Udvalget på streamingtjenesterne synes uendeligt, og visse aftener bruger man længere tid på at bladre end rent faktisk at se en film eller serie, der er tiden værd.
Man kan næste savne de gode gamle dage, hvor man faldt over en god gedigen actionbasker på en tilfældig tv-kanal, selv hvis det betød lange reklamepauser. Vi har vi valgt at gøre arbejdet for dig og skilt skidt fra kanel, så der kun er kvalitet tilbage til en aften med ren selvforkælelse, efter du har taget et kvalificeret valg.
Vi har udvalgt film og serier, der er så gode, at de er grobund for samtaleemner, længe efter du har set dem.
Booksmart
Booksmart er beskrevet som Superbad bare med piger, og selvom det ikke er helt forkert, så er det heller ikke hele sandheden. Skuespilleren Olivia Wildes spillefilmsdebut er både finurlig og hylende morsom – og mere speciel.
Veninderne Amy og Molly har forsvoret fester og morskab i gymnasiet for at hellige sig bøgerne totalt for at kunne komme ind på deres drømmeuniversiteter. Da de finder ud af, at deres klassekammerater også er kommet ind på både Harvard og Yale, bliver deres illusioner knuste, og herefter følger en fuldstændig vanvittig aften med fester, stoffer, en seriemorder, et mordmysterium og meget mere.
Perfekt til en aften, hvor du bare mangler noget at grine af, og for at gøre det hele endnu bedre, har filmen også et eminent soundtrack. Derudover skal Carri Fischers datter Billie Lourde også fremhæves i sin rolle som den tæskerige Gigi, der ankommer til skole i sportsvogn og iført pels, og som altid dukker op ud af det blå til alle fester, de deltager i.
Normal People (Normale mennesker)
Vi bliver i skoletiden, for i Normal People begynder den rige og kloge Marianne at ses med skolens populære arbejderdreng, Connell. Selvom de to har en tydelig magnetisk forbindelse, vælger Connell at droppe Marianne, fordi han er bange for, hvad de andre vil tænke, hvis han dater den snobbede Marianne.
Da de senere mødes på universitetet, er rollerne vendt. Her er det Marianne, der er ovenpå, og Connell, der ikke rigtig hører til. Deres tiltrækning er den samme, og herefter følger en kærlighedshistorie, der bare ikke rigtig vil lykkes, og det er lige dele frustrerende og medrivende.
Serien er baseret på Sally Rooneys bog af samme navn, der var en bestseller i USA og foregår i Irland, hvilket bare giver den ekstra lag autenticitet.
Interstellar
Vi flytter os væk fra gymnasiet og helt ud i rummet, hvor Christopher Nolans Interstellar finder sted. Der er få mennesker, der decideret hader Christopher Nolan, og var du glad for Batman-triologien og Inception, men stadig ikke har taget dig sammen til at se hans film om tid som dimension og ormehuller, så kan du trygt gøre det, for det er en helt særlig oplevelse.
Nolans film leger altid med det abstrakte, men selvom filmens aspekter kan være svære at forstå, så er den centrale historie om en fars forhold til sin datter, der bliver testet af adskillelse og tid, fuldstændig universel.
De fleste kan huske scenen, hvor Matthew Machonnahey ser sin datter vokse op gennem videobeskeder til ham, mens han er i rummet, men der er så meget mere at komme efter. Tilføj så et fuldstændig fantastisk score af Hans Zimmer, der leger med dyster orgelmusik, og så bliver det ikke meget bedre.
Dexter
I den lidt mere bloddryppende afdeling finder vi Dexter, der er en vaskeægte klassiker inden for antihelte. Før Breaking Bad og Walter White var Dexter Morgan ham, du heppede på, selvom du var lidt i tvivl om, hvorvidt du burde.
Han er nemlig seriemorder, der arbejder som blodpletstekniker hos politiet. Selvfølgelig slår Dexter kun de onde mennesker ihjel, så han er en god form for seriemorder, men han er jo stadig seriemorder, og hvem bestemmer, hvem der er gode og onde?
Det er bare nogle af de dilemmaer, der er i Dexter. Og synes du, at det lyder tungt med en serie om en seriemorder, så er Dexter faktisk underholdning i den lettere afdeling og er mere finurlig end egentlig uhyggelig. Der kommer desuden en ny sæson i efteråret 2021, der skal give serien en ordentlig afslutning efter en skuffende sæson 9.
I May Destroy You
I May Destroy You er en serie, du virkelig ikke kan stoppe med at tale om, for den tager et alvorligt emne som voldtægt, og vender og drejer det på måder, du ikke er vant til.
Skaberen og hovedrolleindehaveren, Michaela Cole, spiller intenst og til tider manisk som Arabella – en hip og lidt rodet forfatter, der en aften i byen bliver udsat for en voldtægt.
Næsten som i en whodunnit forsøger Arabella at finde ud af, hvem gerningsmanden er, og samtidig gennemgår forskellige stadier som fornægtelse, sorg, vrede, hævngerrighed og selv arrogance og endda tilgivelse. En smuk serie, du har svært ved at trykke pause på, selvom det er et tungt og vigtigt emne.
Prisoners
Hvem elsker ikke en god thriller? Denis Villeneuve blev et verdenskendt navn, især efter han instruerede efterfølgeren til Blade Runner, nemlig Blade Runner 2049. En af hans mere oversete film er Prisoners fra 2013, og det er en skam, for det er en formidabel film.
Hugh Jackman spiller Keller Dover, hvis datter forsvinder sammen med en veninde, og efter en mistænkt bliver løsladt af politiet, vælger han at tage sagen i egen hånd.
Prisoners er en af de film, der er bedst ikke at vide for meget om, før man går i gang, men vi lover, at du vil sidde med hjertet oppe i halsen fra start til slut i håb om, at Keller Dover finder pigerne uskadte og i live. Udover Hugh Jackman er både Jake Gyllenhall og Viola Davis at finde på rollelisten, og de er begge garanter for kvalitet.
LÆS OGSÅ: 5 succesfulde film og serier, der er inspireret af bøger
LÆS OGSÅ: De gode samtaler: 5 film vi altid taler med vores venner om
LÆS OGSÅ: De bedste: 5 favoritfilm of ALL TIME