Viaplay filmatiserer kunstneren Edvard Munchs liv

Munch Viaplay
Mattis Herman Nyquist som den midaldrende Edvard Munch i filmen ‘Munch’ / Foto: Viaplay

Danske Jesper Christensen er med på rollelisten i den stort anlagte film om den norske maler Edvard Munchs liv. Filmen ‘Munch’ kommer på Viaplay til marts næste år. 

Den norske maler Edvard Munch (1864-1944) er mest kendt for sit maleri Skriget, der i 2012 satte ny auktionsrekord og blev solgt for svimlende 107 millioner dollar ved en auktion i New York – hvilket svarer til over 606 millioner kroner.

Han er således Norges største og mest kendte kunstner. Men mens hans kunst er kendt verden over, er hans dramatiske livshistorie ukendt for de fleste. Det vil Viaplay nu råde bod på med spillefilmen Munch, der først får premiere i de norske biografer 27. januar 2023 og siden eksklusiv premiere på Viaplay 24. marts.

Et komplekst billede

Ifølge pressemeddelelsen vil filmen fokusere på maleren Munch i de vigtigste og mest afgørende perioder i hans liv. Først og fremmest er der historien om den unge Edvard Munch, der oplever at blive forelsket i en gift kvinde, mens den efterfølgende periode omhandler hans nederlag som kunstner, efter hans udstilling bliver forkastet og afvist.

Edvard Munch Viaplay
Alfred Ekker Strande som maleren Edvard Munch i filmen ‘Munch’ / Viaplay

Siden er det Munchs dramatiske indlæggelse på en nerveklinik i København, hvor han tvinges til at tage sit største og mest afgørende valg, inden han i sit livs sidste fase kæmper en hård og svær kamp for at redde sin kunstneriske arv fra nazisterne under krigen.

De fire perioder giver tilsammen et nuanceret billede af den verdensberømte kunstner. De er alle skrevet af forskellige manuskriptforfattere (Frederik Høyer, Mattis Herman Nyquist, Gine Cornelia Pedersen og Eivind Sæther), og rollen som maleren Edvard Munch spilles ligeledes af fire forskellige skuespillere.

Munch Viaplay
Anne Krigsvoll som den aldrende Edvard Munch i filmen ‘Munch’ / Foto: Agnete Brun / Viaplay

En dansk kunstnerfilm på vej?

Edvard Munch spilles af henholdsvis Alfred Ekker Strande (Skam), Mattis Herman Nyquist (Headhunterne), Ola G. Furuseth (22 July) og Anne Krigsvoll (Kvinder i store herreskjorter).

Derudover spiller også Anders Baasmo (Kongens valg) og danske Jesper Christensen (James Bond: Spectre) to centrale roller i filmen.

Tidligere i år havde filmen Hilma om den verdensberømte svenske kunstner Hilma af Klint premiere – ligeledes på Viaplay – og det skal blive spændende at se, om streamingtjenesten har planlagt en trilogi af skandinaviske kunstnerbiografier, der slutter af med fokus på en dansk kunstner? Hvis vi må have lov at ønske, vil vi gerne pege på Vilhelm Hammershøi, Anna Ancher eller måske Kristian Zahrtmann?

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Hilma’ er en (lidt for) pæn og sober filmatisering af en vild kvindehistorie 

LÆS OGSÅ: Se dem mindst én gang i dit liv: De 5 bedste klassikere på Viaplay

LÆS OGSÅ: De 25 bedste svenske film nogensinde

 

Total
1
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like