

I denne første “tæt på forfatteren”-artikel sætter vi fokus Robert Galbraith. Galbraith står bag krimiserien om Cormoran Strike, og udgav i 2020 femte bind i serien.

Det er en bogserie, du simpelthen ikke kommer uden om, hvis du er fan af krimi-lydbøger. Og så kan alle bøgerne endda lyttes til via Chapter, så det er bare med at komme i gang!

Harry Potter-mor står bag pseudonymet Robert Galbraith

Først og fremmest må vi hellere skynde os at pointere, at Robert Galbraith faktisk er et pseudonym. Bag navnet står den velkendte J. K. Rowling, der tog verden med storm med serien om Harry Potter. Gennem årene har Rowling udgivet en lang række bøger, der knytter sig til det magiske univers. Faktisk har hendes litterære succes og filmatiseringen af bøgerne, gjort hende til en af de rigeste personer i England.

LÆS OGSÅ: Guide til lydbogstjenester

Dog resulterede den massive popularitet i, at Rowling følte, hun blev nødt til at udgive under et pseudonym, hvis hendes fremtidige bøger skulle bedømmes på egne præmisser frem for at blive sammenlignet med de forrige værker. Selvom det nu er alment kendt, at det er Rowling, der står bag pseudonymet Robert Galbraith, har hun valgt at fortsætte med at udgive serien under Galbraith-navnet.

Før vi vender blikket mod Rowlings nye bogserie, kan vi med fordel sætte en smule fokus på hende som person:

  • Født den 31. juli 1965
  • Gift med Neil Murray siden 2001
  • Mor til tre børn
  • Uddannet ved University of Exeter
  • Udgav den første Harry-Potter bog i 1997

Velfungerende krimi i ørerne

Rowling har kastet sig over en helt anden genre, end man er vant til at se hende arbejde med til Cormoran Strike-serien. Frem for at skrive fantasy-romaner, er hun nemlig nu gået hen til at skrive krimi-romaner. I 2020 udkom femte bind i serien om privatdetektiven Cormoran Strike. Bøgerne i serien er: Gøgens kalden, Silkeorm, Ondskabens høst, Den hvide død og Ustyrligt blod.

LÆS OGSÅ: De 5 bedste true crime-podcasts

Alle fem bøger har formået at blive anerkendt internationalt. Faktisk optræder de alle på diverse bestsellerlister. Det er altså helt sikkert en krimifortælling, der fungerer. Selvom hver bog har et nyt fokus, og mord eller forsvinding som skal opklares, er der nogle gengangere. F.eks. følger vi konsekvent Cormoran Strike og partneren Robin Ellacott. Serien udforsker således ikke kun diverse forbrydelser, men giver også mulighed for at leve sig ind i hovedkaraktererne og deres liv.

Du har mulighed for at lytte til alle bøgerne af Robert Galbraith på lydbogstjenesten Chapter. De er indlæst af Henrik Hartvig Jørgensen, der ikke er uvant til at arbejde med oplæsning af bøger. Af den grund kan du roligt regne med at få en behagelig lytte-oplevelse, hvor du virkelig kan zoome ud fra hverdagens stress og jag.

Se karaktererne komme til live på HBO Nordic

Hvis du er typen, der godt kan lide at læse en bog for derefter at se den som serie, er der blot endnu en grund til, at du skal læse denne krimiserie. Det skyldes, at de tidligere bøger faktisk allerede er blevet filmatiseret som en serie. De første afsnit blev gjort tilgængelige i 2017, og kan streames på HBO Nordic. C.B. Strike: Lethal White har kunnet streames fra slutningen af januar 2021.

Alle indspilninger af denne serie er i miniserie format. Dette skyldes netop bøgernes opbygning, hvor vores hovedkarakterer går igen, men hvor alle andre karakterer og handlingsforløb i en vis grad står uafhængigt af hinanden. Det er altså ikke en almindelige krimiserie, såsom NCIS, Criminal Minds, Barnaby etc.

LÆS OGSÅ: De bedste true crime: 5 dokumentarer, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen

Helt overordnet set kan vi ikke sige andet, end at du skal give Galbraiths / Rowlings bøger et lyt, hvis du er fan af krimi. Og falder du pladask for bogserien, kan du glæde dig til mange flere bøger i Strike-serien. Rowling har nemlig udtalt, at hun regner med at udgive minimum 13 bøger i bogserien.

Som nævnt kan de alle lyttes til eller læses på Chapter, som er Danmarks nye lyd- og e-bogsapp. De har forskellige medlemskaber, så du har rig mulighed for at finde et medlemskab, der passer til dig og dit behov. Med Vi Elsker Streaming kan du endda få 30 dages gratis lytning!

Total
21
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like