Gennem tiden har bilindustrien nydt godt af, at Hollywood har inkorporeret en klassisk bil til hovedpersonen i en af deres blockbustere. Efterfølgende er efterspørgslen eksploderet – og prisen er fulgt med.
Fra muskelbiler som den grønne Ford Mustang i filmen Bullitt fra 1971 eller mere tilgængelige udgaver som tre gange Mark I Mini Cooper, så gør hitfilm noget for biler.
Der findes endda også biler, der har fået deres helt egen identitet, og som derfor ikke længere nævnes med mærke og model. Som Volkswagens ikoniske Boble, der kørte sine helt egne veje i filmene om Herbie eller den forbandede 1967’er-udgave af en Shelby GT, der bare går under navnet Eleanor.
Vi har fundet 5 af de mest ikoniske filmbiler gennem historien.
- Delorean-Tidsmaskinen (Tilbage Til Fremtiden)
- Batmobilen (Batman)
- Aston Martin DB5 (Goldfinger)
- Ecto-1 (Ghostbusters)
- Il Tempo Gigante (Bjergkøbing Grand Prix)
1. Tidsmaskinen fra ‘Tilbage til Fremtiden’
“The way I see it: If you’re gonna build a time machine into a car, you may as well do it with some style.”
Doc Brown er måske nok en smule excentrisk, men han formår at bygge en tidsmaskine, så måske vi skal lade være med at være så hårde ved ham? At han har valgt en Delorean som basis for denne tidsmaskine, siger dog en del om hans forståelse for biler.
For den lille V6-motor måtte kæmpe for at nå de 88 miles i timen (142 km/t), hvor magien sker. Og bilen lider af mange andre skavanker. Men ligesom det er tilfældet med en Mac-computer, vil folk snildt betale dobbelt for noget, der er slattent og mangler kraft, så længe det er strømlinet og sølvfarvet.
Og designet på Deloreans DMC-12 er sexet. De blanke overflader i rustfri stål, kombineret med mågevinge-døre og en vanvittigt lav profil kan noget. Sammen med de enorme sorte udluftningskasser bagpå, en Flux Capacitor og ledninger med blå lys langs siden, er det den lettest genkendelige – og dermed også mest ikoniske Hollywood – motorstjerne.
Bonusinfo: Historien om John Deloreans eventyr med bilen er næsten lige så tosset som Tilbage til Fremtiden (org. titel: Back to the Future). Den inkluderer en del mere kokainsmugling, end man lige skulle tro.
Tilbage til fremtiden kan streames på Netflix, Prime Video og Viaplay.
2. Batmobilen fra ‘Batman’ (1989)
Der findes ingen biler i filmhistorien, der er lavet i så mange forskellige udgaver, som den kappeklædte hævners. For hver skuespiller, der har spillet Batman – seks indtil videre – er der lavet en ny Batmobil. Ingen er dog helt så lækre som den fra Tim Burtons Batman fra 1989. Godt 7½ meter dybsort art deco-design gør denne Batmobil til noget helt for sig. Hvor de senere film har satset på et mere militært design, er der virkelig kræset for æstetikken i denne udgave.
I arsenalet findes både jetturbine, maskingeværer og fjernstyret skudsikkert panser. Særligt effektiv er krogen, som gør bilen i stand til at tage sving i midtbyen med 75 km/t. Jetturbinen giver Batmobilen nogle imponerende – omend opdigtede statistikker. Bilen er angivet til at have 10.000 hestekræfter. Den kan køre 530 km/t på toppen og når de 100 efter blot 3,7 sekunder. Mest imponerende er dog, at de officielle tal viser, at Batmobilen kan hoppe 2.200 meter. Eller lige over to KILOMETER!
Der blev bygget to udgaver af bilen til den første film og tre mere til Batman Returns. Basen er en Chevrolet Impala, hvor vinger og skærme er støbt i skum. Jetturbinen er en kombination af en jetmotor fra Rolls Royce (Jep. De laver jetfly) med blade fra en engelsk Harrier-jet.
Bonusinfo: Fans har lavet mange kopier af netop denne Batmobil. En af disse har en fungerende jetturbine. Og den er indregistreret til at køre på vejene.
Batman kan lejes på Viaplay og SF Anytime.
3. Aston Martin DB5 fra ‘Goldfinger’
Verdens vildeste (knap så) hemmelige agent har kørt i et væld af biler. Og det har ikke altid været fede Jaguarer eller BMW’er. Både Renault 11 og Citroën 2CV har kvalificeret sig som Bond-biler.
Mest normalt er dog, at 007 befinder sig bag rattet på den engelsk-producerede Aston Martin. Særligt den smukke DB5 fra 1963. Det var en kraftig opgradering til forgængeren DB4 på mange fronter, og særligt den nye aluminiumsmotor var med til at øge kraften.
Hver gang Bond har fået en bil, har det været med et væld af særlige ”opgraderinger”. Efter gadgetkongen Q har haft den i hænderne, har netop den udgave fra Goldfinger både dækflænsere, røgslør, frontmonterede maskingeværer og det ikoniske katapultsæde.
En af de mere fantastiske gadgets dengang var kortet over bilens position, der på magisk vis opdateredes løbende. Det var formodentlig første gang, at et GPS-system blev vist på film, og der skulle gå næsten 10 år, før de første skridt i den retning blev taget.
Bonusinfo: Bilen, der blev brugt i filmen Goldfinger var i Sean Connerys ejerskab, indtil han døde i 2020. Den blev solgt sidste år på auktion for 16,4 millioner kroner.
Goldfinger kan lejes på Viaplay og SF Anytime.
4. Ecto-1 fra ‘Ghostbusters’
Nogle gange handler det ikke om udseende eller de særligt indbyggede specielle features. Når det gælder om at fragte Venkman, Stantz, Spengler og Zeddemore ud til job, er det første man lægger mærke til den helt særlige sirene, der er monteret på Ectomobilen Ecto-1 fra Ghostbusters.
Bilen er en Cadillac Miller-Meteor fra 1959, der oprindeligt var ment som en ambulance eller rustvogn. Det ses på de imponerende 6,1 meter i længde, der selv for amerikanske standarder er en virkelig lang omgang. Men der skal jo bruges en del grej til at fange spøgelser, så valget var meget naturligt.
I løbet af produktionsperioden blev der kun fremstillet omkring 400 af Miller-Meteor-udgaverne. Bilerne fra filmen er fra 1959, og det første år, Cadillac lavede dem. Dette år blev det til 25 biler, hvoraf to af disse altså er brugt i Ghostbusters-filmene.
Bonusinfo: Sirenen er lyden af en leopard, der er blevet lavet en smule – eller en del – om.
Ghostbusters kan streames på C More og Viaplay.
5. Il Tempo Gigante fra ‘Bjergkøbing Grand Prix’
Da cykelsmeden Theodor Fælgen opdager, at Rudolf Blodstrupmose tager æren for en af hans opfindelser, vælger han at få hævn på den bedst tænkelige måde: At slå ham i racerløbet Bjergkøbing Grand Prix (org. titel: Flåklypa Grand Prix). Fælgen går i gang med at bygge verdens bedste racerbil, og resultatet bliver den guldskinnende Il Tempo Gigante.
Bilen er en sammensmeltning af flere forskellige mærker. Der er noget Bentley, en del Excalibur og meget mere. Selvom der er mange dele af bilen, der minder om noget, er det primært fri fantasi, hvilket også afspejles af de forskellige features, der findes i bilen.
Som fx to speedometre, hvor det ene stopper ved 255 og overlader arbejdet til det næste, der går helt til 400 km/t. Det er hurtigt for en bil af den størrelse, men dermed også meget mere forståeligt, at det er nødvendigt at træde speederen helt ned gennem gulvet, for at komme helt derop.
Bonusinfo: Ivo Caprino, der har produceret filmen Bjergkøbing Grand Prix, har selv bygget en udgave af Il Tempo Gigante, der trods en totalvægt på over tre tons, alligevel kan nå 100 km/t på omkring seks sekunder.
Bjergkøbing Grand Prix kan lejes på Blockbuster og SF Anytime.
LÆS OGSÅ: 10 af de mest mindeværdige karakterer fra Bond-filmene
LÆS OGSÅ: 5 af de sjoveste film nogensinde
LÆS OGSÅ: Kom med i kulten: De 5 største kultfilm nogensinde