Verdens mest kendte voldtægtsmand: anmeldelse af ‘We need to talk about Cosby’

Bill Cosby / WE NEED TO TALK ABOUT COSBY / Foto: Mario Casilli/mptvimages/Courtesy of SHOWTIME.

I 2018 blev Bill Cosby dømt for voldtægt mod en kvinde ved navn Andrea Constand. Dommen lød på mellem tre og ti år, men i 2021 blev han løsladt, efter staten Philadelphias højesteret omstødte kendelsen i sagen.

Årsagen findes i et tidligere søgsmål mod skuespilleren. Her var sagen var endt med, at han skulle betale Constand 3,38 millioner dollars i erstatning for overgrebet, og advokaten i sagen havde afvist at rejse kriminel anklage mod Cosby, da han ikke vurderede det som muligt, at der ville blive fældet dom.

Det betyder ikke, at Cosby er blevet frikendt. Han er bare blevet løsladt, for han kunne faktisk ikke blive anklaget for voldtægt, da han allerede er blevet dømt til at betale erstatning for det.

Constand er ikke alene om anklagerne, for mere end 60 andre kvinder er trådt frem og har fortalt historier, der minder meget om hinanden. I kernen handler det om, at Cosby bruger narkotika til at bedøve kvinden og derefter benytter sig af den forsvarsløse tilstand til at dyrke sex med hende. Noget, der har stået på siden begyndelsen, af hans karriere.

Men Cosby er mere end bare endnu en magtfuld, rig mand med indflydelse, der udnytter den til at få noget på den dumme. Han er et ikon i amerikansk historie. En status han har fået ved at være det diametralt modsatte af en voldtægtsmand: En fornuftig, tryg, sund, familiefar, der viste Amerika fra den absolut pæneste side.

Amerikas far

Det er her, problemet opstår, og det er i høj grad også her, kernen af doku-serien, We Need To Talk About Cosby ligger.

Der findes ingen andre lande, der har en så voldelig og problematisk historik, når det gælder racerelationer mellem hvide og sorte.

Og Cosbys indflydelse på den del af den amerikanske pop-kultur, der har været med til at fremme de sortes plads i samfundet er umulig at ignorere. Han er med på listen over ikoner som Michael Jordan, Jesse Jackson og en stribe andre, der kan pryde sig med den ros det er, at have været med til at rykke ved en systemisk racisme.

Derfor gør det ondt for det sorte Amerika at anerkende, at en person som Bill Cosby kan være en voldtægtsforbryder.

Og som skaberen af We Need To Talk About Cosby også påpeger i serien, så der en velvilje til at dække over dem, der forbryder sig mod normen, hvis ellers de har været med til at bryde ud af de rammer, der ligger for sorte amerikanere.

Hvad er det, der er på spil?

Det er præcis, hvad Bill Cosby har gjort. Ikke kun for den sorte del af Amerika. For hele landet.

Betyder det, at alt det andet ikke gælder længere? Bliver den indflydelse, han har haft, slettet og rykker det verden tilbage?

Umiddelbart er det frygten, men We Need To Talk About Cosby svarer det spørgsmål med et bragende NEJ!

For i seriens lange række af personer, der bliver interviewet, kommer det igen og igen frem, at selvom det er skræmmende og problematisk, er det også nødvendigt, at hans ugerninger bliver fremhævet, og at det også bliver en del af debatten.

Det gælder både for dem der arbejdede med ham på showet, dem der er del af den stand-up-verden, Cosby også har færdedes i, og flere af de ofre, der har kæmpet for en stump af retfærdighed.

Og efter de fire afsnit, er det primære indtryk, at debatten er alting værd. Og så længe vi tør snakke om de ting, der både giver os ondt i maven og rykker ved vores fundamenter, så arbejder vi for at ændre verden til det bedre.

We Need To Talk About Cosby er ikke den hellige gral indenfor dokumentarserier, men den er nuanceret, gennemarbejdet og medrivende. Den forsøger ikke at lynche Cosby – det er som udgangspunkt allerede sket – men i stedet bruger den sine kræfter på at sætte debatten i front.

Hvor den hører hjemme.

Fakta om We Need To Talk About Cosby

Skabt og instrueret af: W. Kamau Bell
Medvirkende: Gloria Hendry, Lise-Lotte Lubin, Lili Bernard,
Sæson: 1
Afsnit: 4
Streamingtjeneste: Paramount+

 

LÆS OGSÅ: Ny krimidokumentar: Hovedmistænkt i Danmarks ‘Maddie-sag’ konfronteres for første gang

LÆS OGSÅ: De bedste true crime dokumentarer på Netflix lige nu

LÆS OGSÅ: Oscar-nomineret dokumentar får premiere på Paramount+

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like