Anmeldelse: Tættere på Ray Donovan end nogensinde

Ray Donovan: The Movie / Cara Howe - Showtime.
Ray Donovan: The Movie / Cara Howe – Showtime.

Ray Donovan: The Movie er mørk helt ind til benet

Helt ind i det mørke sind. Finale-filmen Ray Donovan: The Movie er et meget intenst og flot punktum på en farlig og lækker serie.

Ray Donovan: The Movie på Paramount+ er en god film, en flot film og en film, nogen virkelig har haft lyst til at lave. Men det er ikke en film for dem, der ikke har set serien. Derfor er denne anmeldelse også en krafttig opfordring til at se serien Ray Donovan – alle sæsoner. Jeg spoiler ikke noget, så bare læs videre før du går i gang.

Den lækre serie

Serien er mere liret end filmen med lækre ture over det lækre Los Angeles og byens lækre mennesker. Den er mere peppet op med kendte skuespillere på besøg i sæsonerne. Der er romantik, humor i små men fine mængder, og så kan jeg stadig ikke komme mig over, hvor godt Liev Schreiber ser ud i suit med et baseballbat over skulderen. Lækker og farlig.

Titelkarakteren Ray Donovan er fixeren med de værste klienters værste problemer. Han er de rige, de berømte, de forkælede og de sartes handyman. Det glødende kul skal konstant rages ud af de brændende huse. Og med tiden finder man ud af, at det her ikke kun handler om det korrupte Los Angeles. Det handler også om et brændt barn, der prøver at få livet til at give mening for dem, han elsker. Det bedste, han kan, er at rydde op i affaldet fra Hollywoods top.

Slutningen på sagaen om Ray Donovan er her i filmen kogt ned og flot reduceret til kun at fokusere på familien. Det er her mellem faren, brødrene og søsteren, det hele begyndte, og her det kommer til at ende. Regnskaberne skal gøres op, for det er tid. De sidste løgne skal frem, og en eller anden form for retfærdighed skal findes.

Familien 

Hele familien Donovans historie startede med en opvækst i Boston. I serien hopper vi på i Los Angeles og følger dem til New York. Og nu kommer alle folk og alt mørket hjem igen til Boston. Krøniken følges til dørs. Filmen er et stort tungt punktum for familien Donovan. Der har været svigt og selvhad til alle måltider. En troværdig og forfærdelig opvækst vises gennem det voksne liv. Det svære og ubærlige rulles ud med sammenbidt fjæs. Ray og familien kan ikke elske sig selv.

Liev Schreiber (Scream, X-men og Chuck) er igen skarp og plaget som Ray. Jeg har ikke set et bedre portræt af et selvhad i balance. Jon Voight (Heat og Mission: Impossible) er stadig forrygende som den kaotiske far i familien Donovan. Forrygende og charmerende som gammelmands-gangster. Og forrygende kynisk med sine snedige rævestreger, der konstant ofrer andre.

Resten af castet ramme en nerve, der er så sjælden. Lige dele kynisme, kærlighed og muthed blandes i et elskeligt og klokkerent forståeligt mix. Det er en stor holdpræstation.

Flot som film

Det kan lande enormt fladt, når en serie skal rundes af med en film. Det er min frygt hver gang, at det bliver for pænt, for ambitiøst eller for voldsomt. Derfor er det meget lækkert at se en af mine yndlingsserier afsluttet med respekt for karaktererne og sans for arch-historien.

Ray Donovan: The Movie er simpelthen i balance med sig selv, og med de syv sæsoner den sætter et punktum for. Ray Donovan: The Movie er mørkere end serien nogensinde har været. Den coolness, der hvilede over serien, er næsten væk.

De lettere elementer fra Los Angeles med farverige typer, lidt romantik og humor er væk. I stedet ser og mærker vi nærmest en lang sitrende følelse. der vikler og drejer sig rundt, indfanger fragmenter og former en historie om smerte. En smerte der må stoppes.

Renselse og genfødsel

Temaerne samles og forenes i smukke scener med en knude i maven. Det handler om synd, syndsforladelse, renselse og genfødsel. Det handler ikke om kriminelle, der har gode grunde til det slemme. Det handler om en familie med en ultimativ destruktiv last, hvor de hader livet men håber og nægter at dø. Det handler om arven fra familien, om de manglende svar fra religionen og om livets helt umulige valg.

Ray Donovan: The Movie starter med en dødsscene. Baggrunden er en skududveksling i sidste episode i sidste sæson af serien. Vi ved hvem, og nu kommer efterspillet i filmen. Men der er mere. Et flash forward til en anden død to minutter inde i filmen giver begyndelsen og enden. Vi får en tilståelse, der følger os gennem filmen, uddybes og forklares. Vi er nærmest med på briksen hos psykologen, der lytter intenst og nærværende. Vi følger en vej til renselse. Vi forstår, at noget er nået til vejs ende. Hvornår og hvordan forløses først til sidst. Værsgo – Ray Donovan er spænding for alle pengene.

Rays datter Bridgit søger svar og får dem. Der ryddes pænt op for seeren, så familiens knuder løsnes en smule og giver bedre mening. Hun er vores detektiv ind i Boston-familiens mørke. Og her har vi endnu et af temaerne, arven fra familien. Hun kan tage imod eller omforme eller afvise. Hun skal forholde sig til arven, den tunge skygge, hun slipper ikke. Og hvordan hun gør det, er spændende.

Fakta om ’Ray Donovan: The Movie’
Skabt af: David Hollander
Manuskriptforfattere: David Hollander og Liev Schreiber
Medvirkende: Liev Schreiber, Jon Voight
Premieredato: 15. januar
Streamingtjeneste: Paramount+

LÆS OGSÅ: Tiden Værd: De bedste film og serier i 2021

LÆS OGSÅ: De 5 bedste gangsterfilm

LÆS OGSÅ: Nye film på Netflix i januar 2022

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like