Top 5: De bedste film af Anders Thomas Jensen

Foto: De Grønne Slagtere/Viaplay

Den danske konge af grænsesøgende sort komik har måske givet os nogle af dansk films bedste citater. Men hvilke film af Anders Thomas Jensen er de bedste?

Han laver film om elskelige provins-kannibaler, voldelig æggepustning, skæve eksistenser, traumebearbejdelse og med tvist af gyldne citater til middagsbordet.

Anders Thomas Jensen er for anden gang aktuel med Retfærdighedens Ryttere på biografernes store lærreder, og derfor har vi samlet top 5 af ATJ’s bedste film.

5. Valgaften (1998)

I 1999 vandt ATJ endelig en Oscar-statuette for Bedste kortfilm efter at have været nomineret i både ’97 (Ernst & lyset) og ’98 (Wolfgang).

I Valgaften spiller Ulrich Thomsen hovedrollen som den unge idealist Peter, der har glemt at sætte sit kryds, inden stemmestederne lukker. På sin hektiske vej til afstemningsstedet møder han en række taxachauffører med utrolig lyst til at diskutere alle sider af det politiske spektrum.

LÆS OGSÅ: De 5 bedste film og serier i 2021 indtil videre

Peter må vælge, om han vil forsvare sine egne holdninger eller forblive neutral og forspilde sin stemme. ATJ’s Oscarbelønnede kortfilm sætter karikeret demokrati og racisme under debat, og Ulrich Thomsens portræt af en voksende frustration og tvivl på demokratiet sidder spot on.

4. Adams Æbler (2005)

Foto: Adams Æbler/Viaplay

Æble-problemstillingen går igen sammen med flere tematikker fra Blinkende Lygter. I Adams Æbler møder vi ny-nazisten Adam, der er blevet dømt 12 ugers samfundstjeneste. Han kommer under vingerne hos præsten Ivan, der sætter en dyd i at hjælpe sine medmennesker: alkoholikerne, tankstationsrøveren og nu Adam.

Hemmelighederne står i kø for at blive afsløret, når Adams Æbler begiver sig ud i at skildre tro, traumer og fornægtelser. Det er en barsk fortælling, der ikke lægger fingre imellem.

Adams Æbler kan streames på Viaplay.

3. De grønne slagtere (2003)

Foto: De Grønne Slagtere/Viaplay

”Svend, nu har du en pølse på hovedet igen”. Hvor mange skuespillere uddanner sig i troen om, at de flere gange i deres liv får muligheden for at spille kannibal? Højst sandsynligt få, men for ATJ’s hofskuespiller, Mads Mikkelsen, er det ingen undtagelse.

I De grønne slagtere spiller Mads Mikkelsen den kiksede provinsslagter Svend Sved, der i plettet slagter-skjorte og med Danmarks højeste hårgrænse lader marinerede menneskeofre flyve over disken.

”Vær sød at pege den giraf et andet sted hen, så vi kan komme tilbage til en nogenlunde ordentlig dialog igen.” Ikke nok med, at Mikkelsen to gange har fået lov at spille kannibal, så får Lie Kaas også to gange i De grønne slagtere lov til at portrættere ATJ’s skæve eksistenser. Han spiller nemlig en dobbelrolle, der giver skuespilleren mulighed for at vise danskerne sit humoristiske talent med Bjarnes evnesvage tvillingebror, Eigil, der finder slagternes hjerter på bunden af køledisken.

LÆS OGSÅ: Genindspilning af ‘Druk’ solgt på auktion til Leonardo DiCaprios produktionsselskab

Den er muligvis filmhistoriens sjoveste kannibalfortælling, der portrætteres særdeles fremragende af Mikkelsens Svend Sved og Nikolaj Lie Kaas’ Bjarne, der tilsammen udgør et umage og elskværdigt slagterpar.

Du kan streame De Grønne Slagtere på Viaplay hvis du savner et rigtig godt grin.

2. Retfærdighedens ryttere (2020)

Retfærdighedens ryttere er ATJ’s nyeste skud på stammen og måske en af de bedste film, han har lavet siden Blinkende Lygter.

I Retfærdighedens ryttere må soldaten Markus vende hjem fra krig for at tage sig af sin datter, da hans kone dør i en mystisk togulykke. Men er det nu også en ulykke? Statistik-nørden Otto, der også var ombord på toget, mener ikke, at der er tale om en ulykke. Sammen med hans to excentriske venner, Lennart og Emmenthaler, mener han at have beviser.

LÆS OGSÅ: 5 kultklassikere, som alle bør se mindst én gang

Sammen opsøger de Markus, der er fast besluttet på at tage ud på et retfærdighedstogt for at få hævn over sin kone.

ATJ forbinder skæv humor med mørk realisme og formår at give seerne en perfekt sammensat cocktail af komisk vold, absurde skænderier og gyldne replikker. Den er tankevækkende, grov og helt sin egen.

1. Blinkende lygter (2000)

Foto: Blinkende Lygter/Viaplay

Det er en syg høne, der har lagt det æg der”. Behøver vi overhovedet at sige mere? Puste æg-scenen fra Blinkende Lygter har for altid brændt sig fast i dansk filmhistorie. Vupti-bupti, en knytnæve lige i smasken.

ATJ’s bedste film er uden tvivl en nyklassiker, der er både humoristisk, opfindsom, barsk og i aller højeste grad rørende, når cremen af dansk skuespil, Mads Mikkelsen, Ulrich Thomsen, Nikolaj Lie Kaas og Søren Pilmark folder sig ud som vaneforbrydere og BFF’s.

De fire venner snyder en mafiaboss og stikker af med 4 millioner kroner. De har mafiagruppen lige i hælene og beslutter sig for at gemme sig i en nedlagt kro – her opstår nye hobbyer, som æggepustning, digtoplæsning af ”Ove Ditlevsen” og ko-aflivning. Spørgsmålet er bare om nye hobbyer er nok til at starte et nyt liv uden at blive fanget i sin egen fortid?

Blinkende lygter er en effektiv action-komedie, der i bund og grund portrætterer mandlige venskaber og smertelig sjæleransagelse. Hvad, der ydermere gør den til en af dansk tids største filmskatte, er, hvordan netop udtalen i høj grad gør udtrykket, når de perfekte replikker leveres.

LÆS OGSÅ: Så du dem? 5 film og serier der gav os de største øjeblikke

”Det ska’ jeg da ha’. Det ska’ jeg da ha’. Det ska’ jeg da ha’, Torkild. Jeg ska’ da ha’ noget til næsen, ellers bliver jeg sindssyg.” Ulrich Thomsens abstinens-rant, Ole Thestrups jaaaaagning og Sofie Gråbøls forfærdelige æggepustning har i den grad givet guldkorn til danske filmcitater og populære memes på internettet.

Er det tid til et gensyn med de fire venner, kan du også streame Blinkende Lygter på Viaplay.

 

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Er det så virkelig vore bedste år af ‘Klovn’? 

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like