Vild med ‘Spise med Price’ og sulten efter flere madeventyr?

Foto: Street Food Asia/Ehrin Macksey/Netflix

Her kommer 5 madprogrammer der er lige så gode.

”Rigeligt med smør,” er en vending, man kender godt, hvis man, som jeg, har set Spise med Price, men hvis du sulter efter andre visuelle madeventyr at kaste dig over, så læs med her.

The Chef Show

2 sæsoner, 25 afsnit á ca. 30 min. på Netflix

Et match made in heaven

Da Jon Favreau skulle lære at lave mad til sin film Chef, allierede han sig med kokken Roy Choi, som er en af grundlæggerne af bevægelsen inden for gourmet-streetfood.

Makkerparret hygger sig rigtig meget, og det skinner tydeligt igennem i deres programmer. Choi har forstand på mad, og Favreau har forstand på at lave lækre udsendelser, og sammen giver det et velsmagende og let fordøjeligt TV-måltid, man kan hygge sig med på alle tider af døgnet.

Perfektion i det uperfekte

Som der bliver hygget om maden i Favreaus evige oplæring bliver der også begået fejl, men der er plads til det hele i The Chef Show. Dette er et madprogram, som jeg ser på samme måde som jeg ser Venner, The Office eller New Girl. Den har simpelthen en fantastisk underholdningsværdi. Den eneste kritik jeg har, af The Chef Show, er at der ikke er mere end 25 afsnit.

Nak og æd

Sæson 1-11, 99 afsnit á 45 min. på DR TV

Ud på tur, aldrig sur

Med Nak og æd kommer du ud i naturen med natur-altmuligmanden Jørgen Skouboe og kokken Nikolaj Kirk. Der slås lejr, der jages, der gås på rov, der laves mad over bål, der knappes jævnligt en øl op, og så ryger de piv’, eller pibe som man siger, hvis ikke man kommer fra Vestjylland, som jeg.

LÆS OGSÅ: 5 hit-dokumentarer du kan streame i dag

En dejlig ingrediens i Skouboe og Kirks makkerskab er at de begge er nysgerrige efter at lære og deler ud ad deres egen viden. Dette gør oplevelsen inkluderende og ikke mindst inspirerende. Der er masser af god stemning og med lidt lækkert ”Venter på vin,” af Balstyrko, som underlæg, rejser makkerparret verden rundt og spiser alverdens dyr, om de kan flyve, svømme, løbe eller krybe.

Autentisitet og inspiration

Nak og æd er et go-with-the-flow-program, som gør det nemt for folk at nyde, at lade sig inspirere og evt. lave sine egne ture ud i naturen. Nak og æd rammer en lidt anden målgruppe end det gængse madprogram, for selvom der også er fokus på at lave lækker mad, er der mindst lige så meget fokus på, hvor den mad kommer fra. Der bliver ikke gjort så meget ud af præsentationen af maden eller opdækning og anretning af bordet, som i mange andre madprogrammer, men det er i stedet meget autentisk, naturrigt og morsomt. 

Chef’s Table

Sæson 1-6, 30 afsnit á ca. 50 min. på Netflix

Et nøje dirigeret virvar

Chef’s Table er en dokumentarserie, der dykker ned i nogle af verdens bedste kokke og skabelsen af deres signaturretter. I introen dækkes bordet, og denne sæsons kokke og retter præsenteres i et nøje dirigeret virvar af mad og mennesker i takt til lyden af Vivaldis ”De fire årstider.”

Denne serie er lavet med uforlignelig omhu i alt fra kinematografi, musikvalg og klipning, som udviser respekt for de mennesker, der er i centrum, og hvad de har præsteret. Man får de personlige historier bagved retterne, fx hvilken naturkatastrofe, der gjorde, at Massimo Bottura skabte retten ”5 Different Ages of Parmigiano Reggiano.”

Ingredienserne kommer først

Alle kokkene, der er med i Chef’s Table, har det til fælles, at for dem er ingredienserne lige så vigtige som madlavningen. Med Chef’s Table kommer du verden rundt og besøger nogle af de smukkeste egne på jorden.

LÆS OGSÅ: De bedste: 5 favoritfilm of ALL TIME

Jeg vil især fremhæve afsnittet om Francis Mallman (sæson 1 episode 3), den argentinske kok, som laver mad over åben ild i Patagoniens vanvittigt smukke natur. Hvis du interesserer dig for mad, og har tiden til at se de lidt lange afsnit, vil du blive opløftet og glad indeni af at se denne prisvindende kraftpræstation af en dokumentarserie om mad.

Street Food Asia

Bind 1, 9 afsnit á 30 min. på Netflix

Skønhed i kaos

Jeg har selv besøgt mange af landene som Street Food Asia besøger, og jeg ville ønske, at jeg havde vidst, hvad jeg nu ved om byernes streetfood. Med streetfood kan det være vanskeligt at navigere i, hvad man skal vælge, fordi der ofte er mange muligheder, og man ofte er på farten.

Street Food Asia sætter spot på de dygtigste gadekokke i byer som Seoul i Sydkorea, Osaka i Japan og Singapore. På nogle punkter minder denne serie om Chef’s Table, da der også kæles for de fotografiske detaljer, og serien i det hele taget lykkes rigtig godt med at finde skønhed i madmarkedernes kaos.

Ugly Delicious

Sæson 1-2, 12 afsnit á ca. 50 min. på Netflix

Udforsker og provokerer

I Ugly Declious udforsker David Chang begrebet autentisitet i forskellige retter rundt omkring i verden. Hvad gør pizza til en pizza, hvornår holder det fx op med at være en pizza og hvorfor, er nogle af de spørgsmål, han på sin åbenmundede maner stiller folk omkring ham på sin rejse.

LÆS OGSÅ: De bedste true crime: 5 dokumentarer, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen

I afsnittet om pizza besøger han også København og ejeren af restaurant BÆST, Christian Puglisi, som laver pizza af lokale råvarer fremfor importerede italienske råvarer. En proces, som han beskriver som at prøve at skabe noget autentisk uden at være autentisk.

Poppet og kitsch

Ugly Delicious har et personligt præg og kan til tider virke lidt poppet eller kitsch i sin fremstilling med sammenklipninger af andre kulturelle referencer i programmet. Det passer rigtig godt sammen med David Chang, som er lidt kontrær og udforsker alt det, han har fået at vide, han ikke burde kunne lide som kok, hvad enten det er, hvad kokke generelt betragter som dårlig pizza, som fx Domino’s, eller om det er en pizza med sushi-tun på. Denne meget åbne tilgang til verden, fri for kokkeverdenens snobberi og forestillinger om god mad er forfriskende og originalt.

Andre anbefalinger

Spisetid med Nadiya

1 sæson, 7 afsnit á ca. 30 min. på Netflix

 

Chefs Table: Frankrig

1 sæson, 4 afsnit á ca. 45 min.

Alt det gode fra den originale Chef’s Table med fokus på Frankrig.

 

Street Food: Latin America

1 sæson, 6 afsnit á på Netflix

Følg med rundt i forskellige byer i Latinamerika, og se, hvordan den allerbedste streetfood laves.

 

Tacoens historie

2 bind, 13 afsnit á ca. 30 min. på Netflix

En smuk fremstilling af tacoens forskellige varianter og dens betydning i dens hjemland, Mexico, og resten af verden.

 

Salt Fat Acid Heat

1 sæson, 4 afsnit på Netflix

Følg med kokken og madskribenten Samin Nosrat, når hun charmerer verden rundt i jagten på, hvad hun mener er de fire grundelementer til god mad.

 

På sporet af en madkultur

3 sæsoner, 40 afsnit á ca. 11 min. på Netflix

Dyk ned i Kinas madkultur med mange korte afsnit, hvor hver sæson fokusere på en særlig region i Kina.

 

Chef’s Table: Barbecue

1 bind, 4 afsnit á ca. 45 min.

Alt det gode fra den originale Chef’s Table med fokus på barbecue rundt omkring i verden.

 

Cooked

1 sæson, 4 afsnit á ca. 55 min.

En prisvindende dokumentar-miniserie om glæden ved og vigtigheden af at lave mad til andre, som udforsker de fire elementers indflydelse på madlavning gennem fire afsnit.

LÆS OGSÅ: Fik du aldrig læst dem? 10 klassikere du kan lytte til

LÆS OGSÅ: Se dem sammen: 10 film og serier I bør se i foråret 2021

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like