Vi anbefaler: 5 film du bør se i januar

Ser du månen, Daniel / dr.dk / Foto: Martin Dam Kristensen

2022 er skudt i gang, og januarudsalget byder på mange fristelser. Det samme gør streamingtjenesterne.

Vi har før nævnt, 2022 bliver et dyrt, flot, travlt og spændende serie-år, men ser man på udgivelserne af film på streaming i januar, bliver der kamp til stregen om din opmærksomhed blandt diverse film- og serieplatforme. Her er et bud på de film, du bør se eller gense i januar.

Inglourious Basterds

Streamingtjeneste: Viaplay, 1. januar

Filmen Inglourious Basterds fra 2009 ligger på denne skribents liste over absolutte yndlingsfilm. Filmen, som er instrueret af Quentin Tarantino, er intet mindre end et mesterværk. Helt arrogant og overlegent har Mr. Tarantino valgt at omfortolke udfaldet af 2. Verdenskrig. Jep, du læste rigtigt. Meget kort fortalt er Inglourious Basterds historien om, hvordan planen om at snigmyrde toppen af det nazistiske styre kolliderer mellem en ung jødisk pige, Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent), og en broget blanding af jødiske soldater, hvor begge parter er drevet af hævn.

Filmen er spækket med ikoniske øjeblikke leveret af et fuldstændig perfekt cast, som pryder et gakket karakterkatalog. Eksempelvis Brad Pitt i rollen som Løjtnant Aldo Raine som for en aften er italiensk stuntman og leverer klodsede italienske gloser til perfektion. Arrivederci! Christopher Waltz er skræmmende genial i rollen som Standartenführer Hans Landa, der begynder filmen med at sende Shosanna på flugt. Au Revoir, Shosanna! Listen med geniale øjeblikke, baseret på et fantastisk manuskript, er lang, så uanset om du har set Inglourious Basterds eller ej, så se den. Igen. Nu.

I, Tonya

Streamingtjenste: Viaplay, 11. januar

Sæt kryds i kalenderen den 11. januar, hvor du på Viaplay kan se filmen I, Tonya. Filmen var nomineret til tre Oscars og vandt en enkelt. Desværre ikke for Bedste Kvindelige Skuespiller som gudesmukke Margot Robbie (Suicide Squad, The Wolf of Wall Street) ellers i den grad havde fortjent. Filmen er baseret på historien om virkelighedens kunstskøjteløber Tonya Harding, som fik frataget sine medaljer, da hun fik en dom for at have forhindret en efterforskning af overfaldet på en af hendes konkurrenter. Som i øvrigt var arrangeret af hendes eksmand, der bliver spillet af Sebastian Stan (Captain America, Falcon and the Winther Soldier).

“Der er ingen sandhed, alle har deres version af sandheden.” er en af de mange ildevarslende replikker fra en familie, hvor kæft, trit og retning-opdragelse virker som barnemad. Allison Janney (Niceville, Juno, The Hours) vandt sin Oscar for portrættet af den barske og hårde mor til Tonya Harding. Familiedynamikken er tragikomisk og underholdende, men med virkeligheden in mente er I, Tonya et uhyggeligt portræt af et miljø omkring amerikanske sportsgrene.

Værd at nævne er, at du også denne måned kan se fantastiske film som Vice, Papillion, Burn After Reading, Whiplash og The Hurt Locker på Viaplay.

De 5 bedste gangsterfilm

Ser du månen, Daniel

Streamingtjenste: DRTV, 1. januar

En anden film baseret på virkelige hændelser er danske Ser Du Månen, Daniel, som du kan se på DRTV fra det nye års start. Det er en enormt barsk film, der rammer knusende hårdt lige i hjertekulen. Historien er så urimelig voldsom, at det er svært at forstå virkeligheden i den. Niels Arden Oplev og Anders W. Berthelsen instruerer dog Esben Smed og co. i et overbevisende forsøg, der formår at gøre knugende ondt helt ind til knoglen.

Fotografen Daniel Rye beslutter sig i 2013 for at tage til Syrien for at dokumentere hverdagen, der fortsætter for de civile, på trods af at krigen raser. Daniel bliver taget til gidsel af Islamisk Stat og lever 13 måneder i fangeskab, mens familien derhjemme kæmper for hans frihed. Danmark forhandler som bekendt ikke med terrorister, og Daniels familie må hyre en gidselekspert i forsøget på at få ham hjem. En vigtig historie, en vigtig film.

Eternals

Streamingtjeneste: Disney+, 12. januar

Hvis ikke du nåede i biografen for at se, hvad Eternals er for en størrelse, beriger Disney+ os med muligheden den 12. januar. Den seksogtyvende film i Marvel-rækken tager hul på et helt nyt kapitel med helt nye superhelte. Eternals er en gruppe af udødelige, som har levet i skjul på jorden i tusindvis af år. Heltene har til formål at beskytte Jorden mod Deviants, som indtil nu har været udslettet. Men nu må Eternals samles igen for at beskytte jordens eksistens (åbenbart ikke kun for halvdelen af jordens befolknings eksistens, der ellers tidligere forsvandt med et fingerknips, det er blot en mindre detalje fra Avengers: Endgame, vi ikke taler om).

Holdet bag filmen tæller blandt andre Oscar-vindende instruktør Chloé Zhao (Nomadland), som har fået et bombastisk budget, og det ses meget tydeligt rent visuelt. Rollelisten som gruppen af Eternals tæller uhyre mange A-liste Hollywood-stjerner som Angelina Jolie, Gemma Chan, Richard Madden, Selma Hayek, Kumail Nanijani og Harry Styles. Ja, du læste rigtigt, One Direction-Harry Styles.

Den mest udødelige af de dødelige (en gang Jon Snow, altid Jon Snow) spiller som en af de få dødelige, nemlig Kit Harington. Hvordan filmen passer ind i hele Avengers-herlighederne må være op til den enkelte, men den skal helt sikkert ses.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: The Suicide Squad overgår sin forgænger med syvmileskridt

Booksmart

Streamingtjeneste: C More, 18. januar

Filmen Booksmart på C More er en skøn underholdende energibombe, som blandet andet er lavet til gymnasiernes 12-tals piger. Filmen handler om de to ambitiøse og socialt akavede buddies Amy (Kaitlyn Dever, Unblievable og Dopesick) og Molly (Beanie Feldstein, American Crime Story, Bad Neighbours).

Da highschool bliver afsluttet med topkarakterer, og drømmen om det helt rigtige college går i opfyldelse både for de ambitiøse og for de dovne skolekammerater, indser de to tøser, at de skulle have festet mere og arbejdet mindre. De mange fortabte nætter med fest og ballade skal indhentes på en enkelt nat, og det går ikke stille for sig. Booksmart er topunderholdende og vigtig for sin tid med et moderne syn på individualitet, ungdommen, køn og seksualitet. Se den på C More fra den 18. januar.

LÆS OGSÅ: 5 film og serier der binder os sammen

LÆS OGSÅ: Tiden værd: De bedste film og serier i 2021

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Metoo – sexisme bag skærmen

Total
12
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like